Bij kasteel Doornenburg wacht gids Ashley mij op in een mooie Middeleeuwse jurk. Eéns in de vier weken lopen hier ridders en jonkvrouwen rond en dit is zo’n dag. Dan kun je er boogschieten, zwaardvechten en wordt er Middeleeuws gekookt.

Doornenburg01 copy

Kasteel Doornenburg ligt in het gelijknamige plaatsje, vlakbij Fort Pannerden. Het werd vernoemd naar de doornstruiken om het kasteel heen. Jarenlang was het in bezit van adellijke families, totdat de bloedlijn ophield en een ‘gewone burger’ het kocht: Meneer van Heek (ook wel bekend van Kasteel Huis Bergh). Deze rijke Nederlander redde het kasteel van verval en knapte het helemaal op. Jammer genoeg brak toen de oorlog uit en lag kasteel Doornenburg precies in de vuurlinie!

Een (achteraf gezien) domme actie volgde: De eigenaar schreef de Duitsers een brief om te vragen of ze het kasteel wilden sparen in hun bombardement. De Duitsers beschouwden de brief als een uitnodiging om het kasteel te bezetten, want vanuit de toren kon je mooi alle omliggende gebieden in de gaten houden.
Toen jaren later de geallieerden kwamen, wilden ze dit Duitse bolwerk maar wat graag platbombarderen. De bom viel middenin het kasteel en alles werd verwoest.

Dag 47_038

Meneer van Heek ging echter niet bij de pakken neerzitten. De wederopbouw heeft 20 jaar geduurd en dankzij hem kunnen wij nu nog steeds genieten van dit schitterende kasteel!

De keuken

Veel leuke verhalen komen uit de keuken. Deze bevindt zich onderin het kasteel. Het is een grote ruimte (tongewelf) waarin vlees werd bereid en groentesoep met water uit de gracht (diezelfde gracht waarin werd gepoept, gatsie! Echt hygiënisch waren die mensen niet…).

Dag 47_034

Eens in de zoveel tijd ging de oven aan en werden zoveel mogelijk broden gebakken. De kok wist dat de oven heet was als de stenen eromheen wit waren geworden van de hitte. Hier komt dus ook het welbekende spreekwoord “witheet worden” vandaan…
Zodra de broden klaar waren en de kok in een goed humeur, mochten de kinderen wafels komen bakken. Ze moesten dan het wafelijzer in de oven houden en het duurde soms best wel lang voordat het wafeltje klaar was. De kinderen kletsten veel met elkaar en soms viel er een wafeltje op de grond. De kok vond dat ze minder moesten praten en beter opletten en zei: “Houd je waffel!” en datgene dat op de grond viel (werd ook gewoon opgegeten) waren “kletskoppen”!

Dag 47_026

Er komen heel veel spreekwoorden uit zo’n kasteel, maar ik zal me beperken tot nog ééntje: In de eetkamer staat een stoel met een klep erop. Je zou denken dat deze bedoeld is als w.c., maar niets is minder waar, want je gaat toch niet toiletteren in de eetkamer? Nee. De stoel is bedoeld voor kostbaarheden. Als er iemand op bezoek kwam die je niet vertrouwde, dan ging je letterlijk “op de centen zitten”!

Doornenburg02 copy


Ashley zit op de centen

Wil je nog meer leuke en spannende verhalen horen? Breng dan een bezoek aan Kasteel Doornenburg. Dat kan op elk moment, maar is natuurlijk het leukst wanneer de ridders en jonkvrouwen er zijn op elke derde zondag van de maand: kasteeldoornenburg.nl

Meer kastelen bekijken?

Ons land telt talloze mooie kastelen, zoals kasteel Vorden, kasteel Doorwerth, kasteel Twickel, kasteel Cannenburch en kasteel Amersoyen. Je kunt ook de Zeskastelenfietstocht doen of in de Achterhoek de Achtkastelenfietsroute.

Volg de Nederlandse Toerist op social media

Volg de Nederlandse Toerist ook op Instagram, Facebook en YouTube.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van activiteiten, musea, steden, hotels en horecagelegenheden in Nederland. Dus volg de Nederlandse Toerist op social media! Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

10 Comments

 1. wat een prachtige serie foto’s op je blog Mirre vooral hoe het eten is klaargemaakt en het uit zicht van uit de toren over het mooie Gelderland

 2. Prachtig verhaal op je blog.
  Ik heb vandaag wel aan je gedacht, wat een prutweer…
  Ik hoop dat je de komende dagen binnenactiviteiten gaat bezoeken in Gelderland.

 3. Naar aanleiding van jou verhaal is het zekers de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen.
  Ik hoop dat je vandaag een beetje drogere dag hebt dan gisteren.
  In eik geval duim voor je. Groetjes

Laat een reactie achter