Via de Linge fiets ik vandaag naar de Waal, waar ik Fort Vuren bezoek. Dit is één van de forten die onderdeel uitmaakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie..

Op de fiets naar Fort Vuren

De Linge is één van de mooiste plekjes in Gelderland om langs te fietsen. Het is een lieflijk riviertje waarvan je niet zou verwachten dat het met 108 kilometer één van de langste geheel Nederlandse rivieren is. Langs de rivier liggen dijkjes, waarop kleine woningen zijn gebouwd, omgeven door stokrozen. Hier en daar kan een pontje je naar de overkant brengen. Deze tocht is echt de moeite waard. Mocht je zin hebben om even af te stappen, ga dan iets drinken in een theetuin of ga varen met de Zeehond. Ikzelf fiets vandaag door naar Fort Vuren.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Dag 12_136
Dag 12_127

Fort Vuren maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een serie forten die ons begin 1900 moesten beschermen tegen de Fransen en de Pruisen. Belangrijke steden werden destijds verdedigd door de forten en dit fort diende om Gorinchem te beschermen en om te voorkomen dat de vijand verder oprukte naar het westen. Het gebied om de forten heen werd bij een aanval onder water gezet, zodat de vijanden met hun kanonnen het land niet meer in konden.

Toen de Nieuwe Hollandse Waterlinie éénmaal af was, bleek deze al niet meer nodig: In de Tweede Wereldoorlog werden de eerste gevechtsvliegtuigen ingezet. Het water kon de vijand niet meer buiten houden (en Rotterdam werd platgebombardeerd).

Het bezoekerscentrum van Fort Vuren

Fort Vuren is een indrukwekkend fort dat compleet gerestaureerd is. Je kunt eromheen, erop en je kunt er zelfs in logeren. Ook is er een gezellig terras. Eigenaar Ben Spee geeft ons een rondleiding in deze video:

Wil je zelf naar Fort Vuren?

Adres: Waaldijk 29, 4214 LB Vuren
Website: https://fort-vuren.business.site/

Rondje Pontje

Met de veerpont kun je een rondje maken tussen Fort Vuren, Gorinchem en Slot Loevestein. Alledrie maakten ze deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zie voor meer informatie: Rondje Pontje.

Meer forten in de buurt

Wil je nog meer forten bekijken? In de buurt vind je ook nog Fort Vuren, Fort Pannerden en het Geofort.

Volg de Nederlandse Toerist op social media

Volg de Nederlandse Toerist ook op Instagram, Facebook en YouTube.

Dit blog werd voor het eerst gepubliceerd op 8 augustus 2015 en maakte onderdeel uit van de campagne “5000 Kilometer door de Gelderse Streken“, waarbij ik 100 dagen lang dagelijks 50 kilometer door Gelderland fietste en verslag deed van allerlei toeristische activiteiten op Facebook, Twitter, Instagram en op een website. De gebruikte kanalen bestaan niet meer, maar op deze website kun je wel alle blogs terugvinden. Dit blog werd geschreven op dag 12, toen ik ook het Geofort bezocht.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van activiteiten, musea, steden, hotels en horecagelegenheden in Nederland. Dus volg de Nederlandse Toerist op social media! Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

7 Comments

Laat een reactie achter