Fietsvakanties in Nederland

Nederland is een topland voor fietsvakanties. De wegen zijn relatief vlak en de fietspaden in goede staat. Er zijn diverse touroperators die in Nederland fietsvakanties aanbieden, zoals Eigen-wijze Reizen, FietsRelax, NatuurlijkReizen en Eye4Cycling. Hieronder vind je ze in een handig overzicht.

Fietsvakanties per provincie

We beschrijven de aangeboden fietsvakanties per provincie, van links naar rechts en van boven naar beneden. Je kunt ook snel zoeken op provincie: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Limburg, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Waddeneilanden.

Aanbieders van fietsvakanties in Nederland

EigenWijzeReizen-logo2
Fietsrelax-logo
NatuurlijkReizen-logo
Eye4Cycling-logo

Fietsvakantie op de Waddeneilanden

Wadden hoppen met de fiets is één van de leukste dingen die je kan doen, maar ook de meest uitdagende! De boten tussen de eilanden varen slechts af en toe, en daarom is het makkelijker om een fietsvakantie op de Wadden te combineren met een bezoek aan het vasteland.

Deze fietsvakanties worden op de Waddeneilanden aangeboden:

Fietsvakanties in Noord-Holland

Deze fietsvakanties worden in Noord-Holland aangeboden:

Fietsvakanties in Friesland

Friesland staat bekend om de meren en het varen, maar ga je op fietsvakantie in Friesland, dan zul je nog veel méér ontdekken! Zo zijn er bossen en natuurgebieden vol met (weide)vogels. Of ga op ontdekkingstocht in één van de eeuwenoude Elfsteden waar je een kopje koffie drinkt op een gezellig plein en waar je interessante musea kunt bezoeken. Er is genoeg te ontdekken in Friesland!

Deze fietsvakanties worden in Friesland aangeboden:

 • De Elfstedentocht op de fiets. Deze absolute klassieker biedt je 8 dagen lang het mooiste van Friesland. Van indrukwekkende steden tot monumentale kop-hals-rompboerderijen, tot prachtige Nationale Parken. De Elfstedentocht te fiets wordt aangeboden door NatuurlijkReizen (8 dagen), Eigen-Wijze Reizen (7 dagen) en Fietsrelax (7 dagen).
 • Fietsvakantie vanuit Leeuwarden. Fiets door de mooiste gebieden van Friesland, zoals Nationaal Park de Alde Feanen. Ook bezoek je een paar van de Elfsteden: Harlingen en Franeker. Fietsvakantie van 5 dagen.
 • Fietsvakantie vanuit Dokkum. Vestingstad Dokkum is een mooie uitvalsbasis voor het ontdekken van het Noorden van Friesland met dijken, Waddenzee en het natuurrijke Nationaal Park Lauwersmeer. Fietsvakantie van 5 dagen.
 • Dokkum en Leeuwarden. Fietsvakantie waarbij je diverse Friese Elfsteden aandoet zoals Dokkum, Harlingen en Franeker, maar ook het mooiste Nationaal Park van Friesland: De Alde Feanen. Ook bezoek je een dagje het nabijgelegen eiland Ameland. Fietsreis van 7 dagen.
 • Groningen & Friesland culinair. Een culinaire fietstocht van 4 tot 7 dagen waarbij je de Nationale Parken de Alde Feanen, het Lauwersmeer en ook het eiland Ameland bezoekt. In de provincie Groningen lonken de wierden en terpen met hun Middeleeuwse kerken. Onderweg geniet je van toprestaurants waarvan sommige in de Michelingids staan.

Fietsvakanties in Groningen

De provincie Groningen biedt de fietser meer dan doet vermoeden. Groningen verrast je met terpen, veel historie, groen en één van de mooiste Waddeneilanden: Schiermonnikoog. Oh en hadden we de stad Groningen al genoemd? Dat is absoluut de parel van het Noorden!

Deze fietsvakanties worden in Groningen aangeboden:

 • Eems en het Hogeland. Een fietsreis van 7 dagen waarbij je alle hoeken van de provincie Groningen leert kennen: Studentenstad Groningen, statige borgen en wierdedorpen, de Eems, Pieterburen en het prachtige Lauwersmeer. Deze reis wordt ook aangeboden als 6-daagse fietsvakantie in combinatie met Schiermonnikoog.
 • Groningen & Friesland culinair. Een culinaire fietstocht van 4 tot 7 dagen in het Noorden van het land. Heerlijk fietsen in de provincies Groningen, Friesland en op Ameland. Je bezoekt tijdens deze reis ook de stad Groningen en Leeuwarden.

Fietsvakanties in Drenthe

Met eindeloze bossen en heidevelden is Drenthe een heerlijke bestemming voor een fietsvakantie. Op de Hondsrug liggen talloze hunebedden die tot de verbeelding spreken en in het Zuidwesten vind je maar liefst drie Nationale Parken bij elkaar. Ook kun je in Drenthe kraanvogels spotten. Genoeg redenen om hier op fietsvakantie te gaan!

Deze fietsvakanties worden in Drenthe aangeboden:

 • Drenthe op z’n mooist. Drenthe staat bekend om schilderachtige brinkdorpen, prachtige natuur en eeuwenoude geschiedenis. Tijdens deze fietsvakantie fiets je door beekdalen, bossen, heidegebieden en typisch Drentse brinkdorpen. Fietsvakantie van 5 of 7 Dagen.
 • Ontdek Drenthe in 6 dagen. Fietsvakantie door bossen, langs vennen, weidse heidevelden, beekjes en zandverstuivingen. Je verblijft in twee hotels op UNESCO Geopark de Hondsrug, in de buurt van het Hunebedcentrum Borger.
 • 5-Daagse fietsvakantie in Drenthe. Vanuit twee gezellige hotels in Ees en Zorgvlied beginnen diverse fietsroutes door het prachtige Drenthe: Gieten-Borger, Odoorn en Schoonloo. In museumdorp Orvelte krijg je een goed beeld van het leven en werken op het Drentse platteland.
 • Drenthe Culinair. Culinair rondje door Drenthe van 4 tot 6 dagen. Je fietst door het Nationaal Park Dwingelderveld, langs hunebedden, gevangenismuseum Veenhuizen, museumdorp Orvelte en dwars door eeuwenoude esdorpen zoals Zuidlaren en Odoorn.
 • Fietsvakantie in Drenthe. Fiets 4 of 6 dagen over fantastische fietspaden door de mooie natuur van Drenthe. Er zijn tal van historische bezienswaardigheden en hunebedden op de Hondsrug. De uitvalsbasis is Ees.
 • Hunebedden fietstocht. In Drenthe zijn 52 hunebedden te vinden, waarvan je tijdens deze reis een aantal zult zien. Je ontdekt het gebied tussen Ees en Odoorn waar prachtige routes je langs grafheuvels. hunebedden, vennetjes en heidevelden voeren.
 • Mountainbiken op de Drentse Hondsrug. Op zoek naar meer avontuur? Dit 3-daagse arrangement biedt keuze uit zes zeer gevarieerde routes van 21 tot 46 kilometer, met als uitvalsbasis Odoorn. De eigenaar van het hotel is fervent mountainbiker en adviseert je graag welke routes het meest geschikt voor je zijn.

Fietsvakanties in Overijssel

Overijssel is een uitgestrekte provincie en biedt daardoor van alles wat. Van kastelen in het Oosten tot Hanzesteden in het Westen. Op de Sallandse Heuvelrug vind je heidevelden en ook langs de diverse rivieren is het heerlijk fietsen.

Deze fietsvakanties worden in Overijssel aangeboden:

 • De kop van Overijssel. Bezoek het grootste laagveenmoeras van Europa: De Weerribben-Wieden. Ook vind je hier historische Hanzesteden zoals Kampen, Zwolle en Hasselt en het wereldberoemde plaatsje Giethoorn.
 • IJssel en Vecht. Trektocht van 6 dagen door het Oosten van Overijssel, waarbij je fietst langs de IJssel, Vecht, Regge en over de Sallandse heuvelrug. Rondom Vorden zijn veel kastelen te zien.
 • Ten Oosten van de IJssel. In Twente en de Achterhoek zie je kastelen en burchten, de Overijsselse Vecht en een prachtig ven met (als je geluk hebt) flamingo’s erin. Ook kun je tijdens deze fietsvakantie interessante museum bezoeken.

Fietsvakanties in Zuid-Holland

Deze fietsvakanties worden in Zuid-Holland aangeboden:

Fietsvakanties in Utrecht

Deze fietsvakanties worden in Utrecht aangeboden:

Fietsvakanties in Gelderland

Gelderland is de meest uitgestrekte provincie van Nederland. In het Noordwesten vind je de adembenemende Veluwe met bossen en heidevelden. In het Oosten ligt de Achterhoek met het unieke coulissenlandschap en boeiende musea. In het Zuiden ligt het Rivierenland, waar de bloesems in het voorjaar volop bloeien. En in het midden ligt de IJssel met prachtige historische Hanzesteden. In deze provincie kom je ogen en oren tekort!

Deze fietsvakanties worden in Gelderland op de Veluwe aangeboden:

 • Grand Tour de Hoge Veluwe. Tijdens deze fietsreis bezoek je niet alleen de Veluwe, maar ook het historisch interessante Nijmegen (de Romeinen zaten hier vroeger), het rivierenlandschap van de Maas en het heuvelachtige landschap rondom Groesbeek. Ook zijn er diverse landgoederen en kastelen te zien. Fietsvakantie van 7 dagen.
 • De Hoge Veluwe en de Posbank. 5-Daagse fietsvakantie vanuit standplaats Heelsum, ultiem gelegen tussen de Veluwe en de Nederrijn. Hier fiets je door bossen, over heidevelden en zandverstuivingen. Op de Veluwe kun je herten en zwijnen spotten en het Kröller Müller museum bezoeken.
 • Fietsvakantie Hoge Veluwe. Vanuit 3 comfortabele hotels met sauna of zwembad geniet je tijdens deze reis van de Veluwe, het stuwwallandschap bij Groesbeek en Hanzestad Doesburg. Een reis vol met historische steden, prachtige dorpen, kastelen en landgoederen.
 • Familiereis: Ridders & Speeltuinen. Je fietst langs mooie plekjes op de Veluwe, het weidse IJssellandschap van de Graafschap en karakteristieke Hanzesteden. Deze reis is ideaal voor gezinnen met kinderen.
 • Hanzesteden en de Veluwezoom. Fietsvakantie vanuit de historische binnenstad van Zutphen. Hiervandaan zijn routes te volgen langs de IJssel en een bekende kastelenroute. Ook bezoek je het kleinste stadje van Nederland: Bronkhorst.
 • Van Der Valk Veluwe tour. Verblijf in drie topklasse hotels en fiets door een heuvelachtig landschap met bossen, heidevelden en zandverstuivingen. In augustus zorgt de uitbundig bloeiende, paarse heide voor een extra ervaring.

Fietsvakanties in andere delen van Gelderland:

 • De kop van Overijssel. Ontdek Nationaal Park de Weerribben-Wieden vanuit Giethoorn. Een schitterend, waterrijk gebied met mooie plaatsen zoals Zwartsluis en Blokzijl, Kampen, Hasselt en Zwolle.
 • De Heide & Rivieren Tour. Fiets door twee Nationale Parken: De Utrechtse Heuvelrug en de Veluwezoom. Met rijke flora en fauna, fraaie kastelen, dorpen op de Veluwe en Hanzesteden Deventer en Zutphen.
 • De Rijn en Romeinen. Een 5- of 7-daagse fietsreis in de voetsporen van de Romeinen. Deze reis begint in Berg en Dal, van waaruit je de Limes volgt, de meest Noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Met prachtige natuur, rivieren, kastelen en een stukje Duitsland.
 • Airborne route. Fietsvakantie vanuit Berg en Dal en Wageningen langs tal van monumenten en luisterplekken. Via een oud spoorlijntje fiets je naar de Duitse stad Kleve en naar historische locaties die verbonden zijn met de Airborne-luchtlandingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • Airborne fietsvakantie. 7 Dagen fietsen in de omgeving van Arnhem en Nijmegen, waarbij je verblijft in de omgeving van Berg en Dal.
 • De parels van Gelderland. Van de Achterhoek, Rivierenland en de heuvels bij Nijmegen tot aan de wildrijke Veluwe. 7-Daagse fietsvakantie.
 • Gravel – Veluwe en Utrechtse Heuvelrug.
 • De Heide & Rivieren Tour.

Voordat Amsterdam rijk werd in de Gouden Eeuw, werd langs de IJssel veel geld verdiend aan de handel met andere landen. Vanuit Duitsland voer men over de IJssel door Nederland naar de Zuiderzee, en verder naar andere landen in Europa om goederen te verhandelen. De rijkdom die dit met zich meebracht, is te zien aan de schitterende Hanzesteden langs de IJssel. Deze tocht staat straks gegarandeerd in je geheugen gegrift! Aanbieders van deze fietsreis inclusief hotels, huurfietsen en bagagevervoer:

 • Fietsen langs de Hanzesteden. Deze reis begint in het schilderachtige Elburg, waarvandaan je naar Hanzesteden Hattem, Harderwijk en Kampen fietst. Ook leidt de route langs Kroondomein Het Loo en door de natuur bij Epe met zwijnen, herten, reeën en vossen.
 • Hanzesteden langs de IJssel. Fiets vanuit Arnhem naar Doesburg, Zutphen, Deventer en Zwolle. Kampen is dmv een dagtocht mee te pakken. Overnachting in hotels.
 • Fietsvakantie IJssel en Vecht. Fiets naar Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle en de Sallandse Heuvelrug. Overnachting in (boutique) hotels.

Fietsvakanties in Zeeland

Deze fietsvakanties worden in Zeeland aangeboden:

 • Fietsvakantie Zeeland. Een trektocht van 4 of 7 dagen fietsen door Zeeland. Onderweg ontdek je het weidse land en mooie (vesting)steden zoals Middelburg, Burgh-Haamstede, Goes, Sluis, Knokke en Vlissingen.
 • Zeeuwse Duinen & Deltawerken. Het echte vakantiegevoel ervaar je in Zeeland! De mooie Noordzeestranden, duinen, zilte lucht en het weidse land bieden rust, ruimte en vrijheid. Je komt door Nationaal Park Oosterschelde, historische stadjes, levendige badplaatsen en natuurlijk langs de wereldberoemde Deltawerken.

Fietsvakanties in Noord-Brabant

Deze fietsvakanties worden in Noord-Brabant aangeboden:

 • Fietsvakantie Bladel. Fiets door de Kempen onder Tilburg, een schitterend natuurgebied met uitgestrekte bossen, heidevelden en weidse landerijen. Mooie fietspaden door een afwisselend landschap.
 • Brabant & Vlaanderen – Trappistenroute. Tussen Tilburg, Antwerpen en Breda proef je de lekkerste trappistenbieren. Geniet van het Bourgondische leven tijdens deze smakelijke tocht.

Fietsvakanties in Limburg

Deze fietsvakanties worden in Limburg aangeboden:

 • Fietsvakantie Maasfietspad en Vennbahn. De route begint in Maastricht, en leidt ook door België, Duitsland en Luxemburg. Met opmerkelijk veel diversiteit op het gebied van natuur en cultuur. Fietsvakantie van 7 dagen.
 • Limburg Culinair. Culinaire fietstocht langs fijne restaurants en cafés met heerlijke dranken. De Maas is de leidraad tijdens deze fietsvakantie, maar er zijn ook beekdalen, boswegen en heidepaden.
 • Maasroute etappe 2. Fietstocht van Maastricht naar Nijmegen door het Limburgse Heuvelland, langs de imposante rivier de Maas en door het Noord-Limburgse rivierduinen- en maasheggenlandschap. Een afwisselende vakantie van 6 dagen.
 • Zuid-Limburg – Mergellandroute. Golvende heuvels, mergelgrotten, vrome kapelletjes en typische vakwerkhuizen zijn de ingrediënten van deze fietsvakantie vanuit Epen, in het zuiden van Limburg.

Lange-afstand fietsroutes (LF-routes)

In Nederland zijn een aantal prachtige lange-afstand fietsroutes te fietsen, die verschillende provincies doorkruisen. Zo is er de LF Hanzeroute langs IJssel en Hanzesteden, kun je fietsen langs de Noordzeekust of doe je het Pieterpad niet lopend maar als Fietserpad. Eén van de meest bekende LF-routes is het rondje IJsselmeer.

Alvast veel plezier gewenst tijdens de fietsvakantie in Nederland!

Bekijk ook de Meerdaagse fietsroutes in Nederland die we alvast voor je getest hebben. Wil je ook dagtochten in Nederland doen? Bekijk dan alle fietsroutes in Nederland. Liever buiten Nederland op fietsvakantie? Bekijk dan de fietsvakanties in Europa.