De heide in Nederland staat momenteel volop in bloei. Dit zijn wat mij betreft de 7 mooiste heidevelden voor het maken van prachtige wandel- en fietstochten door de paarse natuur.

1. De Koningsheide, de Veluwezoom en de Posbank (GLD)

Van alle heidevelden in Nederland is dit mij betreft is dit de allermooiste: De Koningsheide op de Veluwe. Dit verborgen pareltje wordt aan alle kanten afgeschermd door bos. Het klimaat, dat precies goed is, zorgt ervoor dat dit heideveld een oogverblindende kleur krijgt.

Heide-Nederland-001
De Koningsheide op de Veluwezoom.

Dan zijn er natuurlijk nog de heidevelden op de Veluwezoom en de wereldberoemde Posbank. Beklim de heuvel en je hebt uitzicht over een oneindige paarse deken van heide.

De Posbank op de Veluwezoom, volop in bloei.

2. Hilversumse heide (NH)

Rondom Hilversum kun je je hart ophalen wat heide betreft. Hilversum is namelijk omringd door heidevelden. Je kunt het Blotevoetenpad lopen, dan loop je over elk heideveld heen en zie je de schoonheid van de verschillende gebieden zoals de Westerheide, Bussumerheide en de Hoorneboegse heide. Je komt dankzij de ecoducten nauwelijks een weg tegen.
Geheime tip: Het pluismeer, een prachtige verborgen plek tussen de bomen met een meer omringd door heide.

Heidevelden in Nederland - Hoorneboegse heide
De Hoorneboegse heide bij Hilversum.

3. Het Dwingelderveld (DR)

Ook de heidevelden van het Dwingelderveld kleuren in de zomer paars. Hieronder zie je wat heide bij een meertje, maar er zijn ook enorme heidevelden te bewonderen. Het Dwingelderveld wordt namelijk opengehouden door diverse schaapskooien. Meer daarover lees je in het blog over de fietsroute Dwingelderveld.

Heide-Nederland-31d
Heide op het Dwingelderveld in Drenthe.

5. De Utrechtse Heuvelrug (UT)

De Utrechtse Heuvelrug bestaat voornamelijk uit bos, maar als je goed zoekt dan vind je her en der wat kleine heidevelden. Het is een droom om te fietsen over de Utrechtse Heuvelrug en af en toe verrast te worden door de knalpaarse kleuren!

Heideveld-Utrechtse-Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug bij Austerlitz.

6. De Eder heide (GLD)

Ik heb zelf de Eder heide nog niet in bloei gezien, maar moet je onderstaande foto bekijken en stel je eens voor dat dit allemaal paars wordt! Meer informatie over de Eder heide (of Edese heide) vind je in het artikel: Fietsroute: Middelpunt van Nederland.

Heide-Nederland-57b
De Edese heide.

7. De Stabrechtse heide (NB)

De Stabrechtse heide ligt vlakbij Eindhoven. In dit prachtige heidegebied liggen een aantal sprookjesachtige vennetjes verscholen. Om het natuurgebied heen zijn diverse kampeerterreinen. Een fietsroute of wandeltocht over het heideveld kun je afsluiten bij het Heidecafé.

De mooiste Heidevelden in Nederland
De Stabrechtse heide.

Hoe ontstaan heidevelden?

Heidevelden ontstaat door begrazing door onder andere schapen, geiten en koeien. Zij eten kleine struikjes en boompjes op, waardoor er geen bos kan ontstaan. Waar niets kan groeien, kan altijd nog wel een heidestruikje overleven.

De heidevelden ontstonden in vroegere tijden, toen grote delen van onze natuurgebieden nog gebruikt werd om vee te laten grazen. Vandaag de dag zetten natuurbeheer organisaties zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer actief schaapskuddes en koeien in om heidevelden ‘kaal’ te houden zodat de heide er kan bloeien. Daarom is het ieder jaar in augustus weer feest, zodra de heidevelden onze natuurgebieden prachtig paars laten kleuren!

Wanneer bloeit de heide in Nederland?

De heide bloeit vanaf half augustus tot half september. De precieze bloeitijd van de hei hangt af van hoe warm en droog het is geweest.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg de Nederlandse Toerist ook op social media! Voor professionele videoproducties kun je terecht op Mirre's bedrijfswebsite SunshineFilms.nl. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan.

Laat een reactie achter