Het landgoed dat bij kasteel Twickel hoort, is het grootste landgoed van Nederland. Het werd in 1347 gekocht door Herman van Twickelo. Het kasteel dat hij bouwde wordt nog steeds bewoond door een Graaf en daarom is het maar beperkt toegankelijk. Wèl mag je tegen een kleine vergoeding wel rondlopen in de kleurrijke tuinen. Verder is er daarbuiten ook nog een enorm groot landgoed waarin je eindeloos kunt wandelen en fietsen.

De tuinen van Kasteel Twickel

Kasteel Twickel in Delden

Vogeltjes kwetteren in de bomen, een eekhoorn sprint naar een plek om zijn eikeltjes te verstoppen. Om mij heen zie ik een kleurenpracht van jewelste. De tuinen van Kasteel Twickel staan volop in de herfstkleuren. Dit is wat mij betreft de mooiste tijd van het jaar!

Het landgoed van Twickel strekt zich heel ver uit en omvat ook de huidige stad Delden. Sommige gebouwen, zoals Museum No Hero en Brasserie de Zwaan, maakten vroeger onderdeel uit van het kasteel en deden dienst als rentmeesterij (het pand van Museum No hero is 300 jaar oud) of als herberg (waarin nu Brasserie de Zwaan zit).

De Noordmolen van Landgoed Twickel

Ik fiets een stuk door het mooie bos van Landgoed Twickel. Op het landgoed vind je Noordmolen Twickel, dat zowel een watermolen als een graanmolen is. Molenaar Rudi Dijkmans raakt er niet over uitgepraat.

De watermolen. Onder zie je Rudi met vlas en linnen. Daarnaast lijnzaad en een flesje lijnzaadolie.

Zoals je in het blog over Herberg de Pot hebt kunnen lezen, hadden rijke mensen vroeger een linnenkast in huis staan. Dat linnengoed werd gemaakt van de vlasplant: Je kunt de steeltjes uit elkaar trekken en dan heb je vlas. Hier in de molen werden juist de zaadjes van de vlasplant gebruikt: Door de kracht van de molen draaide de molensteen en konden de lijnzaadjes eruit worden gedrukt. Door deze zaadjes te verhitten en nogmaals te stampen, kwam de olie eruit. Die lijnzaadolie kon je gebruiken als lampolie of stopverf en van de geplette zaadjes kun je veekoek maken (letterlijk: koekjes voor het vee).

Marskramers

De water- en graanmolen lag op een doorgangsroute voor marskramers die handelden in textiel. Eén van die vroegere marskramers is een bekende van ons: Meneer Brenninkmeijer stond namelijk aan de wieg van de huidige kledingwinkel C&A!

Wil je kasteel Twickel bezoeken?

Website: https://twickel.nl/
Adres: Twickelerlaan 6, 7495 VG Ambt Delden

Meer kastelen bekijken?

Ons land telt talloze mooie kastelen, zoals kasteel Doornenburg, kasteel Vorden, kasteel Doorwerth, kasteel Cannenburch en kasteel Amersoyen. Je kunt ook de Zeskastelenfietstocht doen of in de Achterhoek de Achtkastelenfietsroute.

Lees verder over andere activiteiten in Hof van Twente.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

3 Comments

 1. T. Meinderts Reply

  Interessant museum, Mirre.
  Als vegetariër loopt het water mij uit de mond bij het zien van het menu bij de Zwaan.

 2. Leuk, ik zie allemaal dingen die ik gemist heb blijkbaar. Ik volgde namelijk laatst de Umfassungsweg op landgoed Twickel. Het kasteel was helaas gesloten die dag, dus meteen een goed excuus om nog eens terug te gaan 😉

  • Mirre Reply

   Wat een prachtige route lijkt me dat, ook ik heb eea gemist zo te zien 🙂 Leuk dat er nog zoveel te ontdekken valt!

Write A Comment