Dit weekend verkennen we de hoogtepunten van Den Haag: De gezellige pleintjes, een rondvaart door de grachten, we overnachten in bijzondere hotels èn we duiken in de rijke koninklijke geschiedenis van Den Haag.

1. Rondvaart met de Ooievaart

We mogen meevaren met de Ooievaart. Het regent, maar dat mag de pret niet drukken. “Is hier iemand Haegenaar of Hagenees?” vraagt Herman. Een aantal mensen steken hun hand op en de rest kijkt hem onbegrijpend aan. “Als je op het zand geboren bent, dan ben je een Haegenaar. Ben je op het veel geboren, dan ben je een Hagenees.” Een wezenlijk verschil, want de mensen die op het zand woonden, waren rijk en hadden geen last van de zompige veengrond en de bijbehorende muggen.

We varen door de Schilderswijk, die op het veen gebouwd is. De wijk heeft zijn naam te danken aan de vele (beroemde) schilders die er gewoond hebben, zoals Jan van Goyen en Jan Steen. “En in dit huis” begint Herman, “woonde de uitvinder van de snoepketting. Echt waar! Leraren mochten in de klas wel roken, maar kinderen mochten er niet snoepen. Een mevrouw vopnd dat oneerlijk en dus bedacht ze de snoepketting.”

2. Lunch bij Pistache

We checken in bij ons hotel en gaan daarna eerst op zoek naar een plek om lekker te lunchen. Die vinden we bij Pistache, op de hoek van de Prinsestraat. Het is een piepkleine lunchroom aan het water waar ze de allerheerlijkste high-tea op tafel zetten. Kom langs en geniet!

Collage-Pistache-café-Den-Haag

3. Omniversum: The national parks adventure

In het Omniversum draait dit voorjaar een film over de nationale parken in Noord Amerika. Voor reizigers zoals wij is dit echt genieten! Je zit hier in een bioscoopstoel, maar in plaats van een groot scherm vóór je heb je een nog veel groter scherm helemaal boven je hoofd! Het lijkt dus net alsof je ín de film zit. We zien drie avonturiers die zich helemaal uitleven in de prachtige parken: Op een mountainbike, met ijsklemmen of aan touwen verkennen ze de fysieke hoogte- en dieptepunten van de bergen en kloven. Afgewisseld met beelden van de prachtige natuur is deze film echt een genot om naar te kijken.

4. Drankje op het Plein

Als je vanaf het station naar het centrum van Den Haag loopt, dan kom je hoe dan ook over het Plein, dat helemaal vol staat met terrasjes. De zon schijnt en het is hier héél fijn mensen kijken. Tot in de late uurtjes kun je hier op het terras hangen, dineren, aan de bar zitten of dansen. Proost!

Het Plein, Den Haag

5. Slapen in het Carlton Ambassador Hotel

We overnachten vanavond in het Carlton Ambassador, een bijzonder sfeervol hotel aan de Sophialaan. Naast de standaardkamers zijn er zeven designkamers die ieder een eigen sfeer uitstralen. Wij krijgen de ruime kamer met Delftsblauwe tegeltjes en glazen wanden. Er staat ook een heerlijk bed waar je niet meer uit wilt opstaan en dat hoeft gelukkig ook niet, want het ontbijt wordt zonder problemen naar de kamer gebracht. Heerlijk!

Carlton Ambassador Den Haag

Zaterdag

6. Het Panorama Mesdag

Het Panorama Mesdag bestaat uit één schilderij van 14 meter hoog en 360 graden, kun je het je voorstellen? Via een geheime tunnel en een trapje kun je ‘erin’ komen en dan… Weet je niet wat je ziet! Wauw!! Terwijl je je in werkelijkheid middenin de stad bevindt, heb je nu het gevoel dat je in de 19e eeuw bent beland en op het Seinpostduin in Scheveningen staat. Op het strand liggen grote schepen en in de verte komt een cavalerie aangereden.

Panorama Mesdag 001

Hendrik Willem Mesdag schilderde dit tafereel in de 19e eeuw samen met zijn vrouw en nog drie schilders. Ze deden er samen vier maanden over om het af te maken. Hoe werd dit schilderij zo realistisch? Nou… Hij gebruikte eerst een glazen cilinder die hij op het duin zette. De weerspiegeling van de omgeving die daarop te zien was, schilderde hij over, op de buitenkant van de cilinder.
Vervolgens zette hij de cilinder in een donkere ruimte met een lamp erin, waardoor de schildering op het doek geprojecteerd werd. Zo konden ze de omgeving op een realistische manier weergeven!

Panorama Mesdag 002
In het midden zie je de glazen cilinder waarop de originele tekening te zien is.

Gefascineerd blijven we nog een tijdje naar het Panorama Mesdag kijken. Hoe langer we naar het doek staren, hoe meer details ons opvallen. Zoals de vrouw van Hendrik, die onder een witte parasol zit te schilderen op het strand.

7. Restaurant La Passione

Als je ècht lekker wilt eten… Ga dan naar restaurant La Passione in de straat Noordeinde. Het restaurant wordt gerund door een Italiaans koppel en dankzij de eigenaresse voel je je hier meteen thuis. Het voorgerecht was al goddelijk en het hoofd- en nagerecht waren al minstens net zo lekker. Bij andere gasten werd een schaal met brandend zout binnen gebracht, dat met een hamer en een beitel uitgehakt moest worden om bij de vis te komen. Alles wordt hier super vers bereid!

La-Passione-Den-Haag

8. Overnachting in Novotel Suites

Een zacht bed en in een ruime, lichte kamer is alles wat we nodig hebben na een dagje Den Haag. De heerlijk ruime, lichte kamers in Novotel Suites hebben een zacht bed en een grote (regen-)douche. ’s Ochtends kunnen we aanschuiven bij een ontbijt in de gezellige huiskamer met onder andere lekkere broodjes, yoghurt en allerlei soorten koffie. Deze huiskamer wordt ook gebruikt om overdag gezellig te zitten kletsen of om te (flex)werken. Zodra we de deur uitstappen, zijn we gelijk in hartje Den Haag.

novotel suites den haag

Zondag

9. Het Mauritshuis en het Meisje met de parel

Het Mauritshuis, vlak naast het Binnenhof, is compleet gerestaureerd en nu een kunstwerk op zich. Erin hangt de verzameling schilderijen van Willem V, waaronder een collectie van Vermeer en het wereldberoemde Meisje met de parel. Ik had het schilderij al eens eerder gezien en ik weet niet of het daardoor kwam of dat het schilderij gewoon ontroerend mooi is, maar toen ik haar zag kreeg ik een heel raar, overweldigend gevoel van binnen en ik kon gewoon niet ophouden met naar haar te staren. Wat een waanzinnig mooi schilderij. Eéntje die je echt een keer in het echt gezien moet hebben.

Schilderij met schilderijen
Het meisje met de parel

10. Lunch bij Happy Tosti

Happy Tosti zit aan de rand van het Plein. Het is er net iets minder massaal en de service is er vriendelijk en persoonlijk. Het personeel “met en zonder arbeidsbeperking” heeft het hier duidelijk naar de zin. We eten een heerlijke panini met mozzarella terwijl shoppend Den Haag aan ons voorbij slentert.

Happy Tosti 002
Happy Tosti

11. Het Nationaal Archief: De koninklijke geschiedenis van Den Haag

We lopen langs Paleis Noordeinde, die eind dit jaar wordt opengesteld voor het publiek. Ertegenover staat een groot standbeeld van Koning Willem 1 (1772-1843) op zijn paard. Deze koning nam tijdens zijn bewind meer dan een miljoen besluiten en soms wel 200 per dag! Hij heeft dan ook veel betekend voor ons land. In het Nationaal Archief kom je meer te over hem te weten.

Paleis-Noordeinde-001
Paleis Noordeinde, het werkpaleis van Koning Willem-Alexander, met daarvoor het standbeeld van Koning Willem 1 op zijn paard.
Willem 1
Beeld uit Het Nationaal Archief in Den Haag.

Papieren van Willem 1 Schrijfgerei van Willem 1
De werkkamer van Koning Willem 1

Rondvaart: De ooievaar

We varen een stukje over de -door Koning Willem 1 aangelegde- Willemsvaart richting Scheveningen. “Hagenezen hebben niet zoveel met grachten” zegt Frank, “dat heeft ermee te maken dat ze vroeger heel vies waren, omdat er toiletten in geleegd werden.”

Het idee van de Willemsvaart was dat de grachten verbonden werd met de Noordzee, zodat het grachtenwater schoner zou worden. De Haegenaren (rijke mensen uit Den Haag) die gebruik maakten van het Kurhaus als badhuis, staken er echter een stokje voor, want die wilden al dat vieze water niet in de Noordzee. Daarom is het kanaal nooit afgemaakt en eindigt het nu vlak voor Scheveningen. Wel is er nu een mooie binnenhaven en werd het kanaal gebruikt om goederen en mensen te vervoeren.

Willem 1 werd ook wel “kanalenkoning” genoemd, want hij heeft ruim 500 kilometer laten graven, waaronder het Noordzeekanaal en het Noord-Hollands kanaal!

We varen onder lage bruggetjes door en via geheime gangetjes de parkvijvers in. Op de zijkant van een brug staat de afbeelding van een ooievaar. “Hoog op de poten, dik in de veren en flink gebekt”. Zo staat de ooievaar symbool voor de Hagenees. Of Haegenaar. Afhankelijk van waar je vandaan komt!

Overnachten in Den Haag

Wil je ook de omgeving van Den Haag verkennen? Girlonthemove verzamelde strandtenten die het hele jaar open zijn. Ook de bollenvelden zijn vlakbij, waar je een mooie fietstocht door de tulpenvelden kunt maken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

13 Comments

Write A Comment