De Hanzesteden vertellen een verhaal over de rijke geschiedenis van ons land. Over scheepvaart en welvaart, over kooplui, ridders, boeren en buitenlui. Hanzesteden vind je in het oosten van Nederland, waaronder Deventer en Zutphen. Indrukwekkende steden die aan de rivier de IJssel liggen. Een korte introductie:

Een korte geschiedenis van de Hanzesteden

De Hanzesteden vormden samen een machtig netwerk van handelssteden die tussen de 12e en 16e eeuw samenwerkten. Zo konden ze de handelswegen beschermen tegen rovers en gaven ze elkaar belastingvoordeel. Er werd gehandeld in onder andere vis, hout en granen.

Het netwerk van Hanzesteden strekte zich uit over een groot deel van noord-Europa. Veel handelssteden lagen aan de Oostzee, de Zuiderzee (nu het IJsselmeer) en ook langs rivieren zoals de IJssel kun je veel handelssteden vinden. Alle Nederlandse Hanzesteden bouwden stadsmuren en daarbinnen werden markten gehouden en mooie huizen gebouwd van het geld dat ze verdienden.

Hanzesteden in Nederland

De Nederlandse Hanzesteden zijn Arnhem, Deventer, Doesburg, Elburg, Groningen, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Nijmegen, Oldenzaal, Ommen, Roermond, Stavoren, Tiel, Venlo, Zutphen en Zwolle.

Dit zijn alle Nederlandse Hanzesteden.

In Nederland werd veel handel gedreven door met Koggeschepen over de rivier de IJssel te varen. Ze kwamen dan langs de Hanzesteden Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg.

Fietsroute langs de Hanzesteden

De LF3 Hanzeroute volgt de IJssel langs de Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle en Kampen. Ik fietste deze route in augustus 2020 en maakte er een verslag van. Laat je inspireren en ga ook een keer de Hanzeroute fietsen!

Fietsen-langs-de-IJssel-60b

Hanzestad Doesburg

Hanzestad Doesburg is een mooie oude stad aan de IJssel. Tijdens een ritje per paardenkoets vertelt stadsgids Francien allerlei weetjes over de plaats, zoals waarom de Bergstraat het “Verbrande Stroatje” wordt genoemd (ooit stonden er alleen houten huizen en vloog alles in brand) en natuurlijk het heldenverhaal van meneer Haanappel. Lees verder over Hanzestad Doesburg.

Hanzestad-Doesburg-torensteeg

Jaarlijks vindt in Doesburg het festival Doesburgse Hanzefeesten plaats. Boeren, buitenlui, ridders en koopmannen komen dan naar de stad toe om Doesburg om te toveren tot de levendige Hanzestad die het ooit was.

Overnachten in Doesburg: Hotel Indekoepoort, een Natuurhuisje in Doesburg of Europarcs Marina Strandbad.

Hanzestad Zutphen

Vestingstad Zutphen wordt omgeven door een indrukwekkende stadsmuur. De stadsmuur dateert uit 1324 en is gebouwd om gespuis buiten te houden, want het was buiten de stad levensgevaarlijk. In Zutphen werd veel hout verhandeld en aan de statige gebouwen kun je nog steeds zien hoe welvarend de stad als Hanzestad is geweest.

Zutphen

Om de stad op een unieke manier te verkennen, kun je hier per fluisterboot een rondleiding krijgen. Lees verder over een rondvaart door Zutphen.

Rondvaart Zutphen Dag 29_065 Rondvaart Zutphen Dag 29_061

Overnachten in

Hanzestad Deventer

Mijn stadswandeling door Hanzestad Deventer begint bij de Deventer Koekwinkel. Daarna bezoeken we leuke winkeltjes en vertelt Nico me over de rijke (boeken-)historie van Deventer. Lees verder over de stadswandeling door Deventer en het jaarlijkse Dickens festijn in Deventer.

Overnachten in

Hanzestad Hattem

De fotogenieke Hanzestad Hattem is al eeuwenlang een inspiratiebron voor schilders en fotografen. De stad ligt aan de IJssel, vlakbij Zwolle en geeft twee keer per jaar ruimte aan het beroemde Chocoladefestival. Lees verder over Hanzestad Hattem.

Overnachten in

Hanzestad Zwolle

Het gezellige centrum van Zwolle nodigt uit om te shoppen en lekker een terrasje te pakken. Aan de rand van de gracht is een stadsstrand aangelegd en je kunt er ook een SUPboard huren. Lees verder over Hanzestad Zwolle.

Overnachten in

Hanzestad Hasselt

Hasselt is met de andere Hanzesteden verbonden door het Zwarte Water. Deze rivier is verbonden met de rivier de Vecht en de Zuiderzee. Koggeschepen die door laag water Kampen niet konden bereiken, weken regelmatig uit naar Hasselt. Er werd gehandeld in steen, hout, bier en dakpannen. In Hasselt kun je een stadswandeling doen of een rondvaart door de grachten maken. Lees meer over Hanzestad Hasselt.

Overnachten in

Hanzestad Kampen

Kampen lag aan de drukbevaren Hanzeroute tussen de Zuiderzee en de Rijn en is dankzij de handel een welvarende stad geworden. Er was een flinke vloot aan Koggeschepen. De Kamper koggen haalden zout uit Portugal en verhandelden dit in de Oostzee. Kampen was daarmee een machtige stad en kon wel het “Rotterdam van de Middeleeuwen” genoemd worden. Lees verder over Hanzestad Kampen.

Overnachten in

Hanzestad Elburg

Elburg is gebouwd in een rechthoek, omdat de Hertog van Gelre ooit bedacht dat Elburg, in het noordelijkste puntje van zijn hertogdom, een strategische plek was om een vestingstad te bouwen. Het is niet zo groot: om precies te zijn 370 bij 240 meter. Voorheen was het een lintdorp, dus de architect kon er zijn gang gaan om er een zo praktisch mogelijk ingedeelde stad van te maken. Lees verder over Hanzestad Elburg.

Overnachten in

Hanzestad Harderwijk

Aan de Vischpoort en de vissershuisjes kun je nog duidelijk het oude karakter van deze Hanzestad herkennen. Lees verder over Hanzestad Harderwijk.

Overnachten in

Welke Hanzesteden heb jij al bezocht? Laat het me weten in de comments hieronder!

Volg de Nederlandse Toerist op social media

Volg de Nederlandse Toerist ook op Instagram, Facebook en YouTube.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Reageren