In de historische brouwerij van Heineken vind je de Heineken Experience, een interactief museum waarbij je alles te weten komt over het brouwproces. Ook kun je er zelf bier tappen, ervaren hoe het is om een bierflesje te zijn en de geschiedenis van het bedrijf ontdekken.

De bierfabriek van Heineken

We stappen het mooie oude gebouw binnen. Er is zoveel te zien dat ik bijna niet weet waar ik moet kijken, het lijkt de Efteling wel. Via een slingerende route worden we door de “fabriek” heen geleid en we komen onderweg meer te weten over het maakproces en de geschiedenis van het bedrijf. Overal zijn doorkijkjes, hangen grappige posters en kunnen we ergens mee op de foto of krijgen we extra uitleg van een bierbrouwer.

Tip: Bekijk ook de georganiseerde wandelvakanties en fietsvakanties in Nederland.

“Hop groeit wel 30 centimeter per dag” vertelt de bierbrouwer terwijl hij in een grote bak met gerst en water staat te roeren, “het kan uiteindelijk 8 meter hoog worden.”

“Eerst wordt gerst gedroogd en geroosterd.” gaat hij verder “Dan komt er water bij en dan heet het wort. Hierbij komt suiker vrij en dat is essentieel voor voor het maken van alcohol. We voegen hop toe, koelen het geheel onder de 8 graden, vervoeren het naar gist-tanks en daar moet het 28 dagen blijven. Tijdens het gistproces worden suikers omgezet in alcohol en koolzuur, waardoor het gaat schuimen.”

Ingrediënten proeven

Verderop in de Heineken Experience mogen we de wort proeven. We spugen het bijna weer uit want de eerste slok is helemaal niet lekker! We zijn dan ook pas halverwege het brouwproces… De nasmaak is overigens best herkenbaar: Het smaakt gewoon naar graan met water.

heineken-experience-035-2486173

Als bierflesje door de fabriek

Dan krijgen we het hele brouwproces nog één keer te zien, maar dan vanuit de blik van een bierflesje. Zes rijen van 4 mensen worden uitgelijnd in het kratje. Vóór ons gaat het scherm aan en reizen we door de fabriek heen. Het plateau beweegt mee en we worden natgespetterd met ‘bier’.

Uitgelaten verlaten we het kratje. We kunnen in de Heineken Experience nog op de foto met een bierketel, we zingen karaoke op een bierfiets en kunnen een balletje trappen op het WK.

Bier proeven

Daarna is het tijd om bier te proeven! Na een spoedcursus zijn we volleerd en kunnen we zelf aan de slag met tappen, danwel drinken. Een mooie afsluiting van de middag!

Proost!

Wil je ook een bierflesje worden in de Heineken Experience? Kijk voor meer informatie op www.heinekenexperience.com/

Reisgids Amsterdam

Ben je op zoek naar leuke tips voor Amsterdam? Bekijk dan ook eens deze digitale reisgids!

amsterdam-citygids-pdf-4749867
Bestel de reisgids

Georganiseerde fiets- en wandelvakanties

Wil je op fiets- of wandelvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie wandelvakanties en fietsvakanties voor je uitgestippeld, zoals de Fietsvakantie Amsterdam. Bekijk deze prachtige reizen en geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft!

Lees verder over Amsterdam

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in oktober 2015 en geüpdatet in 2024.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

Write A Comment