Voor de kerk van Barneveld staat het standbeeld van Jan van Schaffelaar. Jan was een huursoldaat die voedsel bracht naar de stad. Toen ze omsingeld werden en Jan zijn leger wilde redden, pleegde hij een heldendaad.

Oorlog tussen de Kabeljauwen en de Hoeken

“In het jaar 1400 hadden de Kabeljauwen en Hoeken (ze vochten om de macht) ruzie en werd de bisschop van Utrecht verdreven. De Hoeken hadden er nu de macht, maar de bevolking had honger. Daarom brachten Kabeljauwse huursoldaten voedsel naar de stad. Jan van Schaffelaar was daar één van. Hij trad op als leider van een groep soldaten.

Halverwege de tocht kwamen ze de Hoeken tegen. Dat werd natuurlijk schieten, dus ze zochten snel bescherming achter de muren van de Barneveldse toren. Best wel dom, want nu zaten ze in de val! Jan en zijn leger van 20 man konden nu geen kant meer op.

Dag 8_024 copy

Het leek een uitzichtloze situatie… Totdat de Hoeken met een voorstel kwamen: Als de mannen hun leider Jan van de toren zouden gooien, dan zouden ze vrijuit gaan. Jan raapte al zijn moed bij elkaar en sprong zelf van de toren om het leven van zijn mannen te redden. Een heldendaad.”

De held van Barneveld

Hij is nu de held van Barneveld en er zijn dan ook straten en zelfs een kasteel naar hem vernoemd. Kasteel de Schaffelaar wordt gebuikt voor veel activiteiten die (vooral in de zomer, maar ook in de winter) in Barneveld te doen zijn, zoals een Oud Veluwse Markt met een braderie, oude ambachten en historische optochten en een internationaal (lucht-)ballonfiesta.

Dit artikel werd geschreven op dag 8 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

7 Reacties

  1. Als jochie van 10 ben ik ooit getuigen geweest van t naspelen van dit verhaal met t springen van Jan er bij geloof ik…
    Was begin jaren 70..
    Doen ze dat nog steeds?

  2. Tegenover de kerk stond(????(het hele grote huis van mijn opa Jan van Maren. Hij was makelaar. Nijn moeder is daar ook geboren.. Een hele bekende en mooie plek voo mij!

  3. Jan van Schaffelaar was een ruiter in dienst van de bisschoppelijke troepen van hertog Jan II van Kleef tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. De laatsten hadden volgens de kronieken de toren van Barneveld ingenomen. De Hoeken belegerden de toren en dwongen Van Schaffelaar te springen om het aanbod van de Kabeljauwse overgave af te dwingen. Hij toonde zich edelmoedig en sprong. Hij overleefde de val, maar werd alsnog doodgeslagen.

Reageren