Kasteel Staverden is fenomenaal om te zien. Het oogverblindend witte kasteel wordt omringd door een groot landgoed met daarop een watermolen, een brasserie en witte pauwen. Ook kun je hier herten en wilde zwijnen zien, want je zit hier midden op de Veluwe!

Kasteel Staverden

Graaf Reinald I van Gelre bouwde in 1300 het eerste kasteel op deze plek. In 1400 wordt Gaedert van Staverden als leenman van Kasteel Staverden genoemd. De leenman van het kasteel werd verplicht om witte pauwen te houden, want met de veren werden de helmen van de graaf versierd. Die witte pauwen zijn nog steeds te vinden op het landgoed van Kasteel Staverden.

Kasteel-Staverden 2020-004c

Het huidige kasteel is gebouwd in de 19e eeuw, op de fundamenten van het oude kasteel. De laatste landgoedeigenaar was Herman Theodoor s’Jacob. Hij had veel boeren onder zich, die kippen, koeien en varkens hielden. Ze leidden een goed bestaan. Eéns in de zoveel tijd moesten de boeren wel de landheer betalen in het “Betaalhuisje”.

Inmiddels is het landgoed van Kasteel Staverden overgedragen aan Stichting Het Geldersch Landschap. Er is sindsdien veel opgeknapt. Alle boerderijen, het betaalhuisje en de jachthut zijn nu weer in volle glorie op het landgoed te bewonderen.

Huifkartocht over Landgoed Staverden

De wielen van het rijtuig komen piepend in beweging. Het paard snuift. Ze heeft -net als wij- wel zin in het tochtje over het grote landgoed van kasteel Staverden. Jan ment het paard en vertelt onderweg uitvoerig over het landgoed. Af en toe wordt zijn verhaal aangevuld door Hans, die achterin zit.

Zonnestralen schieten tussen de takken door en veroorzaken een mooi schaduwspel op de grond. “Er zitten hier veel herten en wilde zwijnen” vertelt Jan “en we hebben ook witte pauwen.” Witte pauwen? Die heb ik nog nooit gezien! Dat klinkt sprookjesachtig..

Landgoed Staverden huifkartocht Dag 71_063

We letten goed op of we wilde dieren zien en we worden al snel beloond: Bij de Hierdense beek zien we een ijsvogel op een takje!

Een pauwenkreet schalt over het landgoed. Er zitten er wel 27. Door de aanwezige vossen hebben een aantal van hen het niet overleefd, maar gelukkig zijn er inmiddels weer jonge pauwen bij gekomen.

We rijden langs alle uithoeken van het landgoed, op zoek naar herten en zwijnen, maar we zien vandaag niets. Ik vind het niet zo erg, want ik geniet al enorm van deze rondrit op de koets. Wat een rijkdom! Je waant je zomaar van adel.

Landgoed Staverden Dag 71_070

Praktische tips

Dit artikel werd geschreven op dag 71 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

25 Comments

  1. Mirre wat zal je genoten hebben van de verhalen van Jan en de prachtige natuur in de omgeving daar ik ga daar vaak naar toe om herten te kijken

  2. Daar woonde Eleonora, prinses van Engeland, en ving haar petekind Leonora van Barchem op, toen die tegen haar zin moest trouwen. Super romantische plek

Write A Comment