In het oosten van Overijssel ligt de prachtige gemeente Hof van Twente. Dit gebied staat bekend om de vele kastelen zoals kasteel Twickel en kasteel Warmelo, waarbij je eindeloos kunt dwalen over de kleurrijke landgoederen. Hof van Twente is ook een gemeente waar je eindeloos kunt fietsen door de bossen en door het unieke coulissenlandschap. Een plek waar je leuke stadjes en mooie oude boerderijen vindt. Laat je verrassen door de boeiende historie en de warme gastvrijheid van de mensen in Hof van Twente.

Diepenheim

Diepenheim staat bekend als kunststad. Het begon jaren geleden met de Kunstvereniging die de creativiteit aanwakkerde en allerlei kunstenaars vanuit het hele land aantrok. Nu kun je er genieten van de vele galerieën. De Kunstvereniging organiseert jaarlijks talloze activiteiten zoals Kunstmoment Diepenheim, waarbij je bij allerlei kunstenaars in huiskamers, schuurtjes en galerieën binnen mag kijken. Wil je Diepenheim op een ludieke manier ontdekken? Huur dan een oude Eend bij DuckVille.

Blijf je overnachten in Diepenheim? Ga dan uit eten bij één van de gezelligste plekjes in Diepenheim: Irma’s Café en daarna lekker uitrusten op Erve de Bakker, bij de Woeste Wieven of op camperpark de Ravenhorst.

Delden

Het stadje Delden is onderdeel van landgoed Twickel. Behalve een gezellige dorpskern vind je hier bossen, landerijen, een oude watermolen èn kun je rondlopen in de tuinen van het mooie kasteel Twickel. Het landgoed dat hierbij hoort, is het grootste landgoed van Nederland dus er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor éénieder die van natuur houdt! Haal een fiets op bij LaStrada Bikes en laat je leiden door het eindeloze netwerk van fiets- en wandelpaden.

Ga je naar Delden, breng dan ook een bezoek aan Museum No Hero, waar de filosoof in jezelf naar boven wordt gehaald bij het bekijken van de zeer diverse kunstwerken.

Trakteer jezelf op een lunch bij D-Licato, of een diner met klasse in Brasserie de Zwaan of het historische Hotel Carelshaven, waar je kunt overnachten of in de knusse B&B Den Soeten Inval. Ook kun je aan de rand van landgoed Twickel overnachten bij Twentekiek landgoedappartementen. Dan kun je gelijk de volgende dag aansluiten bij een potje Klompjesgolf of WC-borstelwerpen 😉

Zoek je een ludieke activiteit en houd je van dieren? Breng dan een bezoekje aan Wagyu-koe. Deze koeien krijgen het beste leven mogelijk met bier, klassieke muziek en een dagelijkse massage. Je ontmoet er een boer met hart voor zijn dieren en hier sluit je vriendschap met een koe.

Markelo

In Markelo vind je het bijzondere Museum Eungs Schöppe. De oude boerderij staat middenin het dorpscentrum en is te herkennen aan de oude waterput die ervoor staat. In het museum kom je alles te weten over hoe men vroeger leefde. De spullen die hier verzameld zijn hebben elk een eigen verhaal en de medewerkers (in klederdracht) vertellen je met groot plezier over de achtergrond ervan.

Verderop ligt de Borkeld, een natuurgebied van 550 hectare groot waarop een schaapskudde te vinden is. Zij zorgen ervoor dat boompjes opgegeten worden en het gebied open blijft, zodat er heide kan groeien. De schaapskudde wordt al eeuwenlang gebruikt door boeren die in deze omgeving het land bewerkten. Hierover kom je meer te weten door langs te komen in het bezoekerscentrum van Schaapskudde de Borkeld in Markelo.

Zin in iets lekkers? Ga dan voor een landelijke high tea en een overnachting naar Engels theehuis de Hoestinkhof of blijf slapen in Herberg de Pot.

Hengevelde

Hengevelde is een klein kerkdorp in Hof van Twente en vanuit hier organiseert Hotel Hof van Twente allerlei uitstapjes voor haar gasten. Zo kun je bijvoorbeeld per fiets of per step de omgeving verkennen en afsluiten met een wijntje bij Wijngaard Hof van Twente in Bentelo. Tijdens de jaarlijkse Höftedagen komen hier 50.000 feestgangers en talloze Nederlandse muzikanten naartoe. De Höftedagen worden ook wel “Het grootste kantinefeest van Nederland” genoemd.

Bentelo

Neem in Bentelo een rondleiding door wijngaard Hof van Twente en je komt er alles te weten over de smakelijke Twentewijn die zij produceren. Ook zijn er huifkartochten te doen, waardoor je op een ludieke manier de omgeving van Bentelo kunt verkennen. Zo kom je door een eeuwenoud coulissenlandschap met daartussen weilanden, heidevelden en bossen.

Even verderop staat watermolen Den Haller, de oudste watermolen van Nederland, boven de rivieren. Hij stamt uit het jaar 1169. De watermolen is een paar dagen per week opengesteld voor publiek.

Goor

Als je aankomt op het station van Goor, kun je je zintuigen prikkelen in het Goors historisch museum in het stationsgebouw. Vrijwilligers geven je hier graag een rondleiding. Wil je iets actievers gaan doen? Doe dan mee aan de razend populaire Hof van Twente Fietsvierdaagse die bij cultureel centrum De Reggehof in Goor vertrekt. Kom je op een ander moment in Goor, dan kun je het hele jaar door meedoen aan Happen&Trappen, waarbij je fietst van gerecht naar gerecht in steeds een ander restaurant en waarbij je ondertussen veel van de omgeving te zien krijgt.

Heb je trek gekregen? Haal een ontbijtje bij Bakkerij Nollen, neem koffie met een taartje bij LekkerLeuk, een heerlijke lunch bij Grand café de Zon of ga uit eten in familierestaurant An d’Olde Putte.

Het moge duidelijk zijn: In Twente hebben de mensen tijd zat voor een praatje en om te genieten van de mooie omgeving. Wil jij ook genieten van ‘tijd zat’ in Twente? Kijk dan voor meer informatie op www.visithofvantwente.nl

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren