Fort Pannerden is een historische plek bij Doornenburg, op de kruising van de Rijn en de Waal. Het maakte onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is echter nooit gebruikt en werd na een tijdje verwaarloosd. Krakers vonden dit een mooie plek om in te wonen totdat de gemeente het tijd vond om fort Pannerden op te knappen en er een museum van te maken. 

Krakers in Fort Pannerden

De krakers hebben hier een mooie plek gevonden om te wonen. Hier, op de kruising van de Rijn en de Waal, staat een verlaten fort waar niemand naar omkijkt. Het uitzicht is fenomenaal. Ze leven er riant met hun kippen, moestuintjes en wietplantages. Slapen doen ze in hangmatten of op bedden van stro, net zoals de militairen deden die hier vroeger woonden.

Het is 2005 en de krakers hebben een band opgebouwd met fort Pannerden. Ze kennen de historie van het fort en ze vinden dat het te lang verwaarloosd is geweest. Daarom geven ze rondleidingen aan iedereen die maar interesse toont en ook aan de burgemeester willen ze laten zien dat dit fort de moeite waard is om te behouden.

Op de grond ligt een mozaïek plattegrond van Fort Pannerden.
De werkelijke plattegrond van Fort Pannerden.

De historie van Fort Pannerden

Fort Pannerden dateert uit 1871 en was bedoeld om de Duitsers buiten te houden. Er was ruimte voor 280 militairen, maar toen de Duitsers uiteindelijk kwamen, hebben ze welgeteld één dag stand gehouden en toen gaven ze zich over. Het fort kon niet op tegen een dreigend bombardement.

Kazematten

Bijzonder aan fort Pannerden zijn de kazematten en de enorme L15/25 kanonnen die erin stonden. Daar is er nog maar ééntje van over (men kon het staal ergens anders beter gebruiken.) en die staat in het Nieuwe militaire museum in Soesterberg. Het kanon kan wel 7 tot 10 kilometer ver schieten, dat is van hier tot aan het Duitse Kleef!

Einde van het feest in fort Pannerden

Het is 2006 en de krakers geven een groot feest. Even geen rondleidingen vandaag! De hele dijk staat vol met half-kapotte, felgekleurde busjes uit heel Europa en de geur van wiet is al van ver te ruiken.

De volgende ochtend ligt iedereen nog uit te brakken als plots iemand door een megafoon schreeuwt: “Jullie moeten nu uit het fort komen, anders gaan we ontruimen!” Het is de Mobiele Eenheid. Ze hebben het fort met 200 man omsingeld. De krakers proberen zich nog te verweren en ketenen zich vast aan het fort, maar het is tevergeefs.

Museum fort Pannerden

Deze laatste veldslag bij Fort Pannerden werd gewonnen door de M.E. en sindsdien is het fort onbewoond en geopend voor publiek. Er is een escaperoom, een expeditie en je kunt er (sterke) verhalen beluisteren.

Video van fort Pannerden

Deze video over fort Pannerden werd gepubliceerd door Toerisme Nijmegen.

Wil je ook fort Pannerden bezoeken?

Meer informatie: Fort Pannerden.

Dit artikel werd geschreven op dag 20 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

19 Comments

Reageren