De mooiste kastelen in Nederland

Deze kastelen in Nederland zijn absoluut een bezoekje waard! Wandel binnen in de prachtige geschiedenis van Nederland. Waan je een prins of prinses in één van de vele Nederlandse kastelen die ons land rijk is.

1. Kasteel de Haar

Het grootste en misschien wel mooiste kasteel van Nederland is kasteel de Haar in Haarzuilens. Echt een sprookjeskasteel met torentjes en rozen, waar je zomaar het gevoel krijgt dat Rapunzel in een hoge toren zit te wachten om haar lange haren te laten zakken.

Kasteel-de-Haar

Ga voor meer informatie en tickets naar www.kasteeldehaar.nl.

2. Kasteel Groeneveld in Baarn

Kasteel Groeneveld staat op een schitterend landgoed in Baarn. Het landgoed is het hele jaar door mooi om te zien, maar vooral in de herfst spatten de kleuren er vanaf. Je kunt hier eindeloos wandelen over het landgoed (en in de winter schaatsen op de vijvers). In het kasteel is een museum en een grand café.

3. Kasteel Twickel in Delden

Kasteel Twickel staat in Hof van Twente en wordt omringd door het grootste landgoed in Nederland. Eén keer per jaar is het kasteel geopend voor publiek, maar je hebt altijd toegang tot de weelderige tuin. Op het landgoed kun je ook een oude watermolen bewonderen.

Kasteel-Twickel-Delden-Mirre-DNT-m018b

4. Kasteel Warmelo

Kasteel Warmelo is één van de zes kastelen die je kunt tegenkomen tijdens de 6 kastelenroute in Diepenheim. Jaarlijks zijn in de tuinen van het kasteel prachtige zandsculpturen te zien.

5. Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is een oude waterburcht uit de 13e eeuw en is te vinden aan de oevers van de Nederrijn. Er zijn naast het kasteel diverse musea te bewonderen, zoals Museum Veluwezoom en de Nationale Bosbouwcollectie.

Kasteel-Doorwerth-10_058

6. Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen ligt in het Gelderse Ammerzoden, vlakbij Zaltbommel. Het kasteel met de slotgracht en ophaalbrug moest een rijke familie beschermen tegen de vijand. In het kasteel ligt nog een stapel kanonskogels die opgevist zijn uit de gracht en je kunt er zelf een ridderpak aantrekken.

Kasteel-Ammersoyen-26

7. Kasteel Staverden

Kasteel Staverden is misschien wel het meest opvallende kasteel van Nederland. Met de felwitte kleur en de weerspiegeling in de vijver, is het kasteel een heldere verschijning. De Graaf van Gelre bouwde het kasteel met als doel er een stad omheen te bouwen, maar het is nooit meer geworden dan een kasteel met een paar boerderijen. Het landgoed staat bekend om de witte pauwen (met de veren van de pauwen werden de helmen van de graaf versierd). Bij het kasteel is ook een brasserie.

Kasteel-Staverden-004c-copy

8. Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg heeft het zwaar gehad. Na een grondige restauratie brak de Tweede Wereldoorlog uit en werd het hele kasteel platgebombardeerd. Gelukkig werd het kasteel opnieuw opgebouwd. Nu kun je er in de zomermaanden ridders en jonkvrouwen zien rondlopen en meedoen aan boogschieten en zwaardgevechten.

Kasteel Doornenburg

9. Kasteel Vorden

Het oudste nog bewoonde kasteel in Nederland is kasteel Vorden. De eigenaresse verzamelt spullen uit de tijd dat het kasteel nog voor de jacht gebruikt werd. Kasteel Vorden is tevens het startpunt voor de Achtkastelenroute in de Achterhoek.

Achtkastelenroute-kasteel-Vorden2

10. Kasteel Cannenburch

Binnenin kasteel Cannenburch worden spannende verhalen verteld over de geschiedenis van het kasteel. In de lente zijn er lentemarkten, in de zomer roofvogelshows en in de winter worden ijskoude verhalen verteld in de kasteeltuinen. Een bezoekje aan dit kasteel is altijd weer anders!

11. Slot Loevestein

In Slot Loevestein werd ooit een belangrijk staatsman opgesloten. Hij ontsnapte op een wel héél uitzonderlijke manier! Dit verhaal en vele andere hoor je in kasteel Loevestein, dat strategisch gelegen is aan de rivier de Waal.

12. Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen ligt aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug en heeft een prachtige tuin. Daar kun je heerlijk ronddwalen, maar ook een rondleiding door het kasteel is de moeite waard. De eigenaren hebben alle meubels, schilderijen en gebruiksvoorwerpen achtergelaten, waardoor je in kasteel Amerongen een mooi beeld krijgt van hoe mensen er geleefd hebben.

Fietsen langs de kastelen in Nederland

Er zijn vele mooie fietsroutes in Nederland langs de kastelen en forten in Nederland. Bijvoorbeeld de 6-kastelenroute in Hof van Twente of de Achtkastelen fietsroute in de Achterhoek. Of ga naar het midden van het land en doe de kastelen fietsroute in het Groene hart of de kastelenroute op de Utrechtse Heuvelrug. En dan is er nog de fietsroute langs de Waal met een fort, een kasteel en vestingstadjes. Keuze genoeg!