Het is gezellig in Hanzestad Elburg. De zon schijnt en de terrasjes zitten vol met toeristen. Dit is echt zo’n stadje waar je met veel plezier een aantal uren rond kunt dwalen.

Vestingstad Elburg

Elburg is gebouwd in een rechthoek, omdat de Hertog van Gelre ooit bedacht dat Elburg, in het noordelijkste puntje van zijn hertogdom, een strategische plek was om een vestingstad te bouwen. Het is niet zo groot: om precies te zijn 370 bij 240 meter. Voorheen was het een lintdorp, dus de architect kon er zijn gang gaan om er een zo praktisch mogelijk ingedeelde stad van te maken.

elburg-stad
Elburg van boven.

“Zie je dat huisje daar?” Anne-Marie wijst naar de maquette van Elburg “Dat is het stadskasteel van Elburg. De Hertog van Gelre is hier nooit geweest, maar als hij was gekomen dan had hij in dat kasteel geslapen. Zo logeerde hij iedere keer op een andere plek in zijn hertogdom.

Hanzestad aan de Zuiderzee

Elburg had nog een voordeel: Het lag aan de Zuiderzee. Daarmee werd het, toen de stad in 1396 na vier jaar bouwen klaar was, gelijk een Hanzestad. Helaas werd de Zuiderzee al snel te ondiep om te bevaren en “helaas” werd Elburg nooit aangevallen, dus die hele vesting was eigenlijk nooit nodig geweest. Gelukkig maar voor ons, want daardoor is Hanzestad Elburg altijd mooi bewaard gebleven.

Museum Elburg

Het museum heeft zes thema’s waaronder “Stad aan het water” en “Stad vol bedrijvigheid”. In een hele oude kappersstoel krijg ik een koptelefoon op en lijkt het net alsof de kapper mij allemaal oude verhalen en roddels uit de buurt vertelt.

“Nadat je het museum gezien hebt, moet je de stad in” zegt Anne-Marie “want dan komen de verhalen pas ècht tot leven.” Ze neemt me mee naar onder andere muurhuisjes (huizen die ontstonden in de inhammen van de stadsmuur) en de Vischpoort, waarvandaan we mooi uitzicht over de stad hebben.

vischpoort-elburg-001
De Vischpoort.

Brand

In de verte zien we de kerk van Elburg. Een mooie torenspits heeft hij niet. “Die is afgebrand” zegt Anne-Marie “en ze hebben er dat kleine puntje voor in de plaats gezet.” De meeste Elburgers steken niet onder stoelen of banken dat ze dat lelijk vinden. “In de jaren ’60 stond er een bericht in de krant, waarin de burgemeester aankondigde dat op 1 april de ‘puist’ (zoals hij genoemd wordt) met explosieven van de toren geblazen zou worden. Er zijn daadwerkelijk mensen komen kijken, maar het was natuurlijk een 1-april grap!”

Logeren in Hanzestad Elburg

Op de terugweg herken ik het straatje waar mijn pension in staat: “Volgens mij woon ik hier.” zeg ik en Anne-Marie moet lachen: “Voor één nacht, net zoals de Hertog van Gelre!”

haven-elburg-002
De haven van Elburg.

Lees verder over Harderwijk en Doesburg of volg de LF Hanzefietsroute om meer over de Hanzesteden te weten te komen.

Dit artikel werd geschreven op dag 93 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

EWR-banner
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

17 Reacties

  1. een van de mooiste stadjes aan het veluwemeer met prachtige oude gebouwen . voor wat betreft de een april grap ik heb al eens iemand op pad gestuurd om een plintentrapje te halen met als gevolg de persoon kwam er achter dat deze niet bestond maar ondertussen wel lekker een halve dag van andere dingen heeft genoten

Reageren