We sluipen stilletjes door de bosjes. “Ja, kijk daar! Herten!” Een hele roedel van 20 herten rent als in een speelfilm voor ons langs. Het decor van eiken- en dennebomen maakt het helemaal af. Dit is de Hoge Veluwe zoals elke toerist dat zou willen zien. Het ‘spotten’ van edelherten en wilde zwijnen is echter niet voor iedereen weggelegd.

Kindersafari op de Hoge Veluwe

Kindersafari

Al om kwart voor 6 verzamelen we bij de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Er doen 10 kinderen mee aan de kindersafari. Ouders mogen niet mee! Des te spannender… We kruipen met z’n allen in een terreinwagen en rijden over zandweggetjes diep het woud in. Gelukkig weet de boswachter de weg, want anders zou je het kamp met 2 tenten en een huisje niet zo makkelijk kunnen vinden. Het laatste stukje mogen we lopen. We komen onderweg een paar open veldjes tegen, de perfecte plek om herten en ander wild te spotten. De kinderen rennen enthousiast naar de volgende plek en misschien wel iets té enthousiast, want we zien helemaal niets!

In het kamp aangekomen maken we onze bedden op, pakken we een warme trui en daarna trekken we er weer opuit met de terreinwagen. Herten en wilde zwijnen schrikken namelijk minder snel van het ronken van de motor dan van een vrolijk groepje wandelaars. En zelfs dan kost het ons nog best veel tijd om het eerste ree te spotten.

De zon begint onder te gaan en het is best wel rustig in het Nationaal Park. Iets té rustig naar de boswachter zijn zin, want hij vindt het juist leuk als méér mensen van dit gouden uurtje vlak voor zonsondergang zouden genieten. “Veel bezoekers komen overdag voor het Kröller Müller museum en keren daarna niet weer terug. Sommigen weten ook gewoon niet dat je met hetzelfde ticket ‘s avonds terug mag komen.” vertelt hij. “Terwijl dit juist het mooiste moment is.”

“Er zijn al tekeningen van dit bos van 400 jaar geleden.” vertelt hij verder “Je ziet hier veel eikenbomen. Vroeger woonden hier ook mensen. Het was een eiken hakhout bos en van het binnenste werden paaltjes gemaakt en de schors ging naar de leerlooierijen in Arnhem. Daar werd namelijk het looizuur uit gehaald om het leer zacht te maken en te conserveren.”

Kröller en Müller

In 1909 kocht meneer Kröller 100 hectare grond. Hij wilde het land gebruiken als privé-jachtterrein en alle toenmalige pachtboeren moesten eraf. Zelf was hij rijk geworden uit de scheepvaart en ertsenhandel. Hij was één van de eerste multinationals van Nederland. Zijn vrouw raakte geïnteresseerd in kunst en alles wat zij verzameld heeft, zie je terug in het Kröller-Müller museum.

In dit park lopen ongeveer 200 edelherten, 250 reeën, 200 moeflons (soort schapen) en 60 wilde zwijnen rond. De kans is best groot dat je ze ziet en dan vooral ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat.

We rijden verder over een vlakte die binnenkort heel mooi paars gaat kleuren. Een aantal kinderen in de achterbak beginnen te roepen: “Herten!!” Links van ons, in de verte, zien we een hele roedel en er lopen ook nog moeflons tussendoor! Ze staan er prachtig op een open plek en precies in de zon. Twee rammen tikken hun geweien tegen elkaar aan. De hindes kijken ernaar alsof het niets bijzonders is. Wij vinden van wel! Echt spektakel!

Later sluipen we nog een kijkhut binnen. Een roedel van 20 herten rent voorbij en als we even stil blijven, dan komen ook de wilde zwijnen uit het bos om een modderbad te nemen. We kúnnen het wel, stil zijn..!

Kindersafari2
Kindersafari3

In het donker lopen we een spannende tocht terug naar het kampeerterrein. De boswachter is al voor ons uit gegaan en heeft het kampvuur aangestoken. We krijgen allemaal een lange stok, roosteren brood en spekjes boven het vuur en we vertellen elkaar spannende verhalen. Daar zullen we vannacht heerlijk op slapen!

Meer Veluwe ontdekken?

Dit artikel werd geschreven op dag 35 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

11 Reacties

  1. en als je dan door voor- Drempt komt kun je vast de prehistorische woonplek Monument en Galerie De Witte Hemel bezoeken voor een lokaal kopje koffie, de wolvarkens aaien en de WildlifeArt bewonderen….

Reageren