Drenthe is met de vele bossen en fietspaden een paradijs voor fietsers en de hunebedden zijn één van de hoogtepunten van deze groene provincie. Tijdens deze 47 kilometer lange fietsroute rondom Borger kom je langs het grootste hunebed van Nederland, diverse bosmeertjes waarin je kunt zwemmen én je fietst langs het beroemde Boomkroonpad, waar een heerlijke warme drank met taart voor je klaarstaat.
De exacte fietsroute en gpx van de Hunebedden fietsroute bij Borger vind je onderaan dit artikel.
Start van de fietsroute in Ees
Wij verblijven dit weekend in het Land van Bartje in Drenthe. Het park grenst aan een bos waar je ook mooie wandelingen kunt maken, maar dat is niet wat we vandaag gaan doen. We huren een fiets bij Bartje’s Bike Xperience en gaan op pad!
Het grootste hunebed van Nederland in Borger
We fietsen het park uit en komen een rivier tegen. Via een vlonder op het water volgen we de fietsroute naar de andere kant van de brug. Daar begint een smal fietspad langs het water. Een prachtig gezicht! Op de brug zien we een witte kwikstaart die nét lang genoeg blijft zitten om een mooie foto te maken.
Bij knooppunt 41 valt het Hunebedcentrum niet te missen, want bij de ingang staan twee grote mammoeten langs het pad. Het Hunebedcentrum staat in Borger en is gebouwd naast het grootste hunebed van Nederland. De hunebedden in deze omgeving zijn meer dan 5000 jaar geleden gebouwd en zijn eigenlijk stenen grafkelders. Hoe de mensen destijds de stenen op elkaar hebben gekregen is nog altijd een raadsel.
Wél is bekend dat de hunebedden vroeger een stuk hoger waren, je kon er toen in staan. De gaten aan de zijkanten werden afgedicht met kleinere stenen en daaroverheen lag een laag aarde. Vroeger kon je ze dus nauwelijks zien, behalve aan de heuvels in het landschap!
Het Hunebedcentrum
In het Hunebedcentrum kom je alles te weten over de hunebedden en de oorspronkelijke bewoners van deze plek. Er is ook een oertijdpark met boerderijen uit de steentijd en de bronstijd. Er worden regelmatig demonstraties gegeven van hoe men vroeger leefde (vuur maken, wol verven..) en ook kun je er zelf leren boogschieten.
Hunebedden D21 t/m D25
We fietsen vanuit Borger verder, dwars door de Drentse akkers naar Drouwen. Een boer is bezig om zijn land om te ploegen en een paar geelgorzen vliegen druk heen en weer. Twee fazanten zitten elkaar luidkeels achterna. De lucht is grijzig vandaag, maar af en toe zien we een stukje blauw en piept de zon ertussendoor. Bomen en struiken zitten in de knop, klaar voor de eerste warme lentedag.
Verderop bij het dorp Bronneger liggen wel vijf hunebedden bij elkaar. Zonder enige creativiteit hebben ze de namen D21 t/m D25 gekregen. De D staat voor “Drenthe”, daar zijn er 53 van en er is één G hunebed in de provincie Groningen. Hier vind je een lijst van alle hunebedden in Drenthe.
Hunebedden D21 t/m D23 liggen bij elkaar op een veldje omringd door bomen, maar spectaculairder vinden wij het zicht op hunebedden D24 en D25. Dit typische Drentse plaatje vinden wij té mooi om niet ’s avonds terug te komen en extra foto’s te maken wanneer de zon laag hangt:
Zandverstuiving het Drouwenerzand
We zijn eigenlijk pas net onderweg, maar we hebben al ontzettend veel indrukken opgedaan en we hebben zin in een kop thee. Bij de Kwartjesberg in Drouwen slaan we rechtsaf het zandpad in naar het Drouwenerzand. Daar staat een perfect bankje met uitzicht over de zandverstuiving en het omringende bos van naaldbomen. Deze plek biedt totale verstilling.
Op een tweetal wandelaars na, zijn we hier de enige en op het ruisen van de bomen en het tjilpen van de mezen na horen we niets.
Tip: Ga je fietsen in de winter, neem dan een thermoskan met warme thee mee. Er is niets heerlijkers dan opwarmen met een hete mok in je handen!
Lees ook de tips van Linda voor koud weer op de fiets.
Mountainbikers
Zodra we weer op gang zijn gekomen en op de fietsroute zitten, komen we veel mountainbikers tegen. Jessica noemt het een “walhalla voor mountainbikers”. Fervente boscrossers kunnen een mooie MTB route bij Ees volgen, of deze mountainbike-route bij Drouwen.
Het Nije Hemelriek
We rijden nu door écht bosrijk gebied en komen aan bij het Nije Hemelriek. Dit meer is aangelegd door Staatsbosbeheer. Het zand op de bodem in combinatie met een warme zomerzon geeft het water een helderblauwe kleur en op mooie dagen ligt het strandje dan ook vol met levensgenieters.
Het fietspad kronkelt verder door het bos. Ik snuif de frisse geur van de naalden op en schrik me vervolgens een hoedje! Van rechts schiet een ree uit de bosjes. Hij schrikt net zo hard van ons, maakt een U-bocht en verdwijnt zo snel als hij gekomen is weer tussen de bladerloze takken, waardoor hij nog een tijdlang zichtbaar blijft.
Het Boomkroonpad
Het Boomkroonpad is beroemd in deze omgeving. Je wandelt er tussen de toppen van de bomen en komt er door middel van informatieborden alles te weten over de boomsoorten en de dieren die er leven. Eronder is een speelbos en een gezellig restaurant waar ze warme chocolademelk en heerlijk gebak serveren.
Je kunt hier bij het Boomkroonpad veel vogelsoorten zien en vooral in dit jaargetijde zijn ze makkelijk te spotten. Helaas is het fotograferen van een bord nog altijd makkelijker dan een klein vogeltje dat druk heen en weer vliegt! 😉
Hunebed aan de Boslaan
Na het Boomkroonpad wisselen bos en weiland elkaar af. Let hier even op, want bij knooppunt 66 ben je héél dichtbij Monumentendorp Orvelte. Dus heb je nog genoeg energie, dan is het de moeite waard om even heen en weer te fietsen.
Bij de Boswachter Meelkerlaan gaan we het bos definitief weer in. We fietsen over een heel mooi fietspad langs enkele heidevelden waar paarden staan te grazen. Er is ook een uitkijktoren waarvandaan je ver kunt uitkijken over de omgeving. Zó rustig vind je het maar in weinig delen van Nederland.
Tot onze grote vreugde komen we tijdens deze fietsroute nog één laatste hunebed tegen. Hunebed D30 staat vlak langs de weg en valt dus niet te missen. Het maakt onze hunebedden fietsroute helemaal compleet!
Fietsroute langs hunebedden
Deze fietsroute begint en eindigt vlakbij Borger in het dorpje Ees, bij Landal park Land van Bartje. Je vindt de exacte route via knooppunten en de gpx op route.nl en je kunt hem openen in de Route.nl app.
Overnachten
Wij verbleven een weekendje bij Landal park Het Land van Bartje in Ees. Dit park richt zich op toeristen die graag buitenactiviteiten doen, zoals fietsen, mountainbiken en paardrijden. Je kunt bij Bartje’s BikeXperience fietsen, mountainbikes en e-scooters huren én er is een spannende ‘pumptrackbaan’ op het park om op te oefenen. Bekijk hier informatie en prijzen.
Verder fietsen
- Fietsroute over het Dwingelderveld
- Wandelen op het Dwingelderveld
- Bekijk ook de andere fietsroutes in Drenthe
Georganiseerde fietsvakantie
Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!
Tip! Bekijk de fietsvakanties met vroegboekkorting:
• Fietsvakanties in Nederland
• Fietsvakanties in Europa
Mirre
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- Götakanaal: Het blauwe lint van Zweden [220km] - 3 december 2024
- De Turfroute fietsen [231km] - 1 juli 2024
- Fietsroute Vlieland: Uitwaaien op het Wad - 29 mei 2024
3 Reacties
Hey Mirre, wat een leuke fietsroute! In mei gaan we weer die kant op dus deze onthoud ik zeker. Dank je wel. Groet, Elisa
Wat een mooie fietsroute zeg! Ik heb nog nooit hunebedden gezien, maar het lijkt me zeker de moeite waard. Fijn dat er een vakantiepark in de buurt ligt…Landal is altijd fijn.
Echt een heel uniek stukje Nederland. De hunebedden lijken gewoon stapels stenen, maar de verhalen erachter maken het magisch.