Bokbier, lentebier, radler, dubbel, triple. Ik lust wel een biertje. Tijd om een bezoek te brengen aan de Heineken Experience om alles te weten te komen over het brouwproces, om in een attractie te ervaren hoe het is om een bierflesje te zijn en om professioneel te leren biertappen en bierproeven.

Heineken experience 001 Heineken experience 007

De bierfabriek van Heineken

We stappen het mooie oude gebouw binnen. Er is zoveel te zien dat ik bijna niet weet waar ik moet kijken, ik voel me net als in de Efteling! Via een slingerende route worden we door de “fabriek” heen geleid en we komen onderweg meer te weten over het maakproces en de geschiedenis van het bedrijf. Overal zijn doorkijkjes, hangen grappige posters en kunnen we ergens mee op de foto of krijgen we extra uitleg van een bierbrouwer.

“Hop groeit wel 30 centimeter per dag” vertelt de bierbrouwer terwijl hij in een grote bak met gerst en water staat te roeren, “het kan uiteindelijk 8 meter hoog worden.” Ik kan me moeilijk voorstellen dat er een plant is die zo hoog wordt.

Heineken experience 034 Heineken experience 021

Het brouwproces

“Eerst wordt gerst gedroogd en geroosterd. Dan komt er water bij en dan heet het wort. Hierbij komt suiker vrij en dat is essentieel voor voor het maken van alcohol. We voegen hop toe, koelen het geheel onder de 8 graden, vervoeren het naar gist-tanks en daar moet het 28 dagen blijven. Tijdens het gistproces worden suikers omgezet in alcohol en koolzuur, waardoor het gaat schuimen.”

Heineken experience 027 Heineken experience 024

Dat klinkt simpel! Verderop in de Heineken Experience mogen we de wort proeven. We spugen het bijna weer uit want de eerste slok is helemaal niet lekker! We zijn dan ook pas halverwege het brouwproces… De nasmaak is overigens best herkenbaar: Het smaakt gewoon naar graan met water.

Heineken experience 035

Als bierflesje door de fabriek

Dan krijgen we het hele brouwproces nog één keer te zien, maar dan vanuit de blik van een bierflesje. Zes rijen van 4 mensen worden uitgelijnd in het kratje. Vóór ons gaat het scherm aan en reizen we door de fabriek heen. Het plateau beweegt mee en we worden natgespetterd met ‘bier’.

Heineken experience 019 Heineken experience 041

Uitgelaten verlaten we het kratje. We kunnen in de Heineken Experience nog op de foto met een bierketel, we zingen karaoke op een bierfiets en kunnen een balletje trappen op het WK.

Heineken experience 067 Heineken experience 052

Bier proeven

Daarna is het tijd om bier te proeven! Na een spoedcursus zijn we volleerd en kunnen we zelf aan de slag met tappen, danwel drinken. Een mooie afsluiting van de middag!

Heineken experience 048 Heineken experience Zelf biertjes tappen 082

Proost!

Heineken experience 047 Heineken experience Proost! 044

Wil je ook een bierflesje worden in de Heineken Experience? Kijk voor meer informatie op www.heinekenexperience.com/

Reisgids Amsterdam

Ben je op zoek naar leuke tips voor Amsterdam? Bekijk dan ook eens deze digitale reisgids!

Lees verder

Lees verder over SAIL Amsterdam en schaatsen op het Museumplein.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van activiteiten, musea, steden, hotels en horecagelegenheden in Nederland. Dus volg de Nederlandse Toerist op social media! Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

Laat een reactie achter

error: Content is protected !!