In de Heidebrouwerij kun je terecht voor een uitgebreide rondleiding en een bierproeverij. Dat laat ik natuurlijk niet aan mij voorbij gaan! Een verslag.

Bierbrouwer Gerrit

Gerrit Hammink brouwt al tientallen jaren bier. “In het begin was het niet te zuipen natuurlijk,” zegt hij “maar wel goedkoop!” Hij bleek het vak zo leuk te vinden dat hij het perfectioneerde en nu biertjes brouwt met de namen ‘Edenoartje’ en ‘Everzwijn Tripel’. Inmiddels heeft hij het Keurmeesters-diploma gehaald: “Gaandeweg leer je bier maken en technisch proeven.” en dat proeven is precies wat wij vandaag gaan doen.

Dag 66_057

EBC

In de kelder staan de zakken hoog opgestapeld. Tarwe, mout, haver, spelt… Als er maar zetmeel in zit, dan kun je er bier van maken. Het meest wordt gebruik gemaakt van mout en de smaak hangt ervan af hoe lang je het brandt. Hoe donkerder, hoe hoger het ‘EBC’. We mogen de verschillende mout-soorten proeven en worden het al snel eens over de smaken: 50 ebc smaakt naar brood, 120 ebc naar caramel, 350 ebc naar krenten en 900 ebc naar koffie. Zo krijgt het bier dus zijn smaak.

Soms staat het aantal ebc op het flesje, dus als je slim bent dan kun je de volgende keer interessant uit de hoek komen met de opmerking: “Er zit wel weinig ebc in!” ?

Samenstelling van bier

Wil je een beetje variëren en witbier maken? Dan gebruik je bijvoorbeeld 100% tarwe en 100% pilsmout. Wil je een speciaal smaakje? Dan doe je er toch gewoon wat koriander doorheen?

Bier proeven

We mogen de diverse bieren proeven en roepen al snel door elkaar heen welke smaken we herkennen: Koriander, honing, koffie… Het bierproeven wordt er gelijk een stuk leuker van!

Bezoek de Heidebrouwerij

Wil je ook meedoen aan Gerrit’s bierproeverij? Meld je aan via www.deheidebrouwerij.nl

Overnachten

Fietsen

Dit artikel werd geschreven op dag 66 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

16 Reacties

  1. prachtige foto’s Mirre vanmiddag moest ik nog aan je denken voor een paar dagen terug was het rond de 30 graden en nu rond de 15 graden en regen wat een verschil neem er nog maar een hij is je gegund

Reageren