Tussen de grote rivieren van de provincie Utrecht zijn veel oude kastelen te vinden. Vandaag fiets ik een mooie kastelen fietsroute in Utrecht van 64 kilometer langs landgoed Linschoten en de oude stadjes Montfoort en IJsselstein.

Video van de fietsroute

Start van de fietsroute in IJsselstein

De route start bij het Toeristisch OverstapPunt (TOP) Marnemoende in IJsselstein. Er is een jachthaven met botenverhuur, een parkeerplaats en een restaurant. Na een kopje koffie bij restaurant Rivers fietsen we over de Hollandsche IJssel door het boerenland naar landgoed Linschoten.

Kasteel en Landgoed Linschoten

Landgoed Linschoten bestaat uit een huis, omringd door een parkbos vol met bijzondere planten en dieren. Eéns per maand kun je hier een rondleiding krijgen van een gids. Vandaag is het hek helaas gesloten, maar je kunt wel heel mooi om het landgoed heen fietsen.

Het bruggetje bij landgoed Linschoten.
Kasteel Landgoed Linschoten

Thee met gebak in het dorp Linschoten

In het prachtige dorp Linschoten stoppen we om op een terras aan het water een kopje thee te drinken met warm appelgebak met slagroom erbij. We vinden dat dat wel kan, aangezien we vandaag 64 kilometer fietsen, dus we fietsen de kilo’s er wel weer af 😉

Het dorp Linschoten.
Warm appelgebak bij Koffiehuis “Het wapen van Linschoten”

Het stadje Montfoort

Montfoort is een heel oud stadje en dat zie je gelijk al zodra je door de toegangspoort fietst. Fiets door de oude straatjes en je komt vanzelf het kasteel van Montfoort tegen. Hier was vroeger ook een OudeMannenHuis en een tuchthuis voor meisjes.

Kasteel Montfoort.

Het Groene Hart

We fietsen verder door het Groene Hart. Dit vind ik het mooiste stukje. De weilanden zijn mooi, de zon schijnt en de wolkjes zorgen voor een echte Hollandse lucht. In de sloten zwemmen meerkoeten en futen met hun pasgeboren kroost.

Jonge meerkoeten.
Jonge futen.

Het stadje IJsselstein

In IJsselstein – alweer een ommuurde stad – staat alweer een kasteeltoren en ook een werkende korenmolen genaamd De Windotter. Ik kan het niet laten om in de molenwinkel wat cakemix te kopen om mee te nemen naar huis. In het stadje is trouwens ook een museum over de historie en met moderne kunst.

De molen van IJsselstein.

We fietsen de stad uit en komen uit op de dijk van Lopik. We fietsen een eindje langs de rivier de Lek. Hierop varen grote tankers die zich traag voortbewegen over de rivier.

Het dijkhuis in Jaarsveld

Even verderop, in Jaarsveld, staat een prachtig dijkhuis. Deze huizen werden vroeger gebruikt als opslagruimte voor zakken, die gevuld konden worden als het dorp dreigde te overstromen. Hier zijn diverse exposities en op zaterdag en zondag worden er rondleidingen op maat gegeven.

Het Dijkhuis te Jaarsveld.

Wil je zelf deze kastelen fietsroute bij Utrecht doen?

Bekijk de kastelen fietsroute op RoutesInUtrecht.nl, of zoek andere leuke fietsroutes in Utrecht.

Link naar paklijst fietsvakantie

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Routebureau Utrecht. De route is gemaakt door StruinenEnVorsen.nl.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan.

19 Comments

 1. Kiny Blanken Reply

  Ik wilde even opmerken, dat de Zendmast in IJsselstein staat en NIET in Lopik.
  Verder is het een prachtig filmpje ?‍♂️?‍♀️

  • Mirre Reply

   Hi Kiny, je hebt helemaal gelijk! Hij heet ‘Zendmast Lopik’, maar staat in het naastgelegen stadje IJsselstein.

 2. Wat een gave fietsroute. Kastelen blijven mooi om te zien en een fietstocht (in de zon) is ook een goed idee! Mooie foto’s heb je gemaakt.

 3. Wat een toffe route! Ook al denk ik wel dat ie voor mij wat te lang is, 64 km is een behoorlijk stuk. 40 is toch wel mijn max. Maar wie weet veranderd dat ooit wel

  • Mirre Reply

   Gelukkig kun je hem heel makkelijk halverwege inkorten! Het is namelijk een soort ‘achtje’. Dan is de route maar 32 kilometer en dus prima te doen. Veel plezier!

 4. Montfoort is inderdaad een leuk stadje! Sowieso zijn er zoveel mooie plekken in Utrecht die je met de fiets kan verkennen.

 5. Wat een mooie fietsroute. Ik wist niet dat Montfoort zo leuk was. Ik woon in de provincie Utrecht, dus ga ook maar eens een deel van de route afleggen.

 6. Wat tof! Wij zoeken nog een leuke fietsroute voor onze racefiets dus deze ziet er erg mooi uit. Gaat alles over verharde wegen of zitten er ook zandpaden tussen?
  IJsselstein is inderdaad een erg mooi stadje!

  • Mirre Reply

   Hoi Anne, de route gaat over verharde wegen, dus met een racefiets kun je dit rondje prima doen. Veel plezier!

 7. Jeetje…64 kilometer fietsen!! Petje af hoor. Mooie fietsroute maar ik denk dat ik meteen voor de appeltaart met slagroom ga, haha.

  • Mirre Reply

   Haha, nou ook daar zijn genoeg leuke plekjes voor te vinden 😉

 8. Wat een leuke video en wat een leuke route! Zoals je weet woon ik ook in Utrecht, maar volgens mij heb ik nog geen enkele van deze kastelen bezocht.

  • Mirre Reply

   Dan wordt het hoog tijd om er eens opuit te trekken, Jenny 😉

 9. Wat een leuke (en lekkere) fietsroute! Wij hebben een fietsenrek op het dak van onze auto, dus we moeten ook maar eens op pad gaan in deze regio!

  • Mirre Reply

   Zo’n fietsenrek is hartstikke handig en binnen Nederland is alles met de auto goed te bereiken. Fijne fietstocht(en) alvast!

 10. Een maand of 2 terug fietste ik met onze oudste de kastelenroute in Zuid-Limburg. Die is gelukkig wel iets korter, 64 km redden wij nog niet. Denk dat we er 38 gefietst hebben en prachtige kastelen.. jouw route in Utrecht ziet er ook super uit!

  • Mirre Reply

   Schitterend. Die kastelenroute in Limburg zal ik ook eens opzoeken! Lijkt me prachtig daar in de heuvels.

Write A Comment