Goes is een gezellige stad in Zeeland met een haven en veel cafés en winkelstraten. Het is een uitvalsbasis voor ontdekkingstochten op de Oosterschelde, een zeearm die door de Oosterscheldekering volledig kan worden afgesloten. Daardoor is het een uniek natuurgebied. We gaan met een boot naar de Oosterschelde om zeehonden en bruinvissen te kijken. 

Video van Goes en de Oosterschelde

Zeehondentour op de Oosterschelde

Vanuit diverse plaatsen in Zeeland kun je varen op de Oosterschelde, op zoek naar grijze en ‘normale’ zeehonden en bruinvissen. Onze tour begint in de stadshaven van Goes, van waaruit we na een kopje koffie bij theehuis HoneyPie naar de Oosterschelde varen.

Goes-Zeeland-003-Stadshaven

De Oosterschelde is het grootste Nationaal Park van Nederland en bestaat vooral uit water. Hier leven zo’n 40-60 Bruinvissen en ongeveer 150 zeehonden. We zien op een drooggevallen plaat toch zeker 40 grijze zeehonden liggen. Ze lijken zich nauwelijks aan ons te storen, behalve als we te dichtbij komen. Ze liggen op de plaat te rusten en te drogen. Zo nemen ze vitamine D op van de zon.

Goes-001-Zeehonden3

Al eerder zag ik zeehonden van zo dichtbij op Vlieland, maar het blijft spectaculair! Voor natuurschoon hoef je helemaal niet naar het buitenland. Verderop zien we ook nog een bruinvis zwemmen! Wat een geluk! (Deze is te zien in de video)

Zeeland heeft de langste brug van Nederland

Met een lengte van 5022 meter is de Zeelandbrug de langste brug van Nederland. De Zeelandbrug heette vroeger de Oosterscheldebrug en men moest vroeger tol betalen zodat de bouw van de brug terugbetaald kon worden. We varen tussen pijlers van de brug door en ik staar in de verte. Ik kan het einde van de brug nauwelijks zien, want hij lijkt op te lossen tussen hemel en aarde.

Oesters steken met Oestour

Met Oestour gaan we op pad om oesters te rapen, of te ‘steken’ zoals dat heet. De oesters zijn hier in overvloed (het is zelfs een plaag!) en daarom mag iedere Nederlander hier wel 10 kilo oesters per dag komen rapen. Daar maken sommige mensen dan ook gretig gebruik van.

Goes-002-Oesters2

Restaurant De baas en zijn Madam

We sluiten de dag af in het restaurant “Den Baas en zijn Madam”. De (mannelijke) eigenaar grapt dat “Den Baas” (zijn vrouw) weg is en dat hij zelf de Madam is. Hij laat ons zien hoe oesters gegeten worden en daarna gaan we aan tafel om de dag feestelijk af te sluiten.

Overnachten in de buurt van Goes

Deze dag in Zeeland werd georganiseerd door Stichting Goes Marketing. Ga voor meer informatie over Goes naar https://www.goesisgoes.nl/.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg de Nederlandse Toerist ook op social media! Voor professionele videoproducties kun je terecht op Mirre's bedrijfswebsite SunshineFilms.nl. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan.

Laat een reactie achter