De wielen van het rijtuig komen piepend in beweging. Het paard snuift. Ze heeft -net als wij- wel zin in het tochtje over het grote landgoed van kasteel Staverden. Jan ment het paard en vertelt onderweg uitvoerig over het landgoed. Af en toe wordt zijn verhaal aangevuld door Hans, die achterin zit.

Landgoed Staverden: Huifkartocht

Zonnestralen schieten tussen de takken door en veroorzaken een mooi schaduwspel op de grond. “Er zitten hier veel herten en wilde zwijnen” vertelt Jan “en we hebben ook witte pauwen.” Witte pauwen? Die heb ik nog nooit gezien! Dat klinkt sprookjesachtig.. We letten goed op of we wilde dieren zien en we worden al snel beloond: Bij de Hierdense beek zien we een ijsvogel op een takje!

Dag 71_063

Kasteel Staverden

Graaf Reinald I van Gelre bouwde in 1300 het eerste kasteel op deze plek. In 1400 wordt Gaedert van Staverden als leenman van Kasteel Staverden genoemd. De leenman van het kasteel werd verplicht om witte pauwen te houden, want met de veren werden de helmen van de graaf versierd. Die witte pauwen zijn nog steeds te vinden op het landgoed van Kasteel Staverden.

Het huidige kasteel is gebouwd in de 19e eeuw, op de fundamenten van het oude kasteel. De laatste landgoedeigenaar was Herman Theodoor s’Jacob. Hij had veel boeren onder zich, die kippen, koeien en varkens hielden. Ze leidden een goed bestaan. Eéns in de zoveel tijd moesten de boeren wel de landheer betalen in het “Betaalhuisje”.

Inmiddels is het landgoed van Kasteel Staverden overgedragen aan Stichting Het Geldersch Landschap. Er is sindsdien veel opgeknapt. Alle boerderijen, het betaalhuisje en de jachthut zijn nu weer in volle glorie op het landgoed te bewonderen.

Dag 71_070 Dag 71_060

Een pauwenkreet schalt over het landgoed. Er zitten er wel 27. Door de aanwezige vossen hebben een aantal van hen het niet overleefd, maar gelukkig zijn er inmiddels weer jonge pauwen bij gekomen.

We rijden langs alle uithoeken van het landgoed, op zoek naar herten en zwijnen, maar we zien vandaag niets. Ik vind het niet zo erg, want ik geniet al enorm van deze rondrit op de koets. Wat een rijkdom! Je waant je zomaar van adel.

Ook een huifkartocht maken op landgoed Staverden?

Adres: J. Overeem, Staverdenseweg 287, 3852 NV Staverden
Website: http://www.landgoed-staverden.nl/huifkartocht

Dit blog werd voor het eerst gepubliceerd op 9 september 2015 en maakte onderdeel uit van de campagne “5000 Kilometer door de Gelderse Streken, waarbij ik 100 dagen lang dagelijks 50 kilometer door Gelderland fietste en verslag deed van allerlei toeristische activiteiten op Facebook, Twitter, Instagram en op een website. De gebruikte kanalen bestaan niet meer, maar op deze website kun je wel alle blogs terugvinden. Dit blog werd geschreven op dag 71.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Hier verzamelt ze verhalen over kastelen, interactieve musea, natuurgebieden, buitensport en stedentrips in Nederland. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

25 Comments

  1. Mirre wat zal je genoten hebben van de verhalen van Jan en de prachtige natuur in de omgeving daar ik ga daar vaak naar toe om herten te kijken

  2. Daar woonde Eleonora, prinses van Engeland, en ving haar petekind Leonora van Barchem op, toen die tegen haar zin moest trouwen. Super romantische plek

Write A Comment