Het is gezellig druk op het terrein van Kasteel Cannenburch in Vaassen. De zon begint eindelijk weer te schijnen, dus het is tijd voor een lentemarkt! In en om het kasteel zijn allerlei activiteiten te doen, van een audiotour tot een spannende verborgen-trappentocht.

Cannenburch 009

Dit kasteel op de Veluwe werd lang geleden gebouwd door de beruchte roofridder Marten van Rossum. Zijn lijfspreuk was “Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. Nou, lekker dan. Hij beroofde de mensen in Gelderland en omstreken van zó ontzettend veel geld, dat hij dit optrekje met gemak kon betalen.

Duur porselein

In de bovenzaal hangen enorme doeken met daarop de familiewapens. In de loop der jaren heeft iedere generatie eraan meegeholpen om dit kasteel steeds mooier te maken. Porselein bijvoorbeeld, was in die tijd heel erg duur en je kreeg veel aanzien als je het in huis had. Eén van de kasteelvrouwen heeft er zelfs een speciale kamer voor laten inrichten. Vroeger sierden Chinese schilderingen hier de muren.

Cannenburch 042 copy
Cannenburch 036

Met een audiotour op de mobiele telefoon word je aan de hand van deze en andere verhalen rondgeleid door het kasteel en het landgoed eromheen.

Spannende zolder

Cannenburch 046 copy

Op de donkere zolderkamer zit jong en oud aan een voorstelling gekluisterd. Er staan twee schilderijen waar héél mysterieus een jongen en een meisje uit klimmen, elk uit hun eigen schilderij. De verbazing is groot. Het zijn twee èchte schilderijen, maar hoe kunnen ze nou bewegen? “Daar zit een glasplaatje” zegt een oplettende ouder. De kinderen hangen nog verder over de reling. “Oh jaaa en die kaars is ook niet echt!”

De kaars blijkt wel echt te zijn, maar het idee van het glasplaatje klopt. De jongen uit het verhaal loopt naar de koets in zijn eigen schilderij. Het meisje rent erachteraan, maar zij kan niet in zijn schilderij komen. “Ze kunnen alleen in hun eigen schilderij” roept een meisje naast mij.
Het meisje uit het schilderij trekt zich verdrietig terug naar de koeien in haar eigen schilderij. Na afloop gluurt iedereen achter de plaat en dan barst de discussie los met kreten als “Hoe kan dit?!” en “Wat is dit mooi!”.

Het is echt een hoogtepunt van kasteel Cannenburch die je met eigen ogen gezien moet hebben.

Terug naar de zon

Buiten gaat de Lentemarkt vrolijk verder. Een band speelt rock ’n roll-muziek naast een oude auto. Ouders genieten op het terras van een kopje koffie met warme apfelstrudel terwijl de kinderen uitgelaten rondjes rennen. Eindelijk is het weer lente!

Cannenburch 002 copy
Cannenburch 005 copy
Cannenburch 004 copy

De lentemarkt staat tot en met juni elke eerste zaterdag van de maand op het landgoed van kasteel Cannenburch. Wil je weten wat er nog meer te doen is in kasteel Cannenburch? Bekijk het op GLK.nl.

Meer kastelen bekijken?

Ons land telt talloze mooie kastelen, zoals kasteel Doornenburg, kasteel Vorden, kasteel Doorwerth, kasteel Twickel en kasteel Amersoyen. Je kunt ook de Zeskastelenfietstocht doen of in de Achterhoek de Achtkastelenfietsroute.

Volg de Nederlandse Toerist op social media

Volg de Nederlandse Toerist ook op Instagram, Facebook en YouTube.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van activiteiten, musea, steden, hotels en horecagelegenheden in Nederland. Dus volg de Nederlandse Toerist op social media! Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Laat een reactie achter