Kabouterdorp De Zilk is verstopt in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wie héél goed kijkt, kan de piepkleine inwonertjes van het dorp ontdekken.

De Amsterdamse Waterleidingduinen

Op een zonnige dag begeven we ons richting de Amsterdamse Waterleidingduinen. Er zijn een paar andere bezoekers, die hier voornamelijk komen voor de vele vossen, roofvogels en herten die in de Amsterdamse Waterleidingduinen leven.

Amsterdamse-Waterleidingduinen-17b
Een roedel damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Amsterdamse-Waterleidingduinen-12b
Het smelleken (ook wel dwergvalk genoemd) is de kleinste roofvogel van Europa.

Wij komen hier nu voor iets anders: Het Kabouterdorp. Er zijn blijkbaar maar weinig mensen die weten dat het Kabouterdorp bestaat. Zo vertelt een meneer bij de ingang: “Ik kom hier al 20 jaar, maar een Kabouterdorp heb ik hier nog nooit gezien!” Nu is ons meteen duidelijk dat het dorp niet zo makkelijk te vinden is en dat is maar goed ook, want óók kabouters willen af en toe graag een beetje privacy!

Het Kabouterdorp vinden

Een bezoeker weet te vertellen waar het Kabouterdorp ongeveer is en dat maakt het zoeken een stuk gemakkelijker. We gaan naar het gebied dat hij aanwijst op de kaart en speuren in de duinen naar een aanwijzing. Die is al snel gevonden: Het rode puntmutsje valt niet te missen!

Kabouterdorp-de-Zilk-9b

Ooit zette een boswachter hier in de Amsterdamse Waterleidingduinen, bij ingang De Zilk de eerste kabouter neer. Kinderen, ouders, opa’s en oma’s die hier een wandelingetje maakten, namen zelf kabouters mee en zo groeide de plek uit tot een heus Kabouterdorp.

Kabouterdorp-de-Zilk
Zin om voorgelezen te worden? Of om in een boom te klimmen? Het kan hier allemaal!

Na zo’n 30 jaar verzamelen, kon je in dit dorp meer dan 200 kabouters vinden. Daarmee werd Kabouterdorp De Zilk een begrip in De Zilk en omstreken en was het niet meer weg te denken uit de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Helaas werd het Kabouterdorp begin 2020 vernield. Er werd een actie opgestart om nieuwe kabouters te verzamelen voor in het Kabouterdorp en zie hier: De foto’s in dit artikel zijn van het nieuwe Kabouterdorp anno 2020.

Wil je zelf Kabouterdorp De Zilk bezoeken?

Ga naar de Amsterdamse Waterleidingduinen en neem ingang De Zilk. Volg het stenen pad tot over het water en ga op zoek naar het rode puntmutsje…

Overnachten in de buurt van het Kabouterdorp

Wil je weten hoe het met de kleine inwonertjes van Kabouterdorp De Zilk gaat? Volg dan ook de Facebook pagina!

Het kaboutertjesbos bij station Lisse

Kabouterdorp De Zilk is trouwens niet het enige Kabouterdorp in deze omgeving. Vlakbij station Lisse kun je ook nog op zoek naar het Kaboutertjesbos, waar je langs loopt tijdens de Trage Tocht Lisse.

Kaboutertjesbos-Lisse-006
Kaboutertjesbos-Lisse-008

In het Kaboutertjesbos leven diverse soorten kabouters en allemaal hebben ze hun eigen hobby’s. Zo zijn er kabouters bezig met vissen, glijden van de glijbaan, of met schrobben van hun huisje. Zo’n Kabouterdorp moet natuurlijk wel onderhouden worden!

Kaboutertjesbos-Lisse-009
Wie heeft Diekan Top gezien? 😉

Wil je het Kaboutertjesbos in Lisse bezoeken?

Sta je met je rug naar station Lisse toe, loop dan een klein stukje rechtdoor langs de weg en na zo’n 20 meter zul je aan de linkerkant een paadje ontdekken. Als je daar het bos ingaat, zul je het Kabouterdorp al snel tegenkomen.

Overnachten in Lisse

Meer activiteiten in de buurt

Maak een fietstocht door de bollenstreek of ga herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Write A Comment