Bokbier, lentebier, radler, dubbel, triple. Ik lust wel een biertje. Tijd om een bezoek te brengen aan de Heineken Experience om alles te weten te komen over het brouwproces, om in een attractie te ervaren hoe het is om een bierflesje te zijn en om professioneel te leren bier tappen en bier proeven.

De bierfabriek van Heineken

We stappen het mooie oude gebouw binnen. Er is zoveel te zien dat ik bijna niet weet waar ik moet kijken, ik voel me net als in de Efteling! Via een slingerende route worden we door de “fabriek” heen geleid en we komen onderweg meer te weten over het maakproces en de geschiedenis van het bedrijf. Overal zijn doorkijkjes, hangen grappige posters en kunnen we ergens mee op de foto of krijgen we extra uitleg van een bierbrouwer.

Heineken experience 001
Heineken experience 007

“Hop groeit wel 30 centimeter per dag” vertelt de bierbrouwer terwijl hij in een grote bak met gerst en water staat te roeren, “het kan uiteindelijk 8 meter hoog worden.” Ik kan me moeilijk voorstellen dat er een plant is die zo hoog wordt.

Heineken experience 034
Heineken experience 021

Het brouwproces

“Eerst wordt gerst gedroogd en geroosterd. Dan komt er water bij en dan heet het wort. Hierbij komt suiker vrij en dat is essentieel voor voor het maken van alcohol. We voegen hop toe, koelen het geheel onder de 8 graden, vervoeren het naar gist-tanks en daar moet het 28 dagen blijven. Tijdens het gistproces worden suikers omgezet in alcohol en koolzuur, waardoor het gaat schuimen.”

Heineken experience 027
Heineken experience 024

Dat klinkt simpel! Verderop in de Heineken Experience mogen we de wort proeven. We spugen het bijna weer uit want de eerste slok is helemaal niet lekker! We zijn dan ook pas halverwege het brouwproces… De nasmaak is overigens best herkenbaar: Het smaakt gewoon naar graan met water.

Heineken experience 035

Als bierflesje door de fabriek

Dan krijgen we het hele brouwproces nog één keer te zien, maar dan vanuit de blik van een bierflesje. Zes rijen van 4 mensen worden uitgelijnd in het kratje. Vóór ons gaat het scherm aan en reizen we door de fabriek heen. Het plateau beweegt mee en we worden natgespetterd met ‘bier’.

Heineken experience 019
Heineken experience 041

Uitgelaten verlaten we het kratje. We kunnen in de Heineken Experience nog op de foto met een bierketel, we zingen karaoke op een bierfiets en kunnen een balletje trappen op het WK.

Heineken experience 067
Heineken experience 052

Bier proeven

Daarna is het tijd om bier te proeven! Na een spoedcursus zijn we volleerd en kunnen we zelf aan de slag met tappen, danwel drinken. Een mooie afsluiting van de middag!

Heineken experience 048
Heineken experience Zelf biertjes tappen 082

Proost!

Heineken experience 047
Heineken experience Proost! 044

Wil je ook een bierflesje worden in de Heineken Experience? Kijk voor meer informatie op www.heinekenexperience.com/

Reisgids Amsterdam

Ben je op zoek naar leuke tips voor Amsterdam? Bekijk dan ook eens deze digitale reisgids!

Bestel de reisgids

Lees verder

Lees verder over Amsterdam

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

Reageren