Het Gelders Eiland gehoord is een gebied bij Lobith dat ingesloten is door de Waal, de Rijn en het Pannerdens Kanaal. Het ligt in de gemeente Rijnwaarden en is eigenlijk een schiereiland, maar bewoners praten graag over ‘het eiland’. De sfeer is er ook heel anders, aldus de bewoners.

Tolkamer

We beginnen in Tolkamer, een plaats met een kenmerkende naam. Die komt van het feit dat het aan de grens met Duitsland ligt. Alle schepen die hier tot 1991 het land binnen kwamen, moesten hier tol betalen!

Lunch in de tolkamer

We lunchen dan ook bij Kade 7, in het gebouw dat vroeger een tolkamer was. Het is heerlijk toeven op het terras met uitzicht op de Rijn. Er komen hier dagelijks wel 600 boten voorbij!

Dag 79 028

Recreatiegebied ’t Gelders Eiland

Vanuit het Toeristisch informatiepunt ’t Gelders Eiland maken we een tochtje met een huurboot over “Het Bijland”, een groot meer dat nu als recreatieplas gebruikt wordt. Je kunt er kamperen, zonnen op het strand en varen naar één van de drie eilandjes. Bovendien kun je er mooi fietsen en wandelen in de omgeving. Het gebied is razend populair bij de (voornamelijk Duitse) bezoekers.

IMG_0169

Het meer is ontstaan doordat hier vroeger klei werd gewonnen voor de steenfabrieken (zoals de Panoven in Zevenaar). Het verhaal gaat trouwens nog verder terug, want er schijnt zelfs een Romeins dorp onder het meer te liggen met huizen, potten en zwaarden. Een soort Atlantis dus. Spannend!

Dit artikel werd geschreven op dag 79 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken. Met dank aan Theo Rutten en Kade 7.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

24 Comments

  1. de naam lobith en tolkamer die plaats namen komen mij bekent voor. maar ik wist niet dat dat ooit een eiland is geweest. ik ben een keer in tolkamer geweest daar ben ik met de personeelsvereniging van mij bedrijf op de partyboot geweest.en we zijn tot aan de waalbrug van nijmegen gevaren en daarna weer terug naar tolkamer .erg mooi z,on tocht.

  2. Bij Spijk komt de Rijn NL binnen. Op school leerden we Lobith. Niet de waarheid. Ergens ooit gehoord dat binnenschippers (richting Duitsland) een Rijnpatent behoorden te hebben. Andersom was een vaarbewijs voldoende.:-)

  3. fantastisch wat je in 1 provincie kunt beleven . Mooie verslagen en foto’s. En mocht de oom in de steengroeve Hans heten, doe hem dan de hartelijke groeten.

  4. Heb er begin jaren tachtig gewoond en gewerkt als douane ambtenaar. Bijzonder mooie omgeving. Aanrader is de elterberg. Is na WO 2 lange tijd de hoogste berg van Nederland geweest.

Write A Comment