Tijdens onze fietstocht door de Beemster kwamen we eerder al door het dorp de Rijp, waarbij we het gevoel kregen in de Gouden Eeuw te zijn beland. Nu brengen we een bezoek aan Graft, waar rijke ridders prachtige gebouwen hebben neergezet.

Graft

In Graft woonden in de tijd van Michiel de Ruyter (1650) rijke ridders. Ze bouwden hier kleine dorpjes met prachtige gebouwen en mooie raadhuizen. Ze legden grachten aan zodat de vissers hier haring naartoe te konden brengen, een luxegoed in die tijd. Er was veel handel in Graft en er werd veel geld verdiend.

raadhuis Graft
Binnenin het raadhuis zie je nog houtwerk uit 1613.

Rondleider Jaap is de eigenaar van het snoepwinkeltje tegenover het Raadhuis. “Mensen die het oude holland willen ervaren, die komen deze kant op.” zegt Jaap.

Kleinste snoepwinkeltje van Nederland

Natuurlijk neemt hij ons ook nog even mee naar zijn eigen parel: Het kleinste snoepwinkeltje van Nederland. Je kunt er met slechts drie mensen tegelijk naar binnen en dan sta je er opgepropt tussen de wanden vol met snoep.

kleinste winkeltje van nederland
Met moeite kon ik deze foto maken. Er was nauwelijks ruimte! Vanuit het kleinste winkeltje van Nederland kun je het raadhuis zien.

In de buurt overnachten?

Kijk op bedandbreakfast.eu.

Lees verder

Over het dorp de Rijp dat nog de sfeer van de Gouden Eeuw heeft en over de fietstocht door de Beemster met een bezoek aan een kaasboerderij en een kookworkshop tot besluit!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren