Harderwijk maakte vroeger onderdeel uit van het netwerk van Hanzesteden: Steden die met elkaar handelden via het water. Er werd bijvoorbeeld gehandeld in vis, hout en granen. Binnen de stadsmuren van de Hanzesteden werden markten gehouden en mooie, statige huizen gebouwd.

Hanzestad Harderwijk

Naast het Dolfinarium is er natuurlijk genoeg andere dingen te doen in Harderwijk. Zo is er een gezellig stadscentrum, er is een stadsstrand en je kunt er een bootje huren.

Harderwijk centrum (dag 38 078)
Een gezellig straatje in Harderwijk.

Op pad met de boot

We huren een bootje bij Veluvia. Samen met Laura van Heerlijk Harderwijk maak ik een prachtig vaartochtje over het Randmeer. Het is hier helemaal niet diep; maar zo’n 60 centimeter en dat maakt het meer erg geschikt voor watersporten zoals (kite-)surfen en parasailen. Het is een mooie dag en dus is het druk op het water en op het strand van Harderwijk.

Stadsstrand Harderwijk (Dag 38 080)
Brug in Harderwijk (Dag 38 026)
Molen in Harderwijk (Dag 38 022)

Het geluid van walrussen uit het Dolfinarium klinkt door de hele stad. “Ik vind dat wel gemoedelijk.” zegt Laura. “Het is wel jammer dat veel mensen Harderwijk alleen van het dolfinarium kennen, want er is hier zoveel méér te doen!” Dat bleek ook wel uit mijn vorige bezoekje aan het mooie oude stadscentrum.

De vissers van Harderwijk

Laura laat me allerlei foldertjes zien met evenementen die er deze zomer georganiseerd worden: Een muziekevenement, een fietsevenement en natuurlijk de Haringdagen, want Harderwijk staat bekend om de vis. In de Hanzetijd werden vooral ansjovis en haring verhandeld.

Een typisch vissershuisje.

Toen de afsluitdijk klaar was in 1932, was het snel gedaan met de visstand in de voormalige Zuiderzee. Voor veel vissers was er geen werk meer. Ze gingen in fabrieken werken. “Het verhaal gaat dat de vissers zo verdrietig waren dat ze niet meer konden vissen, dat ze met een omweg naar hun werk gingen om niet langs de haven te hoeven.” vertelt Laura.

Paling doet het nog wel goed in de Zuiderzee. We brengen een bezoekje aan een palingrokerij. Mensen komen van heinde en verre hiernaartoe om paling te halen. Om de palingstand in het IJsselmeer op peil te houden, zet Dries van den Berg voor elke gevangen paling 3 jonge exemplaren uit in het meer.

Het strand van Harderwijk

We halen een broodje bij de bakker en smullen die op op het strand van Harderwijk. Vanuit het mooie oude centrum loop je er in een minuut naartoe. De zon schijnt, iedereen is vrolijk. Ineens hoor ik mezelf zeggen: “Nou, ik denk dat ik hier ook maar een huisje ga zoeken!” Laura’s missie is geslaagd 😉

Dag 38 089

Meer weten?

Op de officiële website van Harderwijk kom je meer te weten over deze gezellige stad: https://www.heerlijkharderwijk.nl/. Ben je geïnteresseerd in oude stadjes? Lees dan verder over de Hanzesteden langs de IJssel of lees het artikel over het historische stadje Blokzijl.

Dit artikel werd geschreven op dag 38 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

24 Reacties

Reageren