Vandaag ga ik kitesurfen in Medemblik. Wist je dat kitesurfen hartstikke verslavend is? Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Ik krijg privéles van Stan van kitesurfschool KiteFeel en het kost me weinig moeite om op de plank te leren staan.

Kitesurfen in Medemblik

Het waait stevig vandaag en dat is goed voor het kitesurfen. Zodra ik me in mijn wetsuit heb gehesen, laadt Stan mijn armen vol met spullen en volg ik hem over de dijk naar het kitesurfstrandje.


Foto: KiteFEEL.

Het is druk op het water vandaag, blijkbaar zijn we niet de enigen die vinden dat de wind goed staat. Dit is wat kitesurfen betreft een ideale plek, want het water blijft heel lang ondiep en wat de wind betreft: Als die uit het zuid-westen komt, dan kun je goed terecht in Schellinkhout. Komt de wind uit het noord-oosten, dan kun je het beste gaan kitesurfen in Medemblik. Gelukkig liggen beide plaatsen vlakbij elkaar.

Kite klaarmaken

Voor het klaarmaken van de kite moeten we even de tijd maken. We rollen eerst de kite uit en vervolgens de lijnen. We moeten hierbij goed opletten dat ze niet in de knoop raken, anders kunnen we straks helemaal opnieuw beginnen.

Vervolgens pomp ik de kite op. Ik heb natuurlijk wel ervaring met het oppompen van fietsbanden, maar hier komt veel meer druk op te staan, dus de spierballen kunnen alvast aan het werk!

Kitesurfen Medemblik KiteFEEL 002


Nu de kite klaar is voor gebruik, kunnen we hem oplaten en het water in.

Het water is warm en dat zal deels komen doordat ik een wetsuit aan heb, maar ook omdat het zomer is geweest en omdat het water redelijk laag staat. Je kun een paar honderd meter het IJsselmeer in lopen en dan staat het water nog maar tot je middel!

Stan maakt de kite vast aan de trapeze rondom mijn middel. Die trapeze heb ik hard nodig, want zo’n grote kite vangt veel wind en soms moet je er met je hele lichaam aan hangen om tegenwicht te bieden.

Mijn eerste les is een lesje vliegeren. Ik stuur de kite heen en weer en voel de kracht die de wind mij geeft. Zodra ik dit onder de knie heb, mag ik op mijn buik in het water gaan liggen. Nu trekt de vlieger mij met een geweldige kracht vooruit. Dit heet body dragging en is al superleuk om te doen! Ik kan niet wachten om met het board aan de slag te gaan!

3-Daagse kitesurf-training

Een kitesurf-training duurt normaal gesproken drie dagen. Op de eerste dag leer je het vliegeren en body draggen. Op de tweede dag kun je waarschijnlijk al met het board aan de slag. En op de derde dag, als je een beetje talent hebt, kun je je eerst meters maken.

Kitesurfen Medemblik KiteFEEL 004

Verslaafd aan kitesurfen

Ik lig op mijn rug in het water met een board aan mijn voeten en een kite die aan mijn middel trekt. Ik beweeg de kite naar 1 uur en terug naar 10 uur. Ik voel hoe de wind aan kracht wint. Ik maak me klein en Stan geeft me een laatste zetje. Ik sta op op mijn board en ineens word ik door mijn vlieger meters vooruit getrokken. Vrijheid. Een overweldigend gevoel van vrijheid en trots en kracht overmant me. Ik ben aan het kitesurfen… Wat een magisch gevoel!

Kitesurfen Medemblik KiteFEEL 003

Ik maak een stuurfout, val in het water en kom dolblij weer boven water. Stan staat verderop met een grote grijns naar mij te kijken: “Als het je éénmaal lukt om te varen, dan ben je stoked.” glundert hij, “Dan kun je er niet meer mee stoppen.”

Kitesurfen Medemblik KiteFEEL Mirre & Stan

Heel veel dank aan Visit Medemblik en Kitesurfschool KiteFEEL voor het sponsoren van deze kitesurfles. Ik hoop dat ik ooit de mogelijkheid heb om deze verslaving verder te ontwikkelen!

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

27 Reacties

 1. Lijkt me heel gaaf om een keer te doen. Maar ik geloof dat ik wel van te voren goed zou willen weten hoe dat zit met dat los maken.. alle 3 de manieren, haha. You never know..

 2. Wauw wat ontzettend gaaf zeg! Ik woon aan het IJsselmeer en ook redelijk dichtbij Medemblik, maar toch heb ik het nog nooit gedaan. Het ziet er altijd zo leuk uit en het klinkt ook altijd heel erg leuk. Vet gaaf dat je al relatief snel met board het water op mocht. Hopelijk kun je dit nog vaker doen!

  • @Linda: Dankjewel! 🙂 Als je er vlakbij woont dan kan ik het je zéker een keer aanraden. Voordat je het weet, heb je een nieuwe hobby erbij!

 3. Kitesurfen, het lijkt me wel vet. Die man over het Kurhaus kan ik me niet herinneren en dat terwijl ik toch wel veel op Scheveningen te vinden ben 😉 Je ziet hier dan ook een hoop kites vliegen als er een beetje wind staat. Dat is hier dan wel weer gevaarlijk omdat we te veel mensen in het water hebben. Ik heb ook een keer iemand gezien die zowat z’n rug brak door een rukwind. Dat lijkt me eigenlijk het engst. Voor nu hou ik het lekker bij golfsurfen, al kun je daar ook flinke brokken maken 😉

  • @Milene: Ohjee. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar als je van tevoren goed de weersvoorspellingen checkt en daarnaar handelt, dan valt het qua “extreme sport” wel mee. Golfsurfen is natuurlijk ook een risicosport, maar daarvoor geldt hetzelfde! Eerst beginnen met de kleinere golfjes en daarna kun je zelf bepalen hoeveel risico je neemt.

 4. Wat lijkt me dit gaaf om te doen! En fijn dat je dit zo dicht bij huis kan uitproberen. Lijkt me dat je wel wat uren moet oefenen voor je goed kan kitesurfen.

  • @Aniek: Ja, om het echt onder de knie te krijgen moet je wel flink wat dagen in het water spenderen. Toch viel het me mee hoe snel je de basis onder de knie krijgt!

 5. Top dat je meteen al los kon komen! Kost het veel kracht in je armen?

  Kitesurfen ziet er echt altijd heel spectaculair uit. Ik zou het ook wel eens willen proberen.

  • @Jenny: nee, het kost niet zoveel kracht in je armen, omdat de druk op je heupen zit. Aan het einde van de les ben je wel moe, maar ik had nergens specifiek spierpijn.

 6. Wow, ziet er heel gaaf uit. Ik verwacht niet ooit te gaan kitesurfen want ik ben niet zo’n fan van watersporten. Ook ben ik heel onhandig (kluns) en ik verwacht dat mijn omgeving ook niet blij zal zijn wanneer ik verkondig te gaan kitesurfen. Ze staan dan vast en zeker met de EHBO doos klaar, haha.

 7. Wat lijkt me dit gaaf als je het onder de knie hebt. Zelf ben ik niet zo’n held als het op dit soort watersport aankomt en houdt het liever iets rustiger maar volgens mij is het echt iets voor jou.

 8. Nu ik jouw ervaring lees, wil ik ook. Ben zelfs al gaan kijken voor een les :). Hou van het water en vooral van de al spanning erom heen.

 9. Ik woon en werk aan het strand. Ik kijk mn ogen ook maar wat vaak uit. Het is niet alleen surfen maar ook nog kiten. Super gaaf. Volgend weekend is het NK op scheveningen. Dan ga ik ook zeker even kijken. Zelf lijkt het me met mijn schouder en nekblessures geen goed idee 🙂

  • @Sanne: Nee, dat is dan niet zo’n goed idee. Maar kijken is altijd leuk. het is spectaculair, wat sommigen met een kite kunnen doen!

Reageren