Bokbier, lentebier, radler, dubbel, triple. Ik lust wel een biertje. Tijd om een bezoek te brengen aan de Heineken Experience en te ervaren hoe het is om een bierflesje te zijn en om professioneel te leren biertappen en bierproeven.

De Heineken Experience is gevestigd in een statig oud gebouw. Er is zoveel te zien dat ik bijna niet weet waar ik moet kijken, ik voel me net als in de Efteling! Via een slingerende route worden we door de “fabriek” heen geleid en we komen onderweg meer te weten over het maakproces en de geschiedenis van het bedrijf. Overal zijn doorkijkjes, hangen grappige posters en kunnen we ergens mee op de foto of krijgen we extra uitleg van een bierbrouwer.

Het brouwproces

“Hop groeit wel 30 centimeter per dag” vertelt de bierbrouwer terwijl hij in een grote bak met gerst en water staat te roeren, “het kan uiteindelijk 8 meter hoog worden.” Ik kan me moeilijk voorstellen dat er een plant is die zo hoog wordt.

“Eerst wordt gerst gedroogd en geroosterd. Dan komt er water bij en dan heet het wort. Hierbij komt suiker vrij en dat is essentieel voor voor het maken van alcohol. We voegen hop toe, koelen het geheel onder de 8 graden, vervoeren het naar gisttanks en daar moet het 28 dagen blijven. Tijdens het gistproces worden suikers omgezet in alcohol en koolzuur, waardoor het gaat schuimen.”

Dat klinkt simpel! Verderop mogen we de wort proeven. We spugen het bijna weer uit want de eerste slok is helemaal niet lekker! We zijn dan ook pas halverwege het brouwproces… De nasmaak is overigens best herkenbaar: Het smaakt gewoon naar graan met water.

We worden zelf een bierflesje!

Dan krijgen we het hele brouwproces nog één keer te zien, maar dan vanuit de blik van een bierflesje. Zes rijen van 4 mensen worden uitgelijnd in het kratje. Vóór ons gaat het scherm aan en reizen we door de fabriek heen. Het plateau beweegt mee en we worden natgespetterd met ‘bier’.

Uitgelaten verlaten we het kratje. We kunnen nog op de foto met een bierketel, we zingen karaoke op een bierfiets en kunnen een balletje trappen op het WK. Daarna is het tijd om bier te proeven! Na een spoedcursus zijn we volleerd en kunnen we zelf aan de slag met tappen – danwel drinken. Een mooie afsluiting van de dag!

Zelf de Heineken Experience bezoeken?

Wil je ook een bierflesje worden? Kijk dan op www.heinekenexperience.com/

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Hier verzamelt ze verhalen over kastelen, interactieve musea, natuurgebieden, buitensport en stedentrips in Nederland.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Comments

Write A Comment