De fietsvierdaagse in Goor vindt elk jaar in het laatste weekend van oktober plaats. De bladeren aan de bomen kleuren prachtig rood, geel en bruin. In cultureel centrum de Reggehof in Goor verzamelen zich de deelnemers van de “Hof van Twente Herfst Fietsvierdaagse”. Er wordt koffie en thee geschonken en er treedt een sfeervol jazzbandje op. Zodra de klok één uur slaat, staat iedereen op om de fietsen te pakken voor een tocht van 30 kilometer op basis van fietsknooppunten.

Ik fiets achter een groepje ‘Fietsvierdagers’ aan. Het is eigenlijk wel lekker om niet zelf te hoeven nadenken of je links- of rechtsaf moet slaan. Ik ga gewoon de meute achterna. Het is vooral erg gezellig om met z’n allen dezelfde route te fietsen. Je komt steeds meer bekenden tegen.

Herfst Fietsvierdaagse Hof van Twente

23 keer Fietsvierdaagse

Ik spreek een mevrouw die al voor de 23ste keer meedoet aan de Fietsvierdaagse en ze komt daarvoor ieder jaar naar Goor: “Het is hier hartstikke mooi.” vertelt ze, “En het is ieder jaar weer anders.” ’s Avonds verblijft ze op een camping waar wel veertig Fietsvierdagers samen eten. “Na een aantal jaren kom je steeds meer bekenden tegen.” En: “Vroeger was het helemáál leuk, toen werd het georganiseerd door een duo die ook opdrachtjes in de vierdaagse verwerkte. Dan moest je bijvoorbeeld kastanjes zoeken en daar moest je dan ’s avonds een poppetje van maken. Dat leidde tot hilarische taferelen.” Nu wordt de Fietsvierdaagse niet meer door deze heren georganiseerd, omdat ze te oud werden en is het overgenomen door andere vrijwilligers “Maar het is nog steeds heel leuk hoor.” verzekert ze me “De routes zijn ieder jaar anders en er is hier ongelofelijk veel te zien.”

Een gevarieerde tocht

Dat hier veel te zien is, is me vandaag wel duidelijk geworden. We volgen een fietsknooppuntenroute en daarmee kun je eindeloos veel variaties maken. Zo komen we tijdens de fietsvierdaagse door het bos, fietsen we langs het water en zien we talloze kastelen. ‘Oh, alwéér een kasteel.’ denk ik verwonderd als ik langs Huis Diepenheim fiets. “Rijke buurt” merkt iemand anders op.

Huis Diepenheim.

Afstand bepalen

Tijdens de fietsvierdaagse vanuit Goor kun je dagelijks kiezen voor drie afstanden: 35, 50 of 70 kilometer. “Wij fietsen ‘gewoon’ de 70 kilometer.” vertelt een meneer mij. Ze zijn met een gezelschap van twee heren en twee dames, die regelmatig fietsen (zónder trapondersteuning!). “Ik zit bij een wielervereniging. Soms zetten we de fietsen achterin de bus en dan rijden we naar de andere kant van het land om daar te gaan fietsen. Zo komen we overal.” Op de vraag waar je het allermooist kunt fietsen antwoordt hij: “Nou.. Het is hier wel héél erg mooi!”

Herfstkleuren in Hof van Twente
Herfstkleuren in de prachtige Hof van Twente

Wil je meedoen met de Fietsvierdaagse in Hof van Twente?

De fietsvierdaagse is van 28 t/m 31 oktober 2024.
Website: www.fietsvierdaagse.eu

Link naar paklijst fietsvakantie
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren