Vandaag presenteerden we op de Fiets- en Wandelbeurs de Fietsroute van het Jaar 2023. Hieronder deel ik mijn presentatie over de Kastelenroute op het eiland Funen in Denemarken.

De link naar de routebeschrijving vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de volledig verzorgde fietsvakantie op Funen en Ærø waarbij je door het zuidelijke deel van Funen fietst.

Het eiland Funen in Denemarken ligt ten westen van het eiland waar Kopenhagen op ligt en ten oosten van het schiereiland Jutland. Het is met zo’n 3000 vierkante kilometer het één na grootste eiland van Denemarken en wordt ook wel De Tuin van Denemarken genoemd, dankzij het vele groen en de vele heuvels met akkers erop.

De Tuin van Denemarken

Start fietsroute in Odense

Deze fietstocht begint in de noordelijke stad Odense, een hele gezellige stad waar je leuk uit eten kunt gaan, bijvoorbeeld bij de street food hall genaamd Storms Pakhus. Mocht je de volgende dag nog tijd hebben, vergeet dan niet het het interactieve Hans Christian Andersen’s Huis te bezoeken.De schrijver is in Odense geboren en in het museum kom je alles te weten over zijn leven en over de sprookjes die hij schreef, zoals De Prinses op de Erwt en Het Lelijke Eendje.

Odense

Rondje Funen

En dan begint de fietstocht. Deze fietsroute van 660 kilometer leidt je helemaal rondom het eiland Funen. Er zijn gravel fietspaden afgewisseld met landwegen waar ook auto’s op rijden, maar zoveel auto’s zijn er niet op Funen. In verband met de gravel paden is het wel handig om de fiets van stevige banden te voorzien en een reserveband mee te nemen, maar verder zijn de wegen zowel voor toerfietsers als voor e-bikes begaanbaar.

Kastelen langs de fietsroute

Onderweg zag ik veel kerken, in elk dorp wel één, en natuurlijk ook kastelen, want dit is niet voor niets de kastelenroute. Veel van die kastelen kun je alleen van buiten bezichtigen, maar sommigen zijn ingericht als museum of je kunt er zelfs in overnachten.

In het binnenland is het landschap heuvelachtig, maar de fietsroute is nergens echt zwaar te noemen. Ik heb er voor het eerst van mijn leven wilde zeearenden gezien.

Aan de kust deed het me wat aan de Waddeneilanden denken. Er zijn leuke havenplaatsen zoals Assens en Faaborg met kleurrijk beschilderde huizen en vriendelijke inwoners.

Kleinere eilanden

Het leuke aan deze tocht is, dat je zo nu en dan de boot kan nemen om de route te vervolgen op een eiland. En op de eilanden is de sfeer altijd anders. Op Ærø bijvoorbeeld, zijn sprookjesachtige kliffen van waaruit je ver uitkijkt over zee. En er is een dorp met vele creatieve winkeltjes. Echt een vakantie sfeer dus! En dat terwijl je al op vakantie bént! Vanaf de boot terug zag ik dolfijnen zwemmen, een aangename verrassing.

Ik ben verder vriendelijk ontvangen in de accommodaties. Je kunt er slapen in hotels, B&B’s en zelfs in sommige van de kastelen. En ik heb heerlijk gegeten op het eiland, zelfs voor een vegetariër was er voldoende keuze. Het busvervoer is overigens uitstekend op Funen. Je mag de fiets meenemen in de bus, dus dat is ideaal.

Let op de seizoenen

Als ik dan toch een minpuntje moet noemen, dan was het het weer, maar hier kun je natuurlijk op plannen. Ik vertrok in september naar Funen en ik heb behoorlijk veel regen gehad. Met een regenpak is het geen probleem, maar met een zonnetje ziet de Tuin van Denemarken er toch een stuk mooier uit. Dus mijn advies is om in de lente of in de zomer die kant op te gaan, om deze mooie route te fietsen.

Meer weten?

Voor meer informatie over de route, zie de website van Visit Fyn of boek een georganiseerde fietsvakantie naar Funen en Ærø.

Georganiseerde fietsvakantie

Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Zo is er ook een volledig verzorgde fietsvakantie op Funen en Ærø. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat Europa te bieden heeft.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

2 Comments

 1. Goedendag,
  Mijn man en ik willen deze zomer gaan fietsen in Denemarken. Wij weten alleen niet waar. De bedoeling is vanuit 1 of 2 locaties fietstochtjes te maken zodat we de omgeving goed kunnen verkennen. Het leukst is natuurlijk zo’n gevarieerd mogelijk landschap.
  Heeft u een idee?
  Met vriendelijke groet,
  Mevrouw Warners

  • Mirre Reply

   Beste mevrouw Warners,
   Ik zou de omgeving Faaborg kiezen met een uitstapje naar het eiland Ærø, waarop je ook heel mooi kunt fietsen. Ook Odense is een bezoekje waard.
   Fijne vakantie!
   Mirre

Write A Comment