Texel is ons grootste waddeneiland met kilometerslange stranden (30 km!), een groot bos, de schitterende Sluftervallei vol vogels en met gezellige dorpjes, musea en strandpaviljoens. Het is dus hoog tij(d) voor een vakantie op Texel! Dit zijn de hoogtepunten.

Overtocht

Het is voorjaarsvakantie en het stormt. Maar we hebben een hotel op het eiland geboekt, dus we gaan. Met de boot vanaf Den Helder, het kost bijna niks: 25 Euro voor auto en twee personen. Een korte, mooie overtocht. We hebben met een kopje koffie in de hand ruim zicht op de woeste golven.

vuurtoren-eierland-texel-pixabay-2184366_1920
texel-pixaby-noordzee-4896693_1920

De Slufter

Voor de vogelexcursie per minibus zijn we te laat. Jammer, want Texel is een vogeleiland. Zelfs de roze flamingo is hier te vinden! Maar er is vandaag nog tijd genoeg voor een ander hoogtepunt van Texel: de schitterende Sluftervallei.

De Slufter wordt omringd door duinen en heeft een open verbinding met de zee. Vanaf een uitzichtpunt op het duin heb je prachtig zicht op de vele vogels die hier graag foerageren. Door de vallei loopt een pad, dat zelfs toegankelijk is voor rolstoelers (te leen bij het naastgelegen café De Slufter)!

texel-pixaby-richting-bordje-4754836_1920

Vuurtoren Eierland

Een paar kilometer verderop is het noordelijkste puntje van Texel. Hier kun je in één oogopslag de Noordzee en Waddenzee zien: Ze komen hier samen. Vanaf vuurtoren Eierland, letterlijk het hoogtepunt van Texel, zijn beide zeeën nog mooier te bewonderen. En natuurlijk ook de stoere surfers. We rijden nog even door naar Strandpaviljoen Kaap Noord. Er zijn vliegeraars op het strand en wandelaars met honden, die elkaar reikhalzend bekijken.

vuurtoren-texel-pixabay-4752594_1920-1

Dorpen en horeca

We logeren in De Koog, één van de 7 dorpjes op Texel. Het dorp ligt tegen de duinen aan, je kunt zo naar zee wandelen. Maar in het dorp is volop levendigheid: winkeltjes en horeca. Zo genieten we van een cappuccino op het overdekte terras van een bluescafé, eten we lekker Indiaas bij Taj Mahal en besluiten we de avond met ouzo bij Nikos, de gastvrije Griek.

Museum Ecomare

De volgende dag bezoeken we Ecomare, een  museum met zeehondenopvang. Er zijn walvisskeletten te zien en grote aquaria met allerlei soorten Wadden- en Noordzeevissen. In de voorjaarsvakantie worden er allerlei extra activiteiten georganiseerd: excursies naar De Slufter en het Wad, spelletjes voor kinderen. De zeehonden worden af en toe gevoerd. En er is een enthousiaste gids, die spannende verhalen vertelt over de vissen in de aquaria. Je raakt hier bijna niet uitgekeken!

texel-pixaby-zeehond-2469335_1920

Museum Kaap Skil

Kaap Skil is een museum in het dorpje Oudeschild. Hier besluiten we onze vakantie op Texel. Het wordt een feestje. Er is van alles te beleven. In het jutterspaviljoen vertelt een echte jutter over zijn avonturen en zijn vondsten op het strand. Het museum heeft oude 18de eeuwse huisjes en in de kelder van het hoofdgebouw is een enorme maquette van De Reede van Texel te zien. Texel was in de VOC-tijd wat Rotterdam nu is. De schepen die Amsterdam rijk maakten, vertrokken vanaf hier. De tentoonstelling is interactief, maar de gids die ons rondleidt, vertelt een heel verhelderend verhaal.

Boven in het restaurant speelt een fantastisch muziekgroepje zeemansliederen, een soort folkmuziek over liefde, drank en dood, gerelateerd aan de zee. En dat alles onder het genot van een overheerlijk soepje en snack. De dag kan niet meer stuk.

Het is tijd om naar huis te gaan. Jammer, er is nog zoveel te beleven en te zien!

texel-pixaby-schaap-966031_1920
texel-pixaby-kaas-366377_1920
texel-pixaby-zonsondergang-4821187_1920

Verder lezen over Texel?

Meer informatie en accommodaties op Texel vind je bij VVV Texel.
Kijk ook voor hoogtepunten op Texel op texelinformatie.nl.
Bezoek ook andere Waddeneilanden of ga lekker uitwaaien op Vlieland.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

5 Comments

  1. Ik ben al meerdere keren op Texel geweest, zo’n fijn eiland. Ik kwam er twee keer voor een fietstocht en een keer voor schoolkamp. Toen bezochten we ook ecomare, dat vond ik echt leuk toen. Mijn oom woont er, dus ik ben ook regelmatig in Den Burg geweest op bezoek

  2. Volgens mijn vader was het een schande dat ik naar Fiji ging, maar nog niet op Texel was. Ik vond het een gebrek aan goede opvoeding haha, maar nee het staat nog wel op mijn lijstje. Wie weet deze zomer als we nog in Nederland moeten blijven 😉

  3. Ik had dit voorjaar heel graag naar Texel willen gaan, maar dat gaat niet lukken 🙁 Misschien in het najaar en anders volgend jaar. ik ben nog nooit op de Waddeneilanden geweest dus dat wordt onderhand wel eens tijd.

Reageren