Kasteel Vorden is het oudste nog bewoonde kasteel van Nederland. Het werd gebouwd in de 13e eeuw door de familie Van Vorden. Ook de gemeente heeft er een tijdje in vergaderd en toen zij het niet meer nodig hadden, kochten Karin de Rouw en Jos Hoenen het. Karin woont er nog steeds.

Toen Karin en Jos het kasteel Vorden kochten, was het kasteel van binnen helemaal leeg. Vanwege geldgebrek heeft de vroegere kasteeleigenaar de hele inboedel verkocht. Daar nam Karin geen genoegen mee. Ze struinde stad en land af en bezocht veilingen om aan oude kasteelmeubels en -schilderijen te komen. Vandaag de dag proef je in kasteel Vorden weer de sfeer van vroeger.

Achtkastelenroute-kasteel-Vorden2

Wil je zelf kasteel Vorden bezoeken?

Je komt kasteel Vorden tegen wanneer je de Achtkastelenroute fietst. Je kunt ook overnachten in kastel Vorden of dineren in restaurant ’t Kasteelhaantje.

Meer kastelen bekijken?

Ons land telt talloze mooie kastelen, zoals kasteel Doornenburg, kasteel Doorwerth, kasteel Twickel, kasteel Cannenburch en kasteel Amersoyen. Je kunt ook de Zeskastelenfietstocht doen of in de Achterhoek de Achtkastelenfietsroute.

Volg de Nederlandse Toerist ook op Instagram, Facebook en YouTube. Dit artikel werd geschreven op dag 27 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

53 Reacties

  1. Ikke niet! Vind mijn huis al te groot! Mirre je bent zo vlak bij Zutphen.. morgen (dinsdag) is nog de laatste mogelijkheid om de beroemde World Press tentoonstelling te bezichtigen in de schitterende Walburgis kerk met 12e eeuwse Librije.

  2. Ja, dat lijkt me heerlijk. Wel met veel hulp om me heen en dan struinen over mijn eigen landgoed met een leuke hond, verstoppertje spelen met visite die mijn kasteel niet goed kent. Oh, ik zou het wel weten hoor!

  3. Ik heb er gewerkt als gemeenteambtenaar. De gemeente Vorden heeft het kasteel ooit aangekocht en er gemeentehuis van gemaakt. Was natuurlijk een geweldig iets om het kasteel na restauratie goed te onderhouden, maar als werkomgeving was het behalve apart, toch niet alles. Wel hebben we er in die jaren een geweldige tijd gehad met elkaar. Daar denk ik nog altijd met genoegen aan terug. Dat was in de periode van burgemeester Vunderink.

    • Nou de kou dat viel wel mee, daar herinner ik me eigenlijk niks van. Ik denk dat we daar met de kleding ook wel gewoon rekening mee hielden. Wel ’s zomers dan was het wel lekker koel binnen. Als het heet was en je kwam na het werk buiten, dan was het net of je een klap in je gezicht kreeg. Maar als het na bv een hittegolf weer was afgekoeld, dan hing de warmte nog heel lang binnen.
      Vervelend was de ronde trap in het torentje. Mijn collega en ik moesten altijd de tekenboeken en de postmappen naar boven brengen naar de burgemeester en de secretaris en dan was dat trapje de kortste weg. Een rottrap vond ik het. En dan de trappen naar beneden waar ons archief zat. Die moest je dan af met een stapel papieren dossiers. Ook niet erg arbo-verantwoord. Onze gemeentebode liep er heel wat kilometers af op een dag. Wat dat betreft was het niet echt een praktische kantooromgeving. Maar zoals ik al schreef wel heel apart. En we hadden allemaal een zee van ruimte voor onze werkplek. Mijn collega en ik met zijn tweeën in een “balzaal” met aan drie kanten twee ramen, dus prachtig uitzicht, maar je moest wel voor de ramen gaan staan om iets te zien. Vanachter ons bureau zagen we alleen maar de lucht.

Reageren