De Henk Krosenbrink route komt langs 25 historische plekken waar Henk Krosenbrink in zijn boeken over schreef.

De link naar de route vind je onderaan dit artikel.

De Henk Krosenbrinkroute

Vandaag fietst local Edwin van Staalduinen met mij mee over de Henk Krosenbrink route rondom Winterswijk. Hij is geboren en getogen Winterswijker en daarom weet hij de weg door de prachtige Achterhoek èn kent hij alle leuke rustpunten die we onderweg tegenkomen.

Henk-Krosenbrinkroute-Achterhoek-s021b
Dag 63_101

We fietsen door een gevarieerd landschap: Weilanden, kerkpaadjes, bossen en langs beekjes. De mogelijkheden zijn hier eindeloos en wat is er ongelofelijk veel ruimte!! Je zou hier goed kunnen verdwalen en dan denken dat je alléén op de wereld bent.

Rustpunt Ankomm’n

“Hebben jullie zin in koffie?” vraagt Edwin aan Marcel en mij. Nou, dat hebben we wel! Na het volgende zandpaadje zien we een bordje staan: “Rustpunt” met een pijl erbij. We volgen de pijl en dan komen we bij een oude boerderij die “Ankomm’n” heet. Edwin kent de eigenaresse Anita wel. Ze loopt vrolijk zwaaiend naar buiten om ons te begroeten. Een warm welkom!

We krijgen een caffè latte en een stuk zelfgemaakte perentaart met slagroom. Anita vertelt ons uitgebreid hoe ze aan deze mooie plek is gekomen en dat het hier loopt als een trein! Best bijzonder eigenlijk want het lijkt zo’n vergeten stukje aardbol. Mensen weten toch altijd weer de leuke plekjes te vinden. 🙂

Wie is Henk Krosenbrink?

Terwijl we verder rijden naar de stad Bredevoort, vertelt Edwin ons iets over Henk Krosenbrink. Henk werkte bij de regionale omroep en heeft vanuit het Staring Instituut veel betekend op het gebied van cultuur in de Achterhoek. In juli 2015 overleed hij. De cultuur-historische fietsroute komt langs 25 historische plekken waar Henk Krosenbrink in zijn boeken over schreef. Hier vind je meer informatie over Henk Krosenbrink.

Bredevoort

We komen aan in Bredevoort. Het doet me denken aan Bronkhorst, want het is net zo’n schattig oud stadje (bijna een openluchtmuseum) waar je wel de hele dag rond kunt dwalen door de smalle straatjes. Hier is ook de vriendin van de beroemde schilder Rembrandt van Rijn geboren: Hendrickje Stoffels. Op haar huis in de Muizenstraat hangt het plakkaat.

Middeleeuws café en lunch bij ’t Grachthuys

We drinken een pul bier in het Middeleeuws café in Bredevoort en gaan dan lunchen bij ‘t Grachthuys, een recent vernieuwd buurtcentrum. Er wordt in gesport, muziek gemaakt en er vinden allerlei culturele activiteiten plaats, maar je kunt er ook gewoon lekker panini’s eten in de bistro.

Keer op keer heb ik vandaag geroepen hoe ontzettend mooi deze omgeving is. Dat er dan van die pareltjes als “Ankomm’n” en de stad Bredevoort tussen zitten… Dat zijn echt cadeautjes!

Tot slot neemt Edwin ons mee naar Winterswijk, waar hij me in zijn eigen kapsalon een hoofdmassage geeft. Ik kan geen betere manier verzinnen om mijn dag af te sluiten 😉

Wil je zelf de Henk Krosenbrink route fietsen?

Ik was blij dat ik Edwin bij me had, want de Henk Krosenbrinkroute is niet duidelijk aangegeven. Als je goed voorbereid op pad wilt, dan kun je de Henk Krosenbrinkroute downloaden in het gewenste formaat.

Dit artikel werd geschreven op dag 63 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

17 Comments

  1. Je hebt weer een fijne en dag gehad veel gezien en wij hadden weer een leuk verhaal!!

  2. Nog meer leuke fietstochten……we hebben er 20 rondom “de Küper”, (knooppunt 56) o.a. over de nieuwe fietspaden van de stichting kerk- en fietspaden Sinderen.

  3. Ik zou wensen dat ik je aan nog meer mooie fietstochten kon helpen, want dan zou ik mobieler zijn. Intussen geniet ik van jouw rondrit door het wonderschone Gelderland!

  4. De achterhoek is zo mooi en dat zie je alleen als je er doorheen fietst. Wij hebben al heel wat kilometers gefietst. Laat de auto staan en ga de achterhoek op de fiets ontdekken.

  5. Mooi fietsgebied,totdat er een loslopende erfhond achter mijn fiets aanholde en in mijn been beet.Doktersposten zijn minder leuk .Weg vakantie.