Kaeskoppenstad Alkmaar is een jaarlijks festijn in juni waarin Alkmaar terug gaat naar het jaar 1573, toen de stad zich losrukte van de ijzeren greep van de Spanjaarden en eindelijk weer soeverein werd. In deze tijd werd de stad bevolkt door handelaars, muzikanten en gure personages. Tijdens Kaeskoppenstad Alkmaar kun je zelf terug in de tijd stappen om mee te maken hoe het was om in die tijd te leven.

Een schip meert aan. Het ligt vol met witte kolen. De man op het schip gooit de kolen één voor één naar de kant, waar ze worden opgevangen en opgestapeld. Even verderop wordt een visnet geboet en ernaast staan een paar mannen te koken op een houtvuurtje,

Een man vertelt over zijn zelfgebouwde duikboot. Het lijkt eigenlijk net een houten boot die op z’n kop ligt, maar je kan erin en je komt er nog droog weer uit ook.

Een muziekgroep begint te spelen. “Dit is onze eigen versie van het Wilhelmus!” De tekst is rond 1570 geschreven, dus dat klopt wel. In Kaeskoppenstad Alkmaar is met alles rekening gehouden en dat komt doordat iedereen zich zo ontzettend goed kan inleven in zijn of haar rol.

Kaeskoppenstad Alkmaar 2018 001

Een man loopt dwars door het muziekspektakel. Zijn ogen staan een beetje scheef en hij heeft een bordje om zijn nek waarop staat: ‘Ze zeggen dat ik gek ben’. De muzikanten laten zich er niet door storen en spelen vrolijk verder.

Kaeskoppenstad Alkmaar 2018 003 Kaeskoppenstad Alkmaar 2018 002
Boeren en buitenlui verzamelen zich in Kaeskoppenstad langs de Zijdam gracht. Er zijn verhalenvertellers, muzikanten en er lopen vreemde mensen rond die gek zijn of een besmettelijke ziekte hebben. Een wandeling van circa anderhalf uur door Kaeskoppenstad voert je mee naar het roerige verleden. Een wervelend schouwspel, tot in de puntjes voorbereid.

Wil je Kaeskoppenstad Alkmaar zelf beleven?

Volgend jaar in juni is er weer een editie van Kaeskoppenstad.
Meer informatie vind je op Kaeskoppenstad.nl/.
Mis het niet!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren