De Keientrekkers van Amersfoort, wie heeft er niet van ze gehoord? Hun verhaal begint lang, lang geleden, in de 17e eeuw. Een paar welgestelde Amersfoorters zaten in de kroeg en in hun dronken bui sloten ze een weddenschap af: Eén van de mannen beweerde dat hij die enorme kei op de Leusderheide wel naar Amersfoort kon verplaatsen. (Je moet ook nooit een weddenschap afsluiten als je dronken bent..!) Dit is het verhaal van de keientrekkers van Amersfoort.

Keientrekkers Amersfoort 016

De volgende dag werd de man met een kater wakker en hij baalde van zijn arrogantie de vorige avond. Wat had hij nu weer beloofd?
Hij wilde zich echter niet leren kennen en trommelde zoveel mogelijk mannen op als hij maar kon. Een week later stonden de keientrekkers klaar. Wel 400 Mannen verzamelden zich rondom de kei van 7000 kilo op de Leusderheide. Met touwen en boomstammen en alle kracht die ze hadden, sleepten ze stukje bij beetje de enorme steen naar Amersfoort.

De kei werd met veel gejuich binnengehaald en er werd dagenlang feest gevierd. Het was ongelofelijk wat die keientrekkers van Amersfoort hadden gedaan!

Keientrekkers Amersfoort: Vreugde van korte duur

Echter, het woord “keientrekker” was er niet één om erg trots op te zijn! Het was namelijk het beroep van de man die geestelijke ziektes liet verdwijnen door een sneetje in je hoofd te maken en kiezels tussen je hersenen vandaan te peuteren. Hij werd gezien als een soort kwakzalver en als je naar de Keientrekkers toe ging, dan was je zélf niet helemaal goed bij je hoofd.

Jarenlang werden de mannen bij hun bijnaam “Keientrekkers” genoemd, totdat ze het zat waren. Ze groeven een heel diep gat en lieten de kei erin verdwijnen….

Hernieuwde trots

Tot in de 20e eeuw heeft de kei ondergronds kou geleden. Toen besloot een stadsbestuurder dat het zó’n bizar verhaal uit de geschiedenis is, dat het eigenlijk niet vergeten mag worden. De kei werd weer boven gehaald en op een sokkel geplaatst. Zo kun je hem nog steeds bewonderen aan de rand van Amersfoort.

Keientrekkers Amersfoort 065

Hierdoor wordt Amersfoort nog steeds de Keienstad genoemd. Amersfoort is er zelfs trots op! Dat is bijvoorbeeld te zien aan de snoepjes die ze bij het VVV verkopen:

Keientrekkers Amersfoort 066

Lees ook het verslag van de rondleiding door Amersfoort, of stap op de fiets en fiets van Amersfoort naar Spakenburg.


Met dank aan: VVV Amersfoort en Amersfoortse Gidsen.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

9 Comments

  1. In Winterswijk ligt er ook een. Vlak bij het gemeentehuis. Ze hebben die van Meddo naar Winterswijk gebracht. De steen weegt ruim 43.000 kg.

  2. nooit geweten dat dit verhaal achter de kei zat Mirre het is misschien wel leuk voor je volgers om een verhaal over het Solse Gat gelegen tussen Drie en Putten te schrijven in je volgende blog

Write A Comment