De Lech Radweg leidt van Marxheim in Duitsland naar Steeg in Oostenrijk. Gedurende de hele route volg je de rivier de Lech, die eerst als kanaal en verderop als woeste rivier door de bergen slingert. Onderweg word je getrakteerd op prachtige stadjes zoals Augsburg en Füssen, en een paar van de mooiste kastelen in Duitsland.

De routebeschrijving en de gpx vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de fietsvakanties in Europa en de fietsvakanties in Nederland.

Donauwörth als bedevaartsoord

De route begint officieel in Marxheim, waar het water van de Lech de Donau in stroomt. Na een treinreis van 8 uur vanuit Utrecht besluiten wij om de nacht door te brengen in dit stadje, dat 15 kilometer verderop ligt. Het is goed te bereiken met zowel de (internationale) trein als met de auto, en er is veel te zien.

EWR-banner

Donauwörth betekent ‘eiland in de Donau’. Het is een klein stadje met maar 18.000 inwoners en was in de Romeinse tijd al van belang. Een belangrijke handelsroute van Rome naar Denemarken kwam hierlangs. Onderdeel van de stadsmuur is een brokstuk van een meteoriet, die hier in de buurt in GeoPark Ries zo’n 15,5 miljoen jaar geleden naar beneden kwam.

De prachtige oude stadsmuur is begroeid met roze rozen. Het is bijna niet te zien dat deze stad in de tweede wereldoorlog voor 75% werd verwoest, en weer steen voor steen is opgebouwd. Verderop staat de Heilig-Kreuz-Kirche, een kerk met twee kruizen erop. Dit is een bedevaartsoord en pelgrims komen hier al honderden jaren om hier – volgens de legende – een stukje van het kruis van Jezus te zien.

We verblijven heel centraal in Hotel Golden Hirsch. Beneden is een traditioneel Zwabisch (zo heet de streek) restaurant waar we super gastvrij worden ontvangen en geïntroduceerd in de Zuid-Duitse gastronomie. Er is wild te eten, maar ook aan de vegetariërs en veganisten is gedacht. Na de hoofdmaaltijd krijgen we Oostenrijkse Kaiserschmarren (gekarameliseerde pannenkoek-reepjes met appelmoes) en heerlijke schnapps (likeur) toe. Er is niets meer nodig om ons hier helemaal op ons gemak te laten voelen.

Fietsen naar Lech’s End

De 15 kilometer naar Lech’s End en Marxheim, het officiële startpunt van onze fietsroute, is best pittig. In dit stukje van de beroemde ‘Donau Fietsroute’ zitten behoorlijk wat klimmetjes in en we zijn blij dat we met de e-bike gekomen zijn. Halverwege bij Schloss Leitheim werpen we een blik over het balkon, waar we achter de wijnranken een klein stukje van de rivier zien.

In Marxheim wordt het begin van onze fietsroute gemarkeerd met een bankje en wat decoratie, maar het mooist is het uitzicht op de beide rivieren Lech en Donau, die hier samenkomen.

Met losse bordjes die onder de richtingaanwijzers hangen, is de weg goed aangegeven. Vrijwel meteen buigt het fietspad af van de doorgaande weg. Hier is het stil, het enige geruis dat we horen is het knisperen van de gravelpaden onder onze banden. We zien af en toe eekhoorntjes en bij de Münster Alte scheert de Blauwe Flits (een ijsvogel) over het water.

Met enige regelmaat fietsen we over de Lech, over één van de vele dammen en energiecentrales waarmee de rivier is stilgelegd. Het is daardoor een rustig kabbelende rivier, met achter elke dam of centrale een meer. De route loopt met name achter de dijkjes langs, maar je kunt ook óp de dijk fietsen en daardoor veel meer zien van de omgeving.

Augsburg en de familie Fugger

In de avond komen we aan in Augsburg en volgen we een korte rondleiding door de binnenstad. Eén van de opvallendste plekken in Augsburg is het Fuggerhuis, of de ‘Fuggerei‘. De familie Fugger is ooit rijk geworden door de handel en het bankierswezen (ze waren zelfs bankier voor de keizers!). Een paar generaties later besloot een familielid iets goeds te doen voor de gemeenschap. Jakob Fugger de Rijke bouwde het Fuggerhuis, een armenhuis voor Katholieke mensen die nog wel werkten, maar op de één of andere manier hun huis niet meer konden betalen. Zij betaalden een symbolisch bedrag van 88 cent per jaar, en moesten in ruil daarvoor 3x per dag bidden, ook voor de familie Fugger. Zodra ze weer genoeg verdienden, moesten ze weer verhuizen. Het Fuggerhuis bestaat nog steeds, en nog altijd betalen de inwoners er 88 cent per jaar.

Andere hoogtepunten in Augsburg zijn het Raadhuisplein met de Augustusbrunnen, een fontein met schitterende standbeelden eromheen, en het Raadhuis met de ‘gouden zaal’ op de eerste verdieping. Ook de moeite waard is het terras in het Damenhof van het ‘Fugger Paleis’. Deze adembenemend mooie binnenplaats was destijds alleen voor de vrouwen toegankelijk.

lech-radweg-147-augsburg-1024x683-6137684

Fietsdag 2: Van Augsburg naar Landsberg am Lech [45km]

We fietsen door een prachtig parkbos langs de Lech. De meeste paden die we tot nu toe tegen zijn gekomen zijn gravel paden, die ver genoeg van de openbare wegen af liggen om totale rust te ervaren. We nemen een klein afslagje naar een mooi uitkijkpunt op de Eisenbahnerwehr, een waterkering met een vistrap ernaast voor de snoek, forel en zalm. Verderop is de Hochablasswehr met daarnaast de wildwaterbaan Eiskanal, die gebruikt werd voor het kajakken tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München.

Elke ±5 kilometer is er wel een waterwerk, waardoor de Lech nooit echt een wilde rivier wordt. Aan de andere kant van die waterwerken zijn rustige meertjes met zwanen en futen. Aan één van die meertjes staat Werners Brotzeitoase aan de Mandichosee, werkelijk een oase aan het water, waar we ons in het zonnetje op een ligstoel tegoed doen aan een heerlijke cappuccino.

Landsberg am Lech: La dolce vita

In Landsberg leven ze naar eigen zeggen ‘de Dolce Vita zonder palmbomen’, en dat is te merken wanneer je bij zonsondergang over de boulevard loopt, waar talloze mensen onder het genot van een hapje en een drankje van de laatste zonnestralen genieten.

Het is een prachtige stad, met rijk versierde oude gebouwen en een brede waterval. De stad is rijk geworden dankzij het water, want hierover werd door de Romeinen al veel gehandeld tussen Venetië en Augsburg. En dan was er nog de zoutroute richting het meer van Konstanz.

In dit stadje vind je veel artiesten en kun je een kijkje nemen in één van de vele galerieën. Er zijn ook stadspoorten en eeuwenoude torens die een bezichtiging waard zijn. Het is een levendige stad, waar het zowel lang de oevers als op het water goed toeven is. Dat is te zien aan de vele kajakkers en wing foilers die hier hun sporten uitoefenen op de Lech.

Etappe 3: Van Landsberg naar Füssen [75km]

Wij houden het even bij fietsen, en gaan de volgende dag op de Lech Radweg verder naar Füssen. Normaal gesproken zou deze etappe zo’n 45 kilometer zijn en naar Lechbruck leiden, maar wij kiezen ervoor om onze e-bikes in de versnelling te gooien en door te gaan naar het land van de Beierse koningen.

lech-radweg-435-1024x683-5590269
EWR-banner

Op de weg naar Füssen komen we steeds weer de bordjes ‘Via Claudia Augusta’ tegen. We fietsen hier over een oude Romeinse weg, die het noorden van Italië met het zuiden van Duitsland verbond. Natuurlijk is de weg inmiddels vernieuwd en soms zelfs geasfalteerd. In Epfach komen we er meer over te weten in het Museum Abodiacum. Er zijn opgravingen te zien en er is meer informatie over de Romeinse legerkampen en over de handelsroute.

Bij Lechbruck is nog een interessant museum: Het Flößermuseum over het vervoer van goederen over de Lech, dat vroeger gedaan werd per vlot. Verderop in het werkelijk schone Schöngau eten we ijs midden op het plein. Van daaruit wordt het landschap steeds heuvelachtiger en in de verte kunnen we zelfs al de Alpen zien liggen. Af en toe biedt de Lech Radweg uitzicht op de Lech, die anders verscholen ligt achter bomen of een dijkje.

De uitzichten zijn echter prachtig en de rivier wordt steeds blauwer. We nemen een kleine pauze om even met de voeten in het ijskoude water te staan (een Kneipp-bad). Het voelt heerlijk, en verfrist klimmen we weer op de fiets.

We zijn blij met onze e-bikes, want met een paar hellingen van meer dan 15 graden en een heleboel andere klimmetjes, moesten we er niet aan denken om dit zonder ‘e’ te doen. We zien een paar mensen hijgend hun fietsen met bagage de berg op duwen, ze zijn één van de weinigen die het nog op de sportieve manier doen.

lech-radweg-471-1024x683-9750070

Füssen: Stad van de Beierse koningen

Een paar van de mooiste – en meest beroemde – kastelen van Duitsland zijn te bewonderen in Füssen. Op deze prachtige plek aan de rand van de Alpen zijn meerdere kastelen gebouwd, zoals sprookjeskasteel Neuschwanstein, kasteel-vol-historie Hohenschwangau en het Hohes Schloss in het centrum van de stad. Het is interessant om eerst een bezoek te brengen aan het Museum van de Beierse Koningen, alvorens de kastelen te bezoeken. Het geeft een inkijkje in de levens van de koningen die hier – nog niet zo heel lang geleden – gewoond hebben.

fussen-85-1024x683-9058885

In de gezellige oude binnenstad zijn mooie pleinen met fonteinen en bijzondere gebouwen met prachtige muurschilderingen. Zo is het de moeite waard om het Benedictijnse klooster St. Mang, de Heilig-Geist-Spitalkirche en de Stadt-Apotheke van dichtbij te bekijken, die van buiten prachtig beschilderd zijn.

In Füssen overnachten we in Hotel Hirsch, aan de rand van het centrum. Binnen is het net alsof je in één van de oude kastelen rondloopt. Sommige kamers hebben een thema, zoals de Keizerin-Sisi-kamer. Er hangen portretten, gezegdes, er is een oude make-up tafel en er liggen boeken met verhalen over Keizerin Sisi. Je waant je er even keizerin voor één nacht! Ook het buffet in de ochtend is een traktatie, waar je energie kunt opdoen voor het volgende deel van de tocht.

Fietsdag 4: Van Füssen naar Weißenbach am Lech (Oostenrijk)

Via de Lechfall, een waterval bij Füssen, fietsen we richting de grens met Oostenrijk. Daar zien we het landschap veranderen en bergachtiger worden. Ook de richtingaanwijzers veranderen. In plaats van een apart bordje met “Lech Radweg” erop, is deze nu geïntegreerd op het bord. Ook komen we andere richtingaanwijzers tegen, zoals markeringen op de weg en losse bordjes met een rond logo erop. Het is soms lastig te volgen, en dus raadzaam om een GPX bij de hand te houden.

We fietsen door Natuurpark Tiroler Lech, dat sinds het jaar 2000 een beschermd natuurgebied is. De bewoners besloten om de prachtige wilde rivier te behouden door geen elektriciteitscentrales aan te leggen en daardoor is het één van de laatste wildwater-riviergebieden van Europa. In Elmen (fietsdag 5) is het museum “Der letzte Wilde”, met meer informatie over het natuurgebied, de dieren die er leven en hoe de mensen hier vroeger leefden, aan de rand van de rivier. Zo werden vlotten gebruikt om hout en steen vanuit de Alpen naar het voorland te brengen, en van daaruit verder naar Wenen en Boedapest.

Op de linkeroever siert Kasteelruïne Ehrenberg de top van de berg. In de zomermaanden worden er Middeleeuwse taferelen nagespeeld. Ook de nabijgelegen hangbrug is spectaculair. Je kunt er met een kabelbaan naartoe.

In Weißenbach overnachten we bij Nederlanders in Haus Weißenbach. De regen kwam vandaag met bakken uit de hemel en hier kunnen we weer lekker opwarmen met een glaasje schnapps bij de verwarming of in bad.

Fietsdag 5: Van Weißenbach naar Steeg

Het uitzicht wordt almaar mooier als we door de Alpen fietsen. De prachtige helderblauwe rivier die meandert door het landschap, de bergtoppen om ons heen die steeds hoger worden (er is vannacht sneeuw gevallen op de toppen!) en de eekhoorntjes die vlak voor ons de weg oversteken. We ontmoeten een fietser in tegenovergestelde richting, die twee weken in de bergen heeft doorgebracht: “Das ist ein Traum-Radweg, wirklich schon!” zegt ze. “Het is een droomfietspad, werkelijk prachtig!” en daarmee slaat ze de spijker op zijn kop.

We fietsen een klein stukje om naar een waterval. In Elmen bezoeken we het museum ‘Der Letzte Wilde’ en daarna doen we ons bij LechZeit tegoed aan een bord Kaiserschmarren.

De koele lucht van de bergtoppen bereikt het dal. We genieten van het uitzicht tijdens de laatste paar kilometers van onze tocht, tot aan Steeg, waar de Lech Radweg eindigt.

lech-radweg-705-1024x683-1332415

In Steeg schuiven we aan in een lokaal restaurantje, waar ze heerlijke verse spinazie-kaas-knödeln voor ons maken. Dan pakken we de bus terug naar Reutte – en Füssen – met de fiets die achterop de bus wordt vastgemaakt.

Terug in Füssen

In Füssen verblijven we nog een laatste nacht in Hotel Schlosskrone. Vanuit sommige kamers heb je geweldig uitzicht over het kasteel Hohes Schloss. Ze hebben een sauna waar we onze spieren rust kunnen bieden, en het eten is er niet te versmaden. We voelen ons de koning te rijk in het chique restaurant met prachtige gouden ornamenten en plafondschilderingen. We bestellen een lokale kaassoep, hoofdgerecht en dessert van de lekkerste panacotta met mango. Ons geluk kan niet op. Wat een mooie laatste avond van een prachtige fietstocht langs de Lech!

De volgende dag nemen we, met pijn in het hart, de trein terug naar Nederland.

Praktische tips voor het fietsen op de Lech Radweg

  • Je kunt zowel met de trein als met de auto naar Donauwörth toe komen. Daar kun je de auto gratis parkeren. Van daaruit is het 15 kilometer fietsen over de LF Donau fietsroute naar het startpunt van de Lech Radweg.
  • Neem bij voorkeur je eigen fiets mee – huren is lastig. Een e-bike is aanbevolen voor de steile gedeeltes.
  • De route is over het algemeen goed aangegeven, maar het is handig om de digitale routebeschrijving (app) mee te nemen, deze is momenteel alleen beschikbaar in het Duits. Je vindt hem op: https://www.lechradweg.info/
  • Er is ook een audiotour (in het Duits), download daarvoor de Lauschtour app (Android / iPhone)
  • Neem een zonnebril mee, want je fietst – van Noord naar Zuid – tegen de zon in.
  • Dikke banden zijn aan te raden, want er zijn bijna alleen maar gravel paden. Wij hadden geen lekke banden, maar het kan geen kwaad om een plaksetje en pomp mee te nemen.
  • Geniet!

Georganiseerde fietsvakantie

Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat Europa te bieden heeft.

Fietsvakantie-buitenland-boeken

Fietsvakanties met vroegboekkorting:
Fietsvakanties in Europa
Fietsvakanties in Nederland

Heb jij de Lech Radweg gefietst? Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat met jouw ervaringen 🙂

EWR-banner
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Reageren