Achter de oude Herberg De Pot begint een wandelpad met een heel lokaal thema: De Goastokwandeling. Het is een wandelroute van 6 kilometer die je hoort te lopen met een goastok, een chique stok van sleedoornhout waarmee mensen vroeger een zondagswandeling maakten.

Herberg de Pot

Herberg de Pot zit al zeven generaties lang in de familie en is in het begin een café geweest voor mensen die met paard en wagen op doortocht waren. Het huis bestond uit één ruimte, dus de eigenaren moesten wachten totdat de laatste gasten weg waren en sliepen dan in een bedstee die aan het café grensde.


Boven: Het lijkt hier alsof de tijd heeft stilgestaan.
Onder: De linnenkast, een statussymbool die open werd gezet als trouwgasten op bezoek kwamen. Hoe meer linnen in de kast zat, hoe rijker de familie.

De goastok-wandeling

Hier in Markelo kun je de mooie goastok-wandeling maken. Het is een wandelroute van zes à zeven kilometer door bossen en weilanden rondom Herberg de Pot. Het idee van de Goastokwandeling is, dat je de goastok meeneemt waar mensen vroeger op zondag mee gingen wandelen. Het is een stok van sleedoornhout met een handvat van ganzenpennen en paardenhaar en dat ziet er heel chique uit. Behalve als statussymbool gebruikten mensen de stok ook om vee te drijven of om inbrekers weg te jagen 😉

De route is prachtig. “Als je geluk hebt, dan zie je hier op een avond wel veertien reeën.” zegt Teunis-Jan.


Op pad met de goastok. Teunis-Jan heeft een borreltje voor onderweg meegenomen die heel toepasselijk “Goastok likeur” heet.

Behalve een wandelroute loopt er ook een mountainbike-track door het bos. Even verderop is de Herikerberg, ook een heel mooi stukje natuur!

Praktische tips

Startpunt van de route: Herberg de Pot in Markelo
Routebeschrijving: Goastok-wandeling
Goastok huren: Via Bennie Olde Hendrikman in De Lutte
Goastok kopen: Souvenirhuis Tenninglo in Ootmarsum

Lees verder over andere activiteiten in Hof van Twente.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Reacties

Reageren