“Schietterrein Levensgevaarlijk” staat op de bordjes achter de afrastering op de Veluwe. Streng verboden toegang. Alle fietspaden leiden om het gebied heen. Welke mysterieuze wereld gaat er schuil achter dat prikkeldraad? Ik wil het weten, neem het risico en stap door het hekDaar word ik opgewacht door Arjen, een vriendelijk ogende luitenant. Levensgevaarlijk? Nu gelukkig even niet!

3000 Militairen op het Levensgevaarlijk Schietterrein

Arjen geeft me een rondleiding over het terrein van de Luchtmobiele Brigade. We beginnen met het beklimmen van een hoge toren, waarvandaan we een aantal gebouwen kunnen zien, maar ook ontzettend veel bomen! “In deze kazerne zijn ongeveer 3000 militairen,” vertelt Arjen “de meesten daarvan wonen hier op het terrein.”

Levensgevaarlijk-schietterrein-152

Trainingsparcours

De toren gebruiken ze als onderdeel van de fysieke training. Ernaast is een heel trainingsparcours opgebouwd, waar ik gelijk aan word onderworpen.

IMG_8267
Ik doe zelf ook een poging. Gelukkig had ik al wat ervaring opgedaan in het klimbos in Ruurlo. Om militair te worden zal ik echter nog wel even moeten trainen.

Keiharde training

Met een truck rijden we wat verder het terrein op. De chauffeur vertelt hoe hij in 12 uur tijd een tocht van 100 kilometer gelopen heeft: Hij heeft 7 uur gerend totdat zijn knieën pijn deden en daarna nog gewandeld. Wat een conditie! 

Die ijzersterke conditie heb je natuurlijk ook wel nodig als je militair bij Defensie wilt worden. De meeste jongens (van de 3000 militairen zijn er maar 7 vrouw) zijn 18 jaar als ze hier binnenkomen en worden in 23 weken opgeleid tot luchtmobiele militair.

Oefenen met tanks en helikopters

Luchtmobiel, maar wel onderdeel van de landmacht. Helikopter vliegen doen ze niet zelf, maar wel het prepareren van materialen in een net om ónder een helikopter te hangen. Tanks bijvoorbeeld, of auto’s, of voedselpakketten. Ook zijn er bevoorraders, geneeskundigen, herstellers, IT’ers en infanteristen. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op.

IMG_8310

Een boerderij als bunker

Een eindje verderop staan een paar boerderijen verscholen in het bos. “Dit is Klein Heidekamp” zegt Arjen, “Het is door de Duitsers gebouwd. Het zijn eigenlijk kleine bunkertjes. Kijk, de muren zijn een halve meter dik.” De bunkers hebben de vorm van een Nederlandse boerderij, zodat de geallieerden ze niet zouden bombarderen. Zo te zien is hun missie geslaagd.

IMG_8302

Vliegveld Deelen

We rijden langs militair vliegveld Deelen naar een oefenterrein. Het is een groot open gebied tussen de bossen, waar helikopterlandingen en het vervoer van materialen geoefend worden. Nu snap ik ineens waar ze al die ruimte voor nodig hebben. 

De wereld achter het hek is voor mij als fietser niet langer een mysterie. Het “Levensgevaarlijk Schietterrein” is gevaarlijk omdat er geoefend wordt met zwaar geschut, maar op afspraak kun je er veilig langskomen. “Er staat dan wel een groot hek omheen,” zegt Arjen “maar je bent altijd welkom voor een kop koffie.”

Dit artikel werd geschreven op dag 73 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

19 Reacties

Reageren