“René Lalique is de Leonardo da Vinci van de juwelen- en glaskunst.” zegt voorzitter Santino Melssen van het Lalique museum in Hanzestad Doesburg. Dat de gewaagde uitspraak waar is, blijkt al snel uit de indrukwekkende collectie glaskunst in het museum.

Het Lalique Museum

Meneer Lalique beeldde het liefst sierlijke vrouwen en elementen uit de natuur af. Hij werkte vrijwel altijd met een microscoop en daarmee is hij beroemd geworden, want hoe dichterbij je zijn werk komt, hoe meer details je ziet. Dat maakt een bezoek aan het Lalique-museum tot een spannende ontdekkingstocht.

Vergrootglas

Ik druk mijn neus tegen het glas van de vitrine en Santino geeft me een vergrootglas. Nu zie ik het pas: In het lichaam van de kleine glazen vrouw zitten spieren en pezen! Dáárom wordt hij dus vergeleken met Da Vinci; die maakte tenslotte óók kunst van spieren.

Art deco

Lalique’s stijl valt onder de Jugendstil en Art Deco, maar uiteindelijk is hij zó gevarieerd in zijn werk, dat je er werkelijk alle stijlen in kunt herkennen.

Twee vrouwen dragen rozentakken boven hun hoofd. Het tafereel staat op een glazen plakkaat dat bovenop de kurk van een flesje zit. Erg praktisch is het niet, maar over zijn werk heeft de man zelf gezegd: “Het interesseert mij niets dat jij het niet praktisch vindt. Het moet gewoon mooi zijn!”

Die arrogantie deed hem geen kwaad, want in zijn tijd (1860-1945) was hij al een beroemdheid en vroeg hij de hoofdprijs voor zijn creaties. Samen met een vriend bedacht hij tot slot dat hij zijn glazen kunstwerken het best kon toepassen op de lelijke apothekers-flesjes die gevuld waren met heerlijke parfums en met succes. Tegenwoordig zijn de parfumflesjes in de winkel nog steeds een lust voor het oog. Net als het werk van Lalique, waarvan je een groot deel kunt bekijken in het Lalique Museum in Doesburg.

Wil je het Lalique museum in Doesburg bezoeken?

Website: https://www.musee-lalique.nl/

Lees verder

Lees verder over Hanzestad Doesburg, de Hanzesteden of over fietsen in Nederland.

Dit artikel werd geschreven op dag 36 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

  1. en als je dan door voor- Drempt komt kun je vast de prehistorische woonplek Monument en Galerie De Witte Hemel bezoeken voor een lokaal kopje koffie, de wolvarkens aaien en de WildlifeArt bewonderen….

Reageren