Texel is ons grootste waddeneiland met kilometerslange stranden (30 km!), een groot bos, de schitterende Sluftervallei vol vogels en met gezellige dorpjes, musea en strandpaviljoens. Het is dus hoog tij(d) voor een vakantie op Texel! Dit zijn de hoogtepunten.

Overtocht

Het is voorjaarsvakantie en het stormt. Met de boot varen we vanaf Den Helder in een kwartiertje naar de overkant en het kost bijna niks: 25 Euro voor een auto en twee personen. Het is een korte, mooie overtocht. Met een kopje koffie in de hand hebben we ruim zicht op de woeste golven.

vuurtoren-eierland-texel-pixabay-2184366_1920
texel-pixaby-noordzee-4896693_1920

Dorpen en horeca

Den Burg is met 14.000 inwoners het grootste dorp op Texel. Er zijn in totaal 7 dorpen op Texel en wij logeren in De Koog. Het dorp ligt tegen de duinen aan, je kunt zo naar zee wandelen. Maar ook in het dorp is er volop levendigheid: winkeltjes en horeca. Zo genieten we van een cappuccino op het overdekte terras van een bluescafé, eten we lekker Indiaas bij Taj Mahal en besluiten we de avond met ouzo bij Nikos, de gastvrije Griek.

De Slufter

Voor de vogelexcursie per minibus zijn we te laat aangekomen. Jammer, want Texel is een vogeleiland. Er is hier zelfs een roze flamingo gespot. Gelukkig is er vandaag nog genoeg tijd voor een ander hoogtepunt van Texel: De schitterende Slufter.

De Slufter wordt omringd door duinen en heeft een open verbinding met de zee. Er groeien zoutminnende planten zoals zeekraal en lamsoor. Vanaf een uitzichtpunt op het duin heb je prachtig zicht op de vele vogels die hier graag komen om voedsel te zoeken. Door de vallei loopt een pad, dat zelfs toegankelijk is voor rolstoelers (te leen bij het naastgelegen café De Slufter).

texel-pixaby-richting-bordje-4754836_1920

Vuurtoren Eierland

Een paar kilometer verderop is het noordelijkste puntje van Texel. Hier kun je in één oogopslag de Noordzee én de Waddenzee zien, die hier samenkomen. Vanaf vuurtoren Eierland, letterlijk het hoogtepunt van Texel, zijn beide zeeën nog mooier te bewonderen. En natuurlijk ook de stoere surfers.

We rijden nog even door naar Strandpaviljoen Kaap Noord. Er zijn vliegeraars op het strand en wandelaars met honden, die elkaar reikhalzend bekijken.

vuurtoren-texel-pixabay-4752594_1920-1

Museum Ecomare

De volgende dag bezoeken we Ecomare, een  museum met zeehondenopvang. Er zijn walvisskeletten te zien en grote aquaria met allerlei soorten Wadden- en Noordzeevissen. In de voorjaarsvakantie worden er allerlei extra activiteiten georganiseerd: excursies naar De Slufter en het Wad en spelletjes voor kinderen. De zeehonden worden af en toe gevoerd. En er is een enthousiaste gids, die spannende verhalen vertelt over de vissen in de aquaria. Je raakt hier bijna niet uitgekeken!

texel-pixaby-zeehond-2469335_1920

Museum Kaap Skil

Kaap Skil is een museum in het dorpje Oudeschild. Hier besluiten we onze vakantie op Texel en het wordt een feestje. Er is van alles te beleven: In het jutterspaviljoen vertelt een echte jutter over zijn avonturen en zijn vondsten op het strand. Het museum heeft oude 18de eeuwse huisjes en in de kelder van het hoofdgebouw is een enorme maquette van De Rede van Texel te zien. Texel was in de VOC-tijd de belangrijkste haven van Amsterdam. De schepen die Amsterdam rijk maakten, vertrokken vanaf hier. De tentoonstelling is interactief, maar de gids die ons rondleidt, vertelt een heel verhelderend verhaal.

Boven in het restaurant speelt een fantastisch muziekgroepje zeemansliederen, een soort folkmuziek over liefde, drank en dood, gerelateerd aan de zee. En dat alles onder het genot van een overheerlijk soepje en snack. De dag kan niet meer stuk.

texel-pixaby-schaap-966031_1920
texel-pixaby-kaas-366377_1920
texel-pixaby-zonsondergang-4821187_1920

Het is tijd om naar huis te gaan. Jammer, er is nog zoveel te beleven en te zien!

Meer informatie en accommodaties op Texel vind je bij VVV Texel.
Kijk ook voor hoogtepunten op Texel op texelinformatie.nl.
Bezoek ook andere Waddeneilanden, bijvoorbeeld door het eiland hoppen met de fiets, of ga lekker uitwaaien op Vlieland.

Georganiseerde fiets- en wandelvakanties

Wil je op fiets- of wandelvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie wandelvakanties en fietsvakanties voor je uitgestippeld, zoals de Fietsvakantie op de Waddeneilanden. Bekijk deze prachtige reizen en geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

5 Comments

  1. Ik ben al meerdere keren op Texel geweest, zo’n fijn eiland. Ik kwam er twee keer voor een fietstocht en een keer voor schoolkamp. Toen bezochten we ook ecomare, dat vond ik echt leuk toen. Mijn oom woont er, dus ik ben ook regelmatig in Den Burg geweest op bezoek

  2. Volgens mijn vader was het een schande dat ik naar Fiji ging, maar nog niet op Texel was. Ik vond het een gebrek aan goede opvoeding haha, maar nee het staat nog wel op mijn lijstje. Wie weet deze zomer als we nog in Nederland moeten blijven 😉

    • Mirre Reply

      En het is een stuk dichterbij! Ik wens je alvast heel veel plezier 😉

  3. Ik had dit voorjaar heel graag naar Texel willen gaan, maar dat gaat niet lukken 🙁 Misschien in het najaar en anders volgend jaar. ik ben nog nooit op de Waddeneilanden geweest dus dat wordt onderhand wel eens tijd.

Write A Comment