Diepe modderpoelen veroorzaken spetters op mijn gezicht. We zijn in Zuidoost Friesland, om te ontdekken hoe leuk #hetanderefriesland is tijdens de wintermaanden. Onze harten gaan tekeer bij de zoveelste steile afdaling op het mountainbike-parcours. Wat is dit gaaf!

Samen met de andere OutdoorBloggers trek ik er deze week opuit, want zelfs in de winter is frisse buitenlucht en zonlicht een must (zie ook: 5 tips om een winterdip te voorkomen). We hebben onze handschoenen en mutsen uit de kast getrokken, wandelschoenen en fietsbroekje mee, en óp naar Appelscha!

Knus huisje

Ons warme nestje is het gezellige Boshuis Friesche Duin. Een mooie grote ruimte die heerlijk verwarmd wordt door vloerverwarming, met drie kamers en in totaal ruimte voor 8 gasten. Er is een uitgebreide keuken, eettafel, een warme douche en een lounge-hoek met haardvuur. Precies wat we nodig hebben tijdens deze donkere dagen! Op tafel staat een kaartje met een welkomstwoord en de prettige mededeling dat er in de koelkast iets lekkers voor ons klaarstaat – een kaasplankje en een fles witte wijn. Wat een genot!

Sportief

Maar voordat we al dat lekkers verdiend hebben, gaan we ons eerst even heerlijk uitleven in de natuur – op de mountainbike! In het kenmerkende gebouw van De Jongens van Outdoor wacht de sportieve gids Tycho ons op. Hij vertelt dat ze hier veel leuke outdoor-activiteiten organiseren, er is ook een klimbos. We stappen op de fiets voor een route van zo’n 17 kilometer.

Na een klein stukje warm-trappen over de weg, komen we aan bij de start van het mountainbike-pad door het bos. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in Nederland nog nooit gemountainbiked heb. Wel in Italië, Oostenrijk en Duitsland, maar nog niet zó dichtbij huis. De eerste meters zijn dus even wennen. Hoe modderig is het hier? Hoe schuin zijn de bochten? Hoe steil de afdalingen? Al snel krijg ik het in de vingers en zoef ik als een pro achter de anderen aan. De afdalingen zijn soms flink steil waardoor je behoorlijk hard kunt gaan. Wohoo!

We fietsen door bossen en over het duinlandschap van het Aekingerzand. Modder spat omhoog en de heerlijke geur van dennennaalden prikt in mijn neus. Buiten adem komen we tot stilstand, een flinke teug water en dan weer verder over een verhard pad. Een klein stukje, want daarna gaan we snel weer de single track op. Moe en voldaan komen we terug bij De Jongens van Outdoor. Wat was dit leuk!

Appeltaart

Voordat we terugrijden naar ons huisje, rijden we langs de Bosbergtoren waar Gea ons heeft uitgenodigd om haar beroemde appeltaart te proeven. Omdat ze vanwege corona na 17u gesloten zijn, krijgen we een hele doos vol mee naar huis. “Gea’s appeltaart” staat op de verpakking, ze worden ook verstuurd als brievenbuspakketje. In het huisje maken we de doos open en smullen we van de eerste helft. We zijn uitgehongerd na het mountainbiken dus dit is een dubbele traktatie! ’s Avonds steken we de houtkachel aan en zoeken we een warm plekje bij het vuur. De ideale afsluiter van een heerlijke dag.

Rietvlechters

De volgende dag beginnen we met een uitgebreid ontbijt dat aan onze deur gebracht wordt door Echte bakker de Vent. Wat een verwennerij! Daarna rijden we naar het Vlechtmuseum in Noordwolde, vlakbij de Koloniën van Weldadigheid (wie dit nog niet kent: Het nieuwe museum is echt een bezoekje waard). Samen geven ze een inkijkje in een belangrijke geschiedenis van Nederland:

Het einde van de VOC zorgde rond 1800 voor een dieptepunt in de economie, waardoor veel mensen straatarm waren. Zij kregen werk aangeboden in de Koloniën van Weldadigheid (Frederiksoord) waar veel producten werden gemaakt en ook in Noordwolde, een dorp vlakbij, kwam de economie op gang. Hier vlochten ze rieten stoelen, manden en andere voorwerpen van riet. Er kwam zelfs een Rietvlechtschool waar mensen nóg betere producten leerden te maken en om deze te verkopen aan verschillende landen in Europa. De volgende keer als we een rieten stoel zien kijken we er héél anders tegenaan, want misschien komt die wel uit Noordwolde!

Lunchtijd

Een betere lunchplek dan Tramhalteplein kunnen we ons tijdens de koude wintermaanden niet wensen. Het is hier gezellig en knus en ze serveren de lekkerste dingen zoals taartjes, cappuccino of warme chocolademelk met slagroom en de heerlijkste lunchgerechten. We moeten nog oppassen dat we hier niet te lang blijven hangen want het wordt vroeg donker en we willen nog een wandeling maken!

Winterwandelen

Die wandeling begint in Oldeberkoop, één van de mooiste dorpen van Friesland. Het is geen bijzondere wandeling, behalve dat je langs de Bekhofschaans komt. Er ligt een heuvel in het landschap en door de aangeplante heggen zijn de contouren zichtbaar gemaakt. Het is de laatste nog bestaande schans uit de Friese Waterlinie en deze is gebruikt om zowel de Spanjaarden als Bommen Berend (de bisschop van Münster) tegen te houden, en met succes.

Verderop liggen twee prachtige natuurgebieden: de Dellebuursterheide en het Diakonievene, waar je mooie wandelingen kunt maken, maar voor ons zit het er helaas alweer op.

Conclusie en disclaimer

We werden uitgenodigd om #hetanderefriesland te leren kennen en we kwamen erachter dat je zelfs in de koude wintermaanden ontzettend van de natuur kunt genieten in Zuidoost Friesland. Goed ingepakt met sjaal, muts en wanten óf gewoon racend op de fiets waardoor je vanzelf warm wordt! En vervolgens lekker binnen zitten bij het haardvuur met een kopje warme chocolademelk met slagroom erbij. Tintelende tenen en een voldaan gevoel, wat wil je nog meer?

Lees verder

Dit zijn de andere blogs over Zuidoost Friesland:

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan.

10 Comments

  • Mirre Reply

   Hee Antonette, heb je daar ook al eens gemountainbiked? 😃 In welk gebied?

 1. Hoi Mirre, Ik lees dat jij ook een heerlijke tweedaagse had in Zuidoost Friesland. Leuk hé, om te ontdekken dat je ook in de winter kunt genieten van actief buiten zijn. Het Andere Friesland had het maar goed voor elkaar.

 2. Ik ben hier in de zomer geweest en dat vond ik ook heel leuk! Leuk om te zien dat je je hier ook in de winter prima kunt vermaken.

 3. Wat gaaf, dat mountainbike-parcours! En heerlijk, al die lekkernijen tussendoor. Ja, ik zou Friesland ook niet snel kiezen voor een vakantie in de winter, maar dit klinkt allemaal top. Dus mijn vooroordeel is uit het raam! 😉

 4. Ziet er heel gezellig uit zeg! Gea’s appeltaart die er trouwens heerlijk uit…ik ben dol op appeltaart. Ik ben nog nooit in Friesland geweest, misschien wel een idee voor volgend jaar.

 5. Ondanks dat het veel ruimte heeft toch een heel gezellig huisje van waaruit jullie Friesland hebben ontdekt. Ik ben dit jaar helemaal fan geworden van deze provincie en heb er nog zoveel moois te ontdekken. Kijk stiekem alweer uit naar ons volgende weekend!

 6. Wat een heerlijk uitje zeg. Het ziet er heel actief, maar vooral ook erg gezellig uit. Wat een knus huisje ook waar jullie verbleven.

 7. Wat was het mountainbiken hier gaaf! Niet al te technisch, maar in de zomer is het een stukje zwaarder in het mulle zand. In de winter is het lekker door de modder ploeteren 🙂 En voor die appeltaart mogen ze me ’s nachts wakker maken!

 8. Wat een tof avontuur! Jullie hebben mij echt enthousiast gemaakt want deze hoek van Friesland ken ik (als Friezin) helemaal niet. Daar moet verandering in komen!

Write A Comment