Via de Linge fiets ik vandaag naar de Waal, waar ik Fort Vuren bezoek. Dit is één van de forten die onderdeel uitmaakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Fort Vuren maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een serie forten die ons begin 1900 moesten beschermen tegen de Fransen en de Pruisen. Belangrijke steden werden destijds verdedigd door de forten en dit fort diende om Gorinchem te beschermen en om te voorkomen dat de vijand verder oprukte naar het westen. Tegenover Fort Vuren ligt ook Slot Loevestein. Je kunt hier de mooie fietsroute langs de Waal fietsen en oversteken met pontjes.

Fort-Vuren-luchtfoto-Mirre-Oost
Fort Vuren aan de Waal, met aan de overkant Slot Loevestein. Bij een aanval werd het gebied om de forten heen onder water gezet, zodat de vijanden met hun kanonnen het land niet meer in konden.

Toen de Nieuwe Hollandse Waterlinie éénmaal af was, bleek deze al niet meer nodig: In de Tweede Wereldoorlog werden de eerste gevechtsvliegtuigen ingezet. Het water kon de vijand niet meer buiten houden (en Rotterdam werd platgebombardeerd).

Het bezoekerscentrum van Fort Vuren

Fort Vuren is een indrukwekkend fort dat compleet gerestaureerd is. Je kunt eromheen, erop en je kunt er zelfs in logeren. Ook is er een gezellig terras.

Fort-Vuren-13b
Fort-Vuren-9c

Overnachten in het fort

Fort Vuren

Hoe bijzonder is het, om in een fort te overnachten? Fort Vuren ligt aan de rivier de Waal en maakte onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In Fort Vuren overnacht je in de kruitkamer of in de officierskamer. Spannend!

Boek deze overnachting!

Bezoek Fort Vuren

Overnachten in Fort Vuren
Adres: Waaldijk 29, 4214 LB Vuren
Website van Fort Vuren

In de buurt

Met de veerpont kun je met de fiets een Rondje Pontje doen tussen Fort Vuren, Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein. Alledrie maakten ze deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er is een fietsroute langs de twee vestingsteden, het kasteel en het fort, zie de fietsroute langs de Waal voor een routebeschrijving.

Wil je nog meer forten bekijken? In de buurt vind je ook nog Fort Pannerden.

Dit artikel werd geschreven op dag 12 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

7 Comments

Write A Comment