De Hanzeroute is één van de mooiste routes om te fietsen in Nederland. Je volgt de kronkelende rivier door prachtige natuur en langs pittoreske Middeleeuwse stadjes. De route slingert langs de IJssel naar Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle, Hattem en Kampen. Niet alleen verbindt de rivier de boeiende Hanzesteden vol met verhalen, maar deze begrenst ook twee schitterende gebieden: de Veluwe in het Westen en de Achterhoek en Sallandse Heuvelrug in het Oosten. Kom genieten langs de IJssel!
De Hanzesteden
Tussen de 12e en 16e eeuw sloten meer dan 200 steden in Duitsland, Nederland en rond de Oostzee handelsverdragen met elkaar. Met het Hanzeverbond beschermden ze elkaar tegen aanvallen van rovers en Vikingen en maakten ze gunstige belastingafspraken met elkaar.
Door de handel in onder andere vis, katoen en natuursteen werden de ondernemers in de steden steenrijk. Van het geld bouwde ze mooie gebouwen en dikke stadsmuren. De Hanzesteden beleefden zelfs een ‘Gouden Eeuw’, terwijl Amsterdam nog een klein dorpje was. Veel van die rijkdom zie je nog terug in de Hanzesteden die langs de IJssel liggen.
Fietsarrangement
Aanbieders van deze fietsreis inclusief hotels, huurfietsen en bagagevervoer zijn:
- Eigen-wijze Reizen biedt een 6-daagse rondreis aan tussen Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle en de Sallandse Heuvelrug. Overnachting in (boutique) hotels.
- Met deze fietstour van Fietsrelax fiets je vanuit Arnhem naar Doesburg, Zutphen, Deventer en Zwolle. Kampen is dmv een dagtocht mee te pakken. Overnachting in hotels.
- Anwb biedt een 7-daagse fiets & bootreis aan vanuit Arnhem. Je fietst via de Hanzesteden naar Kampen en ook weer terug. Onderweg slaap je op een boot die ‘mee vaart’ met de fietsers.
Bekijk ook onze paklijst voor een fietsvakantie.
Het startpunt van de Hanzefietsroute
Je kunt op twee plaatsen aan de LF Hanzeroute beginnen: Aan de bron van de IJssel bij Westervoort of in Hanzestad Doesburg. Wij hebben er 4 dagen over gedaan om zo voldoende tijd te nemen om de Hanzesteden te ontdekken, maar je kunt de route ook in 2 dagen of zelfs in 1 dag fietsen, afhankelijk van hoe snel je bent.
De exacte route én de georganiseerde fietstour langs de Hanzesteden vind je onderaan dit artikel.
Hanzestad Doesburg
Onze fietstocht begint in het gezellige stadje Doesburg met zijn monumentale gebouwen in het centrum. Hier vind je de oudste herberg, hartje stad, pal tegenover het oude stadhuis. Hier koesteren mensen zich in de zon, genietend van heerlijke gerechten, zoals de beroemde mosterdsoep.
Het stadje barst van de leuke winkeltjes, galerieën en ateliers. Er zijn meerdere leuke musea. Zo zijn er het Mosterdmuseum in een nog steeds bedrijvig fabriekje en het chique Lalique Museum met glas- en juwelenwerk waar je hebberig van wordt.
Op straat is het gezellig druk met fietsers op doortocht, wandelaars, geschiedenis- en kunstliefhebbers.
We strijken neer bij Het Arsenaal met de groenste terrassen van Nederland voor een kopje koffie, midden tussen kruiden en bloemen. Rondscharrelende kippen houden ons in de gaten vanaf de oude muren die het terras omringen. Het Middeleeuwse gebouw herbergde 300 jaar lang een nonnenklooster, was daarna 200 jaar een wapen opslagplek en is nu een hip ingerichte horecagelegenheid.
Wil je meer weten over deze mooie stad? Ik schreef over de rondleiding per paardenkoets door Hanzestad Doesburg met daarin het spannende verhaal van de familie Haanappel.
Overnachten in Doesburg
Georganiseerde fietsreis
Je kunt een geheel verzorgde fietsreis boeken bij Fietsrelax, Anwb, of bij Eigen-wijze Reizen.
Op de fiets naar Zutphen
Onderweg naar Deventer volgen we de bordjes “LF3 Hanzeroute”. We hebben de wind in onze haren terwijl we over de dijken langs de IJssel fietsen. Die dijken zijn hard nodig, want het water kan soms wel 6 meter stijgen.
We snuiven de natuur op. Boven onze hoofden vliegen roofvogels en zwaluwen en de weilanden staan vol met zilverreigers. We kijken onze ogen uit en vergapen ons aan de campings waardoor we het gevoel krijgen dat we zéker een keer terug moeten komen om lekker aan de IJssel te kamperen!
Net voorbij Doesburg ligt bijvoorbeeld de IJsselstrand camping. Vooral de plekken direct aan het water lijken aantrekkelijk, vlakbij het strandje en de voorbij varende bootjes. Genoeg (water)pret te beleven, ook als het regent, want er is ook nog een overdekt zwembad, een bowlingbaan en een prachtig speelpaleisje voor kleine kinderen.
Vanwege het hard stromende rivierwater en de vrachtschepen die soms voorbij varen, mag je niet in de IJssel zwemmen, maar wel in de zij-armen zoals in “Het Zwarte Schaar”, waaraan de camping gelegen is. Op een warme dag als deze wordt dankbaar gebruik gemaakt van het verfrissende water.
Het stadje Bronkhorst
Langs de IJssel fietsen we naar het kleinste stadje van Nederland: Bronkhorst. Het heeft nog geen 200 inwoners, maar heeft ooit wel stadsrechten gekregen. Het oude stamslot van de Heren van Bronckhorst bestaat niet meer, maar wel zijn er nog schattige straatjes met kleine woningen en boerderijen. Er is ook een heerlijk terras bij Herberg De gouden Leeuw.
Na een korte stop in Bronkhorst fietsen we over de Hanzeroute verder langs de IJssel. In de verte zien we de contouren van onze eerste Hanzestad: Zutphen.
Hanzestad Zutphen
Het is mij nu wel duidelijk waarom de Hanzefietsroute één van de mooiste fietsroutes in Nederland is. De rivier, de boten, koeien en de prachtige skylines van de Hanzesteden maken deze tocht een pareltje.
Georganiseerde fietsreis: Hanzeroute fietsen
Aanbieders van deze fietsreis inclusief hotels, huurfietsen en bagagevervoer zijn:
- Met deze fietstour van Fietsrelax fiets je vanuit Arnhem naar Doesburg, Zutphen, Deventer en Zwolle. Kampen is dmv een dagtocht mee te pakken. Overnachting in hotels.
- Eigen-Wijze Reizen biedt een 6-daagse rondreis aan tussen Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle en de Sallandse Heuvelrug. Overnachting in (boutique) hotels.
- Anwb biedt een 7-daagse fiets & bootreis aan vanuit Arnhem. Je fietst via de Hanzesteden naar Kampen en ook weer terug. Onderweg slaap je op een boot die ‘mee vaart’ met de fietsers.
Lunch in het Genietcafé
Bij aankomst in Zutphen genieten we van een welverdiende lunch in het Genietcafé, in het prachtige hofje “Oude Bornhof”, waar vroeger de zieken en ouderen van de stad mochten wonen.
We bestellen huisgemaakte quiche en een “Romantische Boswandeling”, een overheerlijke smoothie van bessen en aardbeien.
Stadswandeling Zutphen
Mark Schuitemaker van VVV Zutphen neemt ons mee op een stadswandeling en vertelt onderweg meer over het Hanzeverleden van de stad. Klik op de foto’s voor een beschrijving.
Dineren in Proeflokaal ’tOer
Wat je absoluut niet mag missen als je in Zutphen bent, dat is een diner (en eventueel een overnachting) in Proeflokaal ’tOer. Een restaurant met “de smaak van de Hanze”. De gerechten zijn vernoemd naar de Hanzesteden, dus hier bestel je een “Zutphen” of een “Deventer” en je krijgt een plank op tafel met daarop de heerlijkste gerechtjes. Het is de bedoeling dat je de planken samen met je tafelgenoten deelt, net zoals men in de Hanzetijd goederen met elkaar deelde. Het ene gerecht is nog lekkerder dan het andere en ik begin alweer te watertanden als ik eraan denk!
Binnen in ’tOer vind je replica’s van elementen uit de Hanze periode, zoals een schild of een zegel. Ook kun je logeren in ’tOer, in één van de themakamers.
Overnachten in Hampshire Hotel ’s Gravenhof
Ik overnacht heel centraal in Hampshire Hotel ’s Gravenhof. Vanaf het terras op de binnenplaats heb je uitzicht op de Walburgiskerk van Zutphen.
Overnachten in Zutphen
- Hampshire Hotel ’s Gravenhof
- Hotel Broederenklooster in Zutphen
- Natuurhuisje in Zutphen
- B&B Bed & Sauna in Zutphen
Georganiseerde fietsreis
Een alternatief is een geheel verzorgde fietsreis georganiseerd door Anwb, door Eigen-Wijze Reizen of door Fietsrelax.
Op de fiets naar Deventer
We steken bij Zutphen de brug over de IJssel over om aan de westkant van de rivier te fietsen over de dijk. De Hanzefietsroute biedt zicht op het omringende landschap met rechts de uiterwaarden en het in de zon glinsterende water. Af en toe vaart een vracht- of recreatieschip voorbij. Allerlei soorten vogels vinden in dit natte gebied een foerageerplek, vooral ganzen, net als aan de andere kant van de polderdijk. Hier staan boerderijen op hoge rivierzandkoppen omringd door kleinschalige weitjes en akkers, vaak omringd door boomwallen en heggen.
Kleine groepen paarden en koeien grazen hier tevreden. Even verderop zijn diverse landgoederen te vinden. De route voert vlakbij Voorst door een stukje bos, waar een patrijs verschrikt het fietspad over vliegt. Langs de weg wordt honing verkocht vanuit een klein, kenmerkend kastje.
We maken een klein uitstapje naar de grote vierkante toren van Slot Nijenbeek die in de dertiende eeuw werd gebouwd door één van de graven van Gelre. Het ligt prachtig aan een oude bedding van de IJssel en torent hoog boven het landschap uit.
Aan de overkant van de IJssel ligt Gorssel met het beroemde Museum MORE (je kunt oversteken bij knooppunt 17) en in de verte is het silhouet van Deventer met zijn markante Lebuïnuskerk goed te zien.
Hanzestad Deventer
Vlakbij het pontje dat naar het stadscentrum voert, is er een aantrekkelijk stadsstrand, waar je op het terras in het gras kunt genieten van heerlijke hapjes. We steken over met het pontje naar de creatieve stad Deventer.
Georganiseerde fietsreis
Aanbieders van deze fietsreis inclusief hotels, huurfietsen en bagagevervoer zijn:
- Anwb biedt een 7-daagse fiets & bootreis aan vanuit Arnhem. Je fietst via de Hanzesteden naar Kampen en ook weer terug. Onderweg slaap je op een boot die ‘mee vaart’ met de fietsers.
- Eigen-wijze Reizen biedt een 6-daagse rondreis aan tussen Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle en de Sallandse Heuvelrug. Overnachting in (boutique) hotels.
- Met deze fietstour van Fietsrelax fiets je vanuit Arnhem naar Doesburg, Zutphen, Deventer en Zwolle. Kampen is dmv een dagtocht mee te pakken. Overnachting in hotels.
Bekijk ook onze paklijst voor een fietsvakantie.
We ploffen neer op het terras van Bistro Goesting vlakbij de Wilhelminafontein op de Brink voor een feestelijke lunch, geserveerd door de super aardige bediening. Na de lunch bestellen we een kopje koffie en daar krijgen we een echte Deventer koek bij. Deventer koek werd ook in de Hanzetijd al gemaakt, maar daar zal stadsgids Truus Schreijer ons alles over vertellen.
We spreken met stadsgids Truus Schreijer van VVV Deventer af bij de ingang van De Waag, één van de belangrijkste gebouwen uit de Hanzetijd van Deventer. Klik op de foto’s voor een beschrijving.
Op het huis staan afbeeldingen van de 7 deugden: Geloof, Hoop, Liefde, Voorzichtigheid, Kracht en Gematigdheid. Alleen Rechtvaardigheid ontbreekt, maar die stond ooit waarschijnlijk bovenop. Het zijn kopieën, want de originelen zijn in 1890 geschonken aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Nu vind je in dit mooie gebouw de VVV.
We logeren in Hotel de Vischpoorte. Zij hebben 13 kamers verspreid over de stad, waarvan het hoofdgebouw aan de voormalige Vispoort van Deventer staat. De poort is helaas afgebroken, maar op straat kun je aan de gekleurde tegels nog zien waar deze gestaan heeft!
Vanuit onze ruime, lichte kamer op een zolderverdieping kijken we uit over de IJssel. Genieten!
’s Avonds slenteren we nog een eindje door de stad. Het is druk op de terrassen en bij de ijssalon staat een lange rij. We besluiten te eten bij Da Mario, een Italiaans restaurant waar alles vers gemaakt wordt en bestellen een ‘pasta trio’ van drie soorten pasta. Het is echt een aanrader om hier te gaan eten.
Overnachten in Deventer
Georganiseerde fietsreis
Je kunt een geheel verzorgde fietsreis boeken bij Eigen-wijze Reizen, bij Anwb of via Fietsrelax.
Op de fiets naar Zwolle
Op de fiets naar Zwolle komen we door heel verschillende gebieden. We fietsen niet alleen over de dijk, maar ook stukken door het bos. Daar zien we kastelen en een deel van de IJssellinie, een serie kanonnen die Nederland moesten beschermen tegen de Russen in de Koude Oorlog.
Verderop liggen de prachtige Duursche Waarden, waar Schotse Hooglanders rondlopen en je een oude steenfabriek kunt bekijken.
Even later steken we over met de veerpont en dan fietsen we weer een stukje over de dijk, waar we grappige kunst tegenkomen.
De route slingert naar links, de Veluwe op. Hier is het weer totáál anders! We fietsen door bossen en zien af en toe een heideveld. Een prachtig gebied en een leuk uitstapje van het fietsen over de dijk. Via het bos rijd je zomaar Hanzestad Hattem binnen.
Hanzestad Hattem ligt aan de overkant van Zwolle en is een veel kleinere Hanzestad. Op het gezellige Markt kun je even pauze houden voor een hapje en een drankje, om je vervolgens te vergapen aan de indrukwekkende Dijkpoort.
We fietsen Hattem uit en steken met de veerpont de IJssel over. Vanaf hier is het niet ver meer naar Hanzestad Zwolle.
Hanzestad Zwolle
Zwolle is een gezellige stad met heel veel pleintjes en cafés. Als je hier als fietser aankomt na een lange tocht, dan voel je je welkom. Er zijn genoeg plekken waar je heerlijk kunt neerstrijken met een drankje, bijvoorbeeld op het Stadsstrand aan het Rodetorenplein. Je kunt er trouwens ook suppen.
Wally Staal van het Toeristisch Informatiepunt Zwolle neemt ons mee op een stadswandeling en vertelt onderweg meer over het Hanzeverleden van de stad. Klik op de foto’s voor een beschrijving.
We logeren in Zwolle bij Bilderberg Grand Hotel Wientjes. Een statig gebouw met een authentieke sfeer, vlakbij het station. Hier genieten we van de warme gastvrijheid en de mooie, ruime kamers in het hotel.
Overnachten in Zwolle
- Natuurhuisje in Zwolle
- Grand Hotel Wientjes in Zwolle
Georganiseerde fietsreis
Je kunt een geheel verzorgde fietsreis boeken bij Anwb, bij Eigen-wijze Reizen of bij Fietsrelax.
Hanzeroute fietsen: Op de fiets naar Kampen
We fietsen over een prachtig fietspad langs de IJssel. Je kunt op twee manieren naar Kampen fietsen: Via Hanzestad Hasselt of langs de IJssel. Wij kozen voor de tweede optie en fietsten langs de rivier. Klik op de foto’s voor een beschrijving.
Oh, wat voel je je dan welkom!
Hanzestad Kampen
Kampen is voor ons het eindpunt van de fietsroute, maar was voor de Hanzesteden aan de IJssel juist de toegangspoort tot de Zuiderzee. In Kampen werden de goederen overgeladen van kleine boten op de grote Koggeschepen – en andersom. Kampen is een uitgestrekte stad en van de dikke stadsmuur zijn drie schitterende toegangspoorten bewaard gebleven. Beleef Kampen door er rond te dwalen en door mee te varen op een echt Koggeschip. Een ervaring om nooit weer te vergeten!
Overnachten in Kampen
Georganiseerde fietsreis
Je kunt een geheel verzorgde fietsreis boeken bij Anwb, bij Eigen-wijze Reizen of bij Fietsrelax.
Lees verder onder de foto’s.
Paklijst LF Hanzeroute
- Recreatiekaart de IJssel, fiets + fietstassen (Decathlon), een stuurtasje voor routekaart of telefoonhouder fiets, de ANWB Knooppunter met routekaartjes, energierepen (dit zijn mijn favoriete repen), dagrugzak (Decathlon | Bol.com), fototoestel (ik heb deze)
Zie ook de uitgebreide paklijst voor een fietsvakantie
Routebeschrijving LF Hanzeroute
Georganiseerde fietsreis
Aanbieders van deze fietsreis inclusief hotels, huurfietsen en bagagevervoer zijn:
- Eigen-wijze Reizen biedt een 6-daagse rondreis aan tussen Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle en de Sallandse Heuvelrug. Overnachting in (boutique) hotels.
- Met deze fietstour van Fietsrelax fiets je vanuit Arnhem naar Doesburg, Zutphen, Deventer en Zwolle. Kampen is dmv een dagtocht mee te pakken. Overnachting in hotels.
- Anwb biedt een 7-daagse fiets & bootreis aan vanuit Arnhem. Je fietst via de Hanzesteden naar Kampen en ook weer terug. Onderweg slaap je op een boot die ‘mee vaart’ met de fietsers.
Bekijk ook onze paklijst voor een fietsvakantie.
Wil je de Hanzeroute fietsen, kun je dit natuurlijk ook op eigen houtje doen. De routebeschrijvingen kun je downloaden via deze links:
- Hanzefietsroute dag 1: Van Doesburg naar Zutphen
- Hanzefietsroute dag 2: Van Zutphen naar Deventer
- Hanzefietsroute dag 3: Van Deventer naar Zwolle
- Hanzefietsroute dag 4a: Van Zwolle naar Kampen via Hanzestad Hasselt
- Hanzefietsroute dag 4b: Van Zwolle naar Kampen langs de IJssel
Verder fietsen
Bekijk ook de andere fietsroutes in Gelderland, fietsroutes in Overijssel of de meerdaagse fietsroutes in Nederland.
Bewaar dit bericht op Pinterest:
Mirre
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- Götakanaal: Het blauwe lint van Zweden [220km] - 3 december 2024
- De Turfroute fietsen [231km] - 1 juli 2024
- Fietsroute Vlieland: Uitwaaien op het Wad - 29 mei 2024
1 Comment
Wat een uitgebreid verslag van je fietstocht en wat een mooie foto’s! Zoals je hier al op je website laat zien is Nederland supermooi en daar komen we nu we veel minder naar het buitenland komen ook echt achter. Wij hebben in de herfstvakantie ook een rondje door Nederland gedaan (wel met de auto ;)) met het gezin en hebben ook echt genoten van alle mooie plaatsen in Nederland. Dat gaan we de komende tijd meer doen met onze dochter!