Kasteel Cannenburch kan jaarlijks op heel wat publiek rekenen. Is het niet voor de gezellige lentemarkt, dan is het wel voor de vele activiteiten in het kasteel, van een audiotour to een spannende verborgen-trappentocht.

Roofridder Maarten van Rossum

Het prachtige kasteel Cannenburch op de Veluwe werd lang geleden gebouwd door de beruchte roofridder Marten van Rossum. Zijn lijfspreuk was “Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. Nou, lekker dan. Hij beroofde de mensen in Gelderland en omstreken van zó ontzettend veel geld, dat hij dit optrekje met gemak kon betalen.

Cannenburch 004 copy
Een conversatie met Maarten van Rossum voor kasteel Cannenburch.

Audiotour in kasteel Cannenburch

Door middel van een audiotour en/of app word je rondgeleid door het kasteel. De audiotour vertelt veel over de geschiedenis van het kasteel. Zo was kasteel Cannenburch vroeger eigendom van de roemruchte maarschalk Maarten van Rossum. Hij was er goed in om de bevolking zoveel mogelijk onder druk te zetten om hen geld afhandig te maken. Hij stond er zelfs om bekend dat hij naar Den Haag afreisde (omdat daar veel rijke mensen woonden) en terugkwam met karren vol goud! Daar heeft hij dus vele mooie kastelen van kunnen bouwen, zoals kasteel Cannenburch.

Duur porselein

In de bovenzaal hangen enorme doeken met daarop de familiewapens. In de loop der jaren heeft iedere generatie eraan meegeholpen om dit kasteel steeds mooier te maken. Porselein bijvoorbeeld, was in die tijd heel erg duur en je kreeg veel aanzien als je het in huis had. Eén van de kasteelvrouwen heeft er zelfs een speciale kamer voor laten inrichten. Vroeger sierden Chinese schilderingen hier de muren.

Cannenburch 042 copy
Cannenburch 036

Met een audiotour op de mobiele telefoon word je aan de hand van deze en andere verhalen rondgeleid door het kasteel en het landgoed eromheen.

Spannende zolder

Op de donkere zolderkamer zit jong en oud aan een voorstelling gekluisterd. Er staan twee schilderijen waar héél mysterieus een jongen en een meisje uit klimmen, elk uit hun eigen schilderij. De verbazing is groot. Het zijn twee èchte schilderijen, maar hoe kunnen ze nou bewegen? “Daar zit een glasplaatje” zegt een oplettende ouder. De kinderen hangen nog verder over de reling. “Oh jaaa en die kaars is ook niet echt!”

Cannenburch 046 copy

De kaars blijkt wel echt te zijn, maar het idee van het glasplaatje klopt. De jongen uit het verhaal loopt naar de koets in zijn eigen schilderij. Het meisje rent erachteraan, maar zij kan niet in zijn schilderij komen. “Ze kunnen alleen in hun eigen schilderij” roept een meisje naast mij.
Het meisje uit het schilderij trekt zich verdrietig terug naar de koeien in haar eigen schilderij. Na afloop gluurt iedereen achter de plaat en dan barst de discussie los met kreten als “Hoe kan dit?!” en “Wat is dit mooi!”.

Het is echt een hoogtepunt van kasteel Cannenburch die je met eigen ogen gezien moet hebben.

Landgoed Cannenburch

Het landgoed om kasteel Cannenburch heen is trouwens ook erg mooi. Ga hier op een mooie lente- of zomerdag naartoe en neem er de hele dag de tijd voor. Of kom tijdens één van de kerstavonden, wanneer je tijdens een sneeuwwandeling verhalenvertellers bij vuurkorven tegenkomt.

Lentemarkt bij kasteel Cannenburch

Buiten gaat de Lentemarkt vrolijk verder. Een band speelt rock ’n roll-muziek naast een oude auto. Ouders genieten op het terras van een kopje koffie met warme apfelstrudel terwijl de kinderen uitgelaten rondjes rennen. Eindelijk is het weer lente!

Cannenburch 009
Cannenburch 005 copy
Cannenburch 002 copy

Wil je kasteel Cannenburch bezoeken?

Website: Kasteel Cannenburch

Meer kastelen bekijken?

Ons land telt talloze mooie kastelen, zoals kasteel Doornenburg, kasteel Vorden, kasteel Doorwerth, kasteel Twickel en kasteel Amersoyen. Je kunt ook de Zeskastelenfietstocht doen of in de Achterhoek de Achtkastelenfietsroute.

Volg de Nederlandse Toerist op social media

Volg de Nederlandse Toerist ook op Instagram, Facebook en YouTube.

Dit artikel werd geschreven op dag 32 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment