Kasteel Doornenburg ligt in het gelijknamige plaatsje, vlakbij Fort Pannerden. Het werd vernoemd naar de doornstruiken om het kasteel heen.

Vuurlinie

Jarenlang was het in bezit van adellijke families, totdat de bloedlijn ophield en een ‘gewone burger’ het kocht: Meneer van Heek (ook wel bekend van Kasteel Huis Bergh). Deze rijke Nederlander redde het kasteel van verval en knapte het helemaal op. Jammer genoeg brak toen de oorlog uit en lag kasteel Doornenburg precies in de vuurlinie!

Kasteel Doornenburg

Een (achteraf gezien) domme actie volgde: De eigenaar schreef de Duitsers een brief om te vragen of ze het kasteel wilden sparen in hun bombardement. De Duitsers beschouwden de brief als een uitnodiging om het kasteel te bezetten, want vanuit de toren kon je mooi alle omliggende gebieden in de gaten houden. Toen jaren later de geallieerden kwamen, wilden ze dit Duitse bolwerk maar wat graag platbombarderen. De bom viel middenin het kasteel en alles werd verwoest.

Dag 47_038

Meneer van Heek ging echter niet bij de pakken neerzitten. De wederopbouw heeft 20 jaar geduurd en dankzij hem kunnen wij nu nog steeds genieten van dit schitterende kasteel!

Middeleeuws festijn

Bij kasteel Doornenburg loopt gids Ashley rond in een mooie Middeleeuwse jurk. Eéns in de vier weken kun je hier ridders en jonkvrouwen tegenkomen. Dan kun je er boogschieten, zwaardvechten en wordt er Middeleeuws gekookt.

Keukenverhalen

Ashley vertelt veel leuke verhalen over de keuken. Deze bevindt zich onderin het kasteel. Het is een grote ruimte (tongewelf) waarin vlees werd bereid en groentesoep met water uit de gracht (diezelfde gracht waarin werd gepoept, gatsie! Echt hygiënisch waren die mensen niet…).

Dag 47_034

Eens in de zoveel tijd ging de oven aan en werden zoveel mogelijk broden gebakken. De kok wist dat de oven heet was als de stenen eromheen wit waren geworden van de hitte. Hier komt dus ook het welbekende spreekwoord “witheet worden” vandaan…

Zodra de broden klaar waren en de kok in een goed humeur, mochten de kinderen wafels komen bakken. Ze moesten dan het wafelijzer in de oven houden en het duurde soms best wel lang voordat het wafeltje klaar was. De kinderen kletsten veel met elkaar en soms viel er een wafeltje op de grond. De kok vond dat ze minder moesten praten en beter opletten en zei: “Houd je waffel!” en datgene dat op de grond viel (werd ook gewoon opgegeten) waren “kletskoppen”!

Dag 47_026

Eetkamer

Er komen heel veel spreekwoorden uit zo’n kasteel, maar ik zal me beperken tot nog ééntje: In de eetkamer staat een stoel met een klep erop. Je zou denken dat deze bedoeld is als w.c., maar je gaat toch niet toiletteren in de eetkamer? Nee. De stoel is bedoeld voor kostbaarheden. Als er iemand op bezoek kwam die je niet vertrouwde, dan ging je letterlijk “op de centen zitten”!

Doornenburg02 copy
Gids Ashley zit op de centen

Bezoek kasteel Doornenburg

Wil je nog meer leuke en spannende verhalen horen? Breng dan een bezoek aan Kasteel Doornenburg. Dat kan op elk moment, maar is natuurlijk het leukst wanneer de ridders en jonkvrouwen er zijn op elke derde zondag van de maand: kasteeldoornenburg.nl. Je kunt ook mooi wandelen bij Doornenburg.

Meer kastelen bekijken?

Ons land telt talloze mooie kastelen, zoals kasteel Vorden, kasteel Doorwerth, kasteel Twickel, kasteel Cannenburch en kasteel Amersoyen. Je kunt ook de Zeskastelenfietstocht doen of in de Achterhoek de Achtkastelenfietsroute.

Volg de Nederlandse Toerist op social media

Volg de Nederlandse Toerist ook op Instagram, Facebook en YouTube.

Dit artikel werd geschreven op dag 47 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

10 Reacties

  1. Naar aanleiding van jou verhaal is het zekers de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen.
    Ik hoop dat je vandaag een beetje drogere dag hebt dan gisteren.
    In eik geval duim voor je. Groetjes

Reageren