Het Let de Stigterpad voert je mee langs een aantal van de de mooiste plekken op de Utrechtse Heuvelrug. Van Maarn tot aan Rhenen fiets je door bossen en over smalle paden tussen heidevelden door. Dan weer door open weides en langs een prachtig kasteel. De fietstocht eindigt aan de Nederrijn, waar je de tocht kunt afsluiten op een heerlijk terras.

De exacte route via knooppunten en de gpx van het Let de Stigterpad vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de fietsvakanties in Nederland.

Let de Stigter

Het Let de Stigterpad is vernoemd naar de eerste voorzitter van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug: Let de Stigter. De plannen om van het gebied een Nationaal Park te maken had heel wat voeten in de aarde, en het duurde ruim tien jaar (tot 2003) voordat de landgoedeigenaren, natuurorganisaties, de provincie, gemeenten, terreinbeheerders en belangenorganisaties de neuzen dezelfde kant op hadden staan. Toen Let de Stigter in 2005 afscheid nam, kreeg ze als cadeau een speciaal naar haar vernoemd fietspad.

Let-de-Stigterpad-31-3
EWR-banner

Start van de fietsroute: Station Maarn

Deze route begint en eindigt bij een station. Buiten spitstijden mag je de fiets meenemen in de trein voor €7,50 per dag en we besluiten de auto dan ook maar helemaal thuis te laten en lekker met de trein naar Maarn te gaan. Extra leuk: Naast het station in Maarn zit Joli Café, een gezellige plek met slechts een paar tafeltjes buiten in de zon, waar je heerlijke drankjes en huisgemaakte frambozencake, kaneelbroodjes en brownies kunt krijgen. Om van te watertanden, zo lekker.

Dan fietsen we door het prachtige dorp Maarn heen, de bossen in. Het begin van de route is een breed fietspad waarop volop gerecreëerd wordt. Er zijn fietsers, racefietsers en wandelaars – maar goed dat er voor iedereen ruimte is!

Let-de-Stigterpad-20

Let de Stigterpad

Even verderop gaan we linksaf een hek door. Hier schudden we de meeste andere weggebruikers van ons af en begint ook het officiële Let de Stigterpad. Het smalle paadje kronkelt door het bos, waar jonge blaadjes nog voldoende licht door laten. Roodborsten en andere kleine vogeltjes zingen hun lied vanaf piepkleine takjes.

Het Leersumse veld

Aan de rand van het Leersumse veld zien we een gebouw van Natuurmonumenten met een picknickbankje ernaast, waarop een paar wandelaars heerlijk zitten te zonnen.

We besluiten nog even door te fietsen en een eigen bankje te zoeken – dat geluk hebben we even verderop. Niet dat we alweer toe waren aan een pauze, maar op zo’n prachtige plek is het gewoon zonde om er te snel voorbij te fietsen!

We vervolgen het Let de Stigterpad in zuid-oostelijke richting. Ik geniet enorm en verwonder me, want dit soort paden ken ik wel in Gelderland, maar blijkbaar bestaan ze ook veel dichter bij huis.

Kasteel Amerongen

Het pad leidt ons even het bos uit, langs de rand van Amerongen. Je ziet het alleen als je even van de route afwijkt, maar Amerongen herberg een kasteel met een prachtig landgoed eromheen. Er is een mooie plek om te lunchen (met uitzicht op het kasteel) en ook een rondleiding is de moeite waard: Alle meubelstukken, schilderijen en gebruiksvoorwerpen zijn nog aanwezig in het kasteel.

Weidse uitzichten

Bos en open velden wisselen elkaar af. Onderweg staan leuke bankjes met uitzicht op de glooiende velden (want ja, Utrechtse Heuvelrug) en later krijgen we ook nog uitzicht op de Nederrijn, waar statige gebouwen uitkijken op rijen vol druiven voor de wijn die hier geproduceerd wordt.

Palmerswaard

Dan is er nog de Palmerswaard, aan de rand van de rivier de Nederrijn. In dit natuurgebied komen bijzondere diersoorten voor zoals de kamsalamander, ringslangen, ijsvogels en zelfs bevers. Het kwelwater dat afkomstig is van de Utrechtse Heuvelrug vormt een ideale leefomgeving.

Rhenen

Het Let de Stigterpad eindigt bij de voetveer in Rhenen waar café Moeke, uitkijkend over de Nederrijn, de perfecte plek is om de fietstocht af te sluiten met een heerlijk koud drankje op een zonnig terras.

Van daaruit is het nog maar een klein stukje verder naar station Rhenen, waarvandaan we de trein terug nemen naar huis. We zijn blij dat we het Let de Stigterpad eindelijk een keer gefietst hebben, want wat was het prachtig! En wellicht leuk om de route nog eens in een ander jaargetijde te doen, omdat de natuur er dan weer heel anders uitziet.

De fietsroute

Het gehele Let de Stigterpad is bewegwijzerd via fietsknooppunten. De nummers vanaf station Maarn naar station Rhenen zijn: 6, 7, 70, 71, 12, 68, 69, 65, 42, 41, 40, 37, 36, 52, 35. Je kunt ook de gpx downloaden.

Fietsroute-Let-de-Stigterpad
Let de Stigterpad: Over de Utrechtse Heuvelrug van Maarn naar Rhenen.

Georganiseerde fietsvakantie

Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat de diverse landen te bieden hebben!

Fietsvakantie-Nederland-boeken

Fietsvakanties met vroegboekkorting:
Fietsvakanties in Nederland
Fietsvakanties in Europa

EWR-banner
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Reageren