Rondom Hilversum liggen diverse heidegebieden: De Hoorneboegse heide, de Bussumerheide, de Westerheide en de Zuiderheide. En dan is er ook nog het heideveld bij het Pluismeer. Loop rondom Hilversum over het Voetstappenpad en je komt ze allemaal tegen. Dit zijn de heidegebieden, met de klok mee:

De Hoorneboegse heide

De Hoorneboegse hei ligt ten zuiden van Hilversum. Het is een groot heidegebied van 190 hectare en wordt beheerd door het Goois Natuurreservaat. Hier vind je een uitgebreid netwerk aan paden waar je prachtige wandelingen kunt maken. Er zijn ook sporen uit het verleden te zien, zoals grafheuvels en sporen van raatakkers uit de brons- en ijzertijd. Vandaag de dag zorgen grote grazers (witte koeien) ervoor dat dit heidegebied open blijft. Het is een mooi beschut gebied dat omringd is door bos.

Hoorneboegse heide, Hilversumse heide

Een hutje op de hei

Wil je overnachten in deze prachtige omgeving? Dit super knusse Natuurhuisje ligt letterlijk op de rand van de hei. Iets verderop vind je Landal Gooise Heide, waar je middenin de natuur kunt overnachten in een glamping tent.

Hei Hilversum: Op de Hoorneboegse heide kun je mooi fietsen
Er is ook een prachtige fietsroute rondom Hilversum, die leidt door bossen en over heidevelden.
Hilversumse heide: De Hoorneboegse hei

De Bussumerheide

De Bussumer heide ligt vlak onder Bussum, ten noorden van Hilversum en vormt één geheel met de Westerheide. Ook hier zijn veel fiets- en wandelpaden. Een mooi startpunt is La Place in Laren of de Parkeerplaats Westerheide.

De Heide rondom Hilversum: De Bussumerheide

Tip: Bekijk ook de georganiseerde wandelvakanties en fietsvakanties in Nederland.

De Westerheide

De Westerheide vind je aan de noord-oostkant tussen Hilversum, Laren en Bussum in. Het wordt begrensd door de Bussumerheide aan de noordkant en de Zuiderheide aan de zuidkant. De Westerheide heet zo, omdat het ten westen van Laren ligt. Het gebied is ontstaan in de IJstijd en ook hier zijn veel sporen uit de Prehistorie te vinden.

De Westerheide, heide rondom Hilversum

Grazers zoals schapen en koeien eten boompjes en struiken op en zorgen er zo voor dat de Hilversumse hei open blijft. Daarom zie je in de meeste heidegebieden Schotse hooglanders en grazen op diverse plekken schapen zoals bij de schaapskooi van Laren.

De Zuiderheide

Ga je nog verder naar het zuiden, dan kom je terecht op de Zuiderheide. Deze is goed te bereiken vanuit theehuis ’t Bluk in Laren. Op het terras van ’t Bluk kun je genieten van heerlijke dranken en etenswaren, met uitzicht op de hei. Hiervandaan kun je ook weer mooie wandelingen maken over de uitgestrekte heide bij Hilversum.

Hilversumse hei, de Zuiderheide
Theehuis 't Bluk op de Zuiderheide
Theehuis ’t Bluk op de Zuiderheide vlakbij Hilversum

Het Pluismeer

Het Pluismeer is een heideveld temidden van de bossen van Lage Vuursche, ten zuiden van Hilversum. Je kunt eromheen wandelen en er is een vogelkijkhut. In augustus kleurt de hei rondom het Pluismeer prachtig paars, zoals je kunt zien op deze foto die ik van boven met de drone heb gemaakt!

Het Pluismeer, Hilversumse hei in Lage Vuursche

Het Voetstappenpad

Door het Voetstappenpad te volgen, loop je over alle heidegebieden rondom Hilversum. Je komt bijna geen weg tegen. Je kunt natuurlijk op elk punt beginnen, maar het officiële beginpunt van het Voetstappenpad is bij de parkeerplaats op de Spanderslaan 1 in Hilversum. Volg de stenen met de witte voetjes erop en je vindt vanzelf de weg over de Hilversumse hei!

Overnachten in een hutje op de hei

Georganiseerde fiets- en wandelvakanties

Wil je op fiets- of wandelvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie wandelvakanties en fietsvakanties voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige reizen en geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft.

Fietsvakantie-Nederland-boeken

Boek nú een vakantie met korting:
Wandelvakanties in Nederland
Fietsvakanties in Nederland

Verder fietsen en wandelen

In de buurt kun je ook nog andere prachtige fietsroutes volgen en wandeltochten maken. Een greep uit de mogelijkheden:

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren