Op de dijk bij Beuningen staat een dijkmagazijn. Een wat?! Een dijkmagazijn. Een klein stenen huisje dat vroeger tot de nok vol zat met zakken. Zodra er een dijk doorbrak dan kwam er vanuit alle dorpen hulp om de zakken met zand te vullen en zo het gat in de dijk te dichten.

Overstromingen en dijken

Dag 18_110

Het dijkmagazijn staat er al sinds de 19e eeuw. Een dijkgraaf hield toezicht op de dijken en zorgde ervoor dat ze stevig genoeg bleven. Die dijkgraaf is er nog steeds en hij is af en toe nog nodig. Twintig jaar geleden bijvoorbeeld, toen hevige regenval in Frankrijk en de Ardennen ervoor zorgde dat de Waal bij Tiel heel hoog kwamen te staan:

Even wordt er gesproken van evacuatie. De stadsmuren worden zelfs dichtgedaan! Achter de metershoge dijk is een muur van water. Onderaan de dijk sijpelt er zelfs al water doorheen. Bewoners worden verzocht om hun spullen naar de bovenste verdieping van de huizen te brengen. Niet dat dat veel zin heeft bij een dijkdoorbraak, want dan komt het water wel 2,5 meter hoog te staan!

Dag 18_084

Gelukkig ging het in 1995 bij Tiel goed. De laatste keer dat het ècht misging was in 1926. Een gevleugelde uitspraak was in die tijd “Wie ‘t water deert, die ‘t water keert.” Dat kwam erop neer dat als mensen in een dorp bang waren voor een dijkdoorbraak of overstroming, dat ze de dijk aan de andere kant van het water doorstaken om zelf droge voeten te houden! Niet echt aardig voor de mensen die aan de andere kant woonden…

Inmiddels hebben we de uiterwaarden. Een breed natuurgebied tussen de rivier en de dijken. Deze uiterwaarden bieden de rivier genoeg ruimte bij hoogwaterstand. En mocht het dan toch tot een (bijna) overstroming komen, dan wordt het gewoon weer zandzakken vullen!

Dag 18_082

Wil je ook het Dijkmagazijn bezoeken?

Bezoek het Dijkmagazijn in Beuningen op afspraak.

Dit artikel werd geschreven op dag 18 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

13 Comments

  1. Tegen water kan je weinig doen. .Daar is de kracht van de natuur te sterk voor. . Hopen dat hèt niet meer gebeurd..dan kan je wel de dijken 40 meter hoog maken

  2. Ik weet het nog, de koeien werden bij andere boeren te logeren gezet. Iedereen hielp elkaar. De ooipolder, mooi gebied, we hebben er ook gefietst. 🙂

    • Een anekdote. In de nacht werd ik gebeld. Een boer uit de ooipolder. In paniek (mijn man toentertijd melkwinningsadvieseur bij Coberco). Hij lag ik het ziekenhuis voor een kleine ingreep. Met spoed moest de melktank leeg omdat het water zo over het dak van de stal zou kunnen komen. Ik heb hem het telefoonnummer van een collega gegeven. Wat een zorg voor van de boeren voor hun have en goed. Slapen was toen wel over. En ja wij wonen in de Achterhoek. Zo voelden wij ons betrokken met de mensen daar.

Write A Comment