Het Gelders Eiland gehoord is een gebied bij Lobith dat ingesloten is door de Waal, de Rijn en het Pannerdens Kanaal. Het ligt in de gemeente Rijnwaarden en is eigenlijk een schiereiland, maar bewoners praten graag over ‘het eiland’. De sfeer is er ook heel anders, aldus de bewoners. Ik nam er een kijkje met één van die bewoners: Theo Rutten.

Tolkamer

Ons startpunt is Tolkamer. Weer zo’n plaats met een bijzondere naam. Die komt van het feit dat het aan de grens met Duitsland ligt. Alle schepen die hier tot 1991 het land binnen kwamen, moesten hier tol betalen! We lunchen dan ook in het gebouw dat vroeger een tolkamer was. Het is nu een hotel-restaurant.

Dag 79 028

Recreatie in Rijnwaarden

Vanuit het Toeristisch informatie punt maken we na de lunch een tochtje met de boot over het Bijland. Dat is een groot meer dat nu als recreatieplas gebruikt wordt. Je kunt er kamperen, zonnen op het strand en varen naar één van de drie eilandjes. Bovendien kun je er mooi fietsen en wandelen in de omgeving. Het gebied is razend populair bij de (voornamelijk Duitse) bezoekers.

IMG_0169

Steenfabrieken

Dit meer is ontstaan doordat hier vroeger klei werd gewonnen voor de steenfabrieken (zoals de Steenoven in Pannerden). Het verhaal gaat trouwens nog verder terug, want er schijnt zelfs een Romeins dorp onder het meer te liggen met huizen, potten en zwaarden. Een soort Atlantis dus. Spannend!

Met dank aan Theo Rutten, Henk Willemsen, Fons en Annie Seising, Vivian de Klein, Jan Verhagen, Margaret Beijer, Frank Cornielje en Kade 7.

Dit artikel werd geschreven op dag 79 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

24 Comments

  1. de naam lobith en tolkamer die plaats namen komen mij bekent voor. maar ik wist niet dat dat ooit een eiland is geweest. ik ben een keer in tolkamer geweest daar ben ik met de personeelsvereniging van mij bedrijf op de partyboot geweest.en we zijn tot aan de waalbrug van nijmegen gevaren en daarna weer terug naar tolkamer .erg mooi z,on tocht.

  2. Bij Spijk komt de Rijn NL binnen. Op school leerden we Lobith. Niet de waarheid. Ergens ooit gehoord dat binnenschippers (richting Duitsland) een Rijnpatent behoorden te hebben. Andersom was een vaarbewijs voldoende.:-)

  3. fantastisch wat je in 1 provincie kunt beleven . Mooie verslagen en foto’s. En mocht de oom in de steengroeve Hans heten, doe hem dan de hartelijke groeten.

  4. Heb er begin jaren tachtig gewoond en gewerkt als douane ambtenaar. Bijzonder mooie omgeving. Aanrader is de elterberg. Is na WO 2 lange tijd de hoogste berg van Nederland geweest.

Write A Comment