De Vlaanderenroute voert je door de prachtige natuur die Vlaanderen rijk is. Je fietst dwars door België langs kunstwerken, kastelen en bunkers en door een paar van de mooiste Belgische steden zoals Brugge, Gent en Antwerpen. De fietspaden zijn over het algemeen erg goed, vrij vlak en de route is duidelijk bewegwijzerd. Hieronder doe ik verslag van het noordelijk deel van de Vlaanderen fietsroute. Ik fietste 400 kilometer dwars door België, van Nieuwpoort naar Maasmechelen, in 7 dagen tijd. Onderaan het artikel vind je de praktische tips.
De link naar de routebeschrijving vind je onderaan dit artikel. Wil je liever een georganiseerde fietsreis boeken? Bekijk dan de fietsvakanties in Europa en de fietsvakanties in Nederland.
Maandag: Reizen naar Nieuwpoort-aan-Zee
Met de fiets in de trein reis ik via Antwerpen naar Oostende aan de Belgische Kust. Van daaruit fiets ik naar de badplaats Nieuwpoort, het startpunt van mijn Vlaanderenroute. Aangezien het een ronde is, kun je op elk gewenst punt starten. Ik kies voor Nieuwpoort, omdat ik van west naar oost Vlaanderen wil fietsen.
Hier in Nieuwpoort vind je zonaanbidders, zeilers en andere sportievelingen op het strand en in het water. Nieuwpoort heeft de grootste jachthaven van Noord-Europa. Allerlei strandbars, zoals Chagall Beach, bieden de gelegenheid de zee te zien onder het genot van een drankje of hapje.
Een prachtige wandeling is mogelijk in natuurgebied IJzermonding, waar je al wandelend de vele vogelsoorten kunt bewonderen, die zich bevinden op slikken, schorren en duinen. Kunstliefhebbers komen in Nieuwpoort ook aan hun trekken. Er zijn allerlei kunstwerken verspreid over de Belgische kust te vinden van de Beaufort triënnale.
Nieuwpoort heeft een interessante oorlogsgeschiedenis. In 1600 was de beroemde slag bij Nieuwpoort. Na een bloedige strijd won prins Maurits van Oranje hier van de Spanjaarden. Ook de twintigste eeuw bracht de nodige problemen. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog is een vlakte bij Nieuwpoort onder water gezet om de Duitsers tegen te houden. En in de Tweede Wereldoorlog ging het helemaal mis: er vallen aan het begin en eind de nodige bommen op Nieuwpoort. Aan de kust werden vele bunkers gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, om de geallieerden buiten te houden.
Gelukkig is er in het stadje nog genoeg moois te zien, bijvoorbeeld het stadhuis en de Stadshalle, beide op het Marktplein. En de veel oudere Duvetorre, een ruïne van de duivelstoren, waar volgens berichten, de arme Jeanne Panne haar heksensabbat vierde.
Overnachten in Nieuwpoort: The CORNR Hotel of Boutique Hotel ‘Hof ter Duinen’.
Dinsdag: Fietsen naar Brugge
Vanuit Nieuwpoort fiets ik richting het noorden. Het pontje bij de IJzermonding vaart niet, dus ik moet om de zeearm en de haven heen. Gelukkig staat ook de alternatieve route goed aangegeven. Langs het natuurgebied, over de boulevard en langs de tanks van de Atlantikwall fiets ik richting Oostende, waar ik rechtsaf het binnenland in ga. Daar hangt meteen een totaal andere sfeer. Niet die van de badgasten, maar die van de natuurliefhebbers en de rustige dorpjes.
Er is een groen lint om doorheen te fietsen en onderweg kom ik een Biopluktuin tegen. Het mooie centrum van het dorp Stene springt in het oog, met een gezellig restaurant en een leuk kerkje.
Ik volg een hobbelige weg langs akkers en maïsvelden. Pauzeplekken zijn er hier volop, zoals picknickbankjes en lunchcafés, speciaal voor fietsers. Uitkijktoren Het Rietnest biedt mooi uitzicht over natuurgebied Zwaanhoek.
Via een sluisje en een gladde asfaltweg langs het kanaal zoef ik in één keer door naar Brugge, waar mijn fietsmaatje aanhaakt.
Brugge
Brugge is een schitterend Middeleeuws stadje, dat rijk is geworden rond 1300 door de productie en export van laken, een wollen stof, die werd vervilt. Dat de Bruggenaren er rijk van werden, is nog goed te zien aan de schitterende gebouwen.
We maken een wandeling door hartje centrum, waar veel Middeleeuwse gebouwen dicht bij elkaar liggen: de belfort (een toren boven de lakenhallen), het stadhuis op het Burgplein en de Basiliek van het Heilig Bloed, dat een drukbezochte bedevaartplaats is vanwege de relikwie die op de bovenetage wordt bewaard.
Tijd voor een pauze met koffie op de prachtige Markt. Dan iets te eten bij Brazi’s Sandwich Shop. Deze staat hoog aangeschreven en terecht! Een enthousiaste ontvangst en overheerlijke broodjes bieden een goede bodem om Brugge te verkennen. Voor zoetekauwen is daar vlakbij in de Wollestraat het House of Waffles; je kunt de wafels zoet en met hartig laten beleggen. Wij nemen er één met gesmolten chocola, wat tientallen hongerigen aantrekt, zodat het straatje binnen enkele minuten volstaat met mensen die ook wel zoiets lusten.
Brugge wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd. De sfeer is vergelijkbaar, want er zijn veel grachten die nodig waren voor de handel. Het water nodigt uit tot een vaartocht. In het centrum is de opstapplaats van de rondvaartboten, van waaruit je in een half uurtje langs de belangrijkste gebouwen van Brugge vaart, zoals het 17 de /18 de -eeuwse Begijnhof. Daar wonen tegenwoordig zusters, met uitzicht op het Minnewater met zwanen. Je kunt er dus niet naar binnen, maar je kunt de leefwijze van de oude begijnen wel bekijken in het museum.
We laten de vele musea, zoals Groeningen en Gruuthuse, allemaal vlak bij elkaar, maar even zitten, al is de verleiding een kijkje te nemen groot. Het Frietmuseum lokt ook al, want we lusten wel wat, maar we gaan nu eerst voor een echt Belgisch biertje dat gebrouwen is volgens eeuwenoude traditie. Café de Garre is wat dat betreft echt een aanrader, als je het weet te vinden. Het is even zoeken naar het piepkleine steegje!
Dan is het tijd om naar onze B&B te gaan. We passeren 2 van de 4 nog aanwezige Middeleeuwse stadspoorten: De Smedenpoort is de oudste; aan de stadskant hangt een kopie van een doodshoofd ter ere van een man die eind 17 de eeuw de poort openzette voor de vijand. De Ezelpoort heeft een beeldje van Sint Adriaan, die de stad beschermde tegen de pest.
Overnachten in Brugge: B&B De Vossenbarm, Hotel Biskajer (adults only) of Grand Hotel Casselbergh.
B&B De Vossenbarm
B&B De Vossenbarm in Snellegem staat op het platteland buiten Brugge. Een prachtige plek met een mooie kamer en ook een terras onder de appelboom en tussen de bloemen. Gastvrouw Christine verwelkomt ons met een warme glimlach en er staat een zacht bed klaar. Hier zullen we lekker uitrusten!
Woensdag: Fietsen naar Gent
De dag begint met het lekkerste ontbijt ooit: Een tafel vol zelfgemaakte warme en koude hapjes, lekker brood, croissantjes, sapjes en fruit.
We fietsen terug richting Brugge en vervolgen de route over de stadswallen. Daar komen we van alles tegen, zoals een oude stadspoort en diverse molens. Het is jammer dat we niet meer tijd hebben gehad om de stad te verkennen, maar we slaan rechtsaf om het kanaal te volgen naar onze volgende bestemming.
De route leidt ons vandaag langs het Fort van Beieren, een Spaans bastion. Het fort is er niet meer, maar je ziet nog wel de stadsgracht in het landschap.
Damme
We komen uit bij een schilderachtig stadje: Damme, niet te missen als je Brugge hebt aangedaan. Dit is de plek waar Tijl Uilenspiegel werd geboren, volgens sommigen, een personage uit de Nederlands-Duitse folklore.
Het is vooral de plek die rijkdom uitstraalt van de tijd dat Damme een overslagplek was van goederen die vanaf zee hier werden overgeladen op binnenvaartschepen, om zo de stad Brugge te bevoorraden. Het kanaal staat in verbinding met de Nederlandse vestingstad Sluis.
Overnachten in Damme: Hotel Ter Polders (10 minuten fietsen van Damme)
We laten onze routebeschrijving zien aan een enthousiaste wielrenner, die als enige commentaar levert: “Amai, er is ook een snellere weg naar Gent hè!”. Dat weten we natuurlijk wel, maar de snelste weg is niet wat we zoeken. Wel de leukste!
Bossen en water wisselen elkaar af. Betonplaten en kasseiwegen leiden naar het grafelijk slot van Male. Deze mag je helaas alleen door het hek heen bekijken, maar je kunt wel vlakbij kasteel Ryckevelde komen. Het is heerlijk fietsen door het Ryckeveldsebos, een gebied dat wordt afgewisseld met weitjes waar koeien en schapen grazen.
Langs een kanaal staat een indrukwekkend, roestig standbeeld ter ere van de Slag bij Moerbrugge. Verderop een bunker en een prachtig bos met de lugubere naam “Vagevuurbos” die verwijst naar de Vagevuurkapel.
In Aalter drinken we een pauzedrankje middenop het gezellige plein en daarna vervolgen we de Vlaanderen fietsroute langs het kanaal naar Gent.
Gent
We komen Gent binnen over de Sint Michielsbrug en raken overdonderd door de overmacht aan prachtige torens in het centrum. Bovenop de brug kijk je uit op de brede boulevard bomvol gezellige terrasjes aan de Graslei en de Korenlei. Het zijn de kaden van de Lei, de voormalige haven van Gent waaraan de rijke koopmans- en schippershuizen staan.
Net als Brugge is ook Gent groot geworden door de lakenproductie en de handel. Daarnaast was er de linnen- en katoenproductie. Gent heeft zijn rijkdom langer kunnen volhouden dan Brugge. Het is dus geen Middeleeuwse stad, maar er staan prachtige gebouwen uit alle tijdsperioden: de Middeleeuwse gebouwen en de perioden daarna. Vanaf het jaar 1000 tot plm. 1550 was Gent de grootste stad van de Nederlanden en, na Parijs en Londen, de grootste stad van Noordwest-Europa. In het jaar 1500 werd hier Keizer Karel V geboren.
Een topper in Gent is de rondvaart, die 40 minuten duurt en die langs de Gravensteen en de schitterende gebouwen voert. Onze schipper vertelt er mooie verhalen over. De Gravensteen is een enorme waterburcht uit de Middeleeuwen, de enige middeleeuwse burcht in Vlaanderen met nog een vrijwel intact verdedigingssysteem. De bouw is geïnspireerd op een kruisvaarderskasteel.
Niet te missen is de Sint Baafskathedraal, waar het schilderij ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van de broers Van Eyck, bestaande uit verschillende panelen drommen bezoekers trekt. Het werd gemaakt in 1432.
Overnachten in Gent: B&B Hier en Nu, 1898 The Post of Hotel Harmony.
B&B Hier en Nu
We logeren vanavond niet in Gent maar een stukje verderop, in Heusden. Daar staat de heerlijk landelijk gelegen B&B Hier en Nu tussen de bloemen en de schapen. Hier word je verwend met een super zacht bed en een fantastisch ontbijt met warme broodjes. Dit is echt een topper als je in de buurt van Gent wilt verblijven.
Donderdag: Fietsen naar Tielrode
Dit is een natuurfietsdag in het gebied tussen Gent en Antwerpen. We volgen de Schelde, een getijdenrivier. Bij eb en vloed stroomt het water in en uit. Bij Antwerpen is het verschil zelfs 4,5 meter. Ook de zijrivieren, zoals de Durme zijn onderhevig aan de getijdenwerking. Dat levert prachtige gezichten op en trekt watervogels. Onderweg zien we zelfs een lepelaar.
Vlaanderen heeft besloten om zich te beschermen tegen het water en verwijdert als onderdeel van het Sigmapla een aantal zomerdijken. De slikken en schorren worden bij springvloed of stormtij overspoeld. Zo ontstaat een overstromingsgebied waar vissen vrij naar binnen en naar buiten kunnen zwemmen.
Het is een enorm gebied, die aan de ene kant een frequent zicht op het water oplevert en aan de andere kant bosjes, weiden en waterplassen. De tocht voert dus door een langgerekt, prachtig natuurgebied. We zien een eekhoorn, op verschillende plekken konijntjes, een ree, roofvogels in de lucht en meerdere fazanten.
We drinken een kopje koffie bij ’t Oud Brughuys aan de Schelde en vervolgen onze weg via diverse pontjes en over een hobbelig jaagpad naar Tielrode.
Overnachten in Tielrode: B&B Logieslogees of B&B Arck.
B&B Arck
We overnachten in B&B Arck in Tielrode. De stijlvolle kamers zijn ingericht door interieurarchitect Nele Vecauteren, die tevens de gastvrouw is. De B&B biedt prachtig uitzicht over de weilanden, een hottub en na het ontwaken een goddelijk ontbijt. Het is spijtig dat we alweer verder moeten, want in dit paradijsje hadden nóg wel een paar dagen willen verblijven!
Vrijdag: Fietsen naar Antwerpen
De Schelde glinstert in de zon als we over de dijk vanaf onze bed & breakfast naar Antwerpen fietsen. We fietsen vandaag weer over de dijkjes langs de rivier. In Rupelmonde staat een oude Graventoren.
Verderop toont een roestig kunstwerk van poorten aan waar kasteel Wissekerke zich bevindt. Het is aan de andere kant van de dijk, dus we fietsen een klein stukje om, om dit pareltje te kunnen bekijken. Helaas is het terras vandaag gesloten, dus we fietsen door naar Antwerpen.
Tussen ons en Antwerpen liggen nog diverse natuurgebieden zoals de Polder van Bazel met bos, water en polders. Reuzenbalsemien groeit hier in grote getale, maar dit is samen met berenklauw en duizendknoop één van de soorten die hier niet thuishoren. Het is een uniek natuurgebied waar ook excursies worden georganiseerd.
De Schelde wordt steeds breder en de havens van Antwerpen komen in zicht. Een wandelaar schrikt als ik langsfiets en vraagt aan mijn achterligger “of dat madammeke wel even wil bellen als ze erlangs wil.” Dat wil dat madammeke wel.
Antwerpen
Een pontje brengt ons naar de overkant, vlakbij Het Steen, een voormalige burcht aan het water uit de 13de eeuw, dat momenteel wordt verbouwd. Vlakbij is de Grote Markt met het imposante stadhuis en de prachtige gildehuizen, die zijn versierd met gouden beelden in de top. Midden op het plein staat de fontein van Brabo, waaraan Antwerpen volgens een 16de-eeuwse legende zijn naam ontleent. Brabo heeft namelijk een vervelende reus zijn hand afgehakt en die in de Schelde geworpen. Dat was dus handwerpen! We strijken neer op een van de terrasjes, voordat we deze oude havenstad wat beter gaan bekijken.
Antwerpen werd na het jaar 1500 een rijke stad, de belangrijkste handelsstad van West-Europa. De stad heeft nog steeds een grote haven, die via de Westerschelde verbinding maakt met de Noordzee.
In het stadscentrum staat de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, die stamt uit de Middeleeuwen. Hierbinnen zijn vier schilderijen van Rubens te zien. Vóór de kathedraal staat het beeld van Nello &Petrache uit het verhaal van een weesjongen die met zijn hondje door Antwerpen trok en die hier ook zouden zijn begraven. Even verderop passeren we de gratis toegankelijke plantentuin Den Botaniek met magnolia’s, varens en cactussen; het is aangewezen als beschermd cultuurhistorisch landschap. Helaas kunnen we een bezoek tijdtechnisch niet inpassen! De nabijgelegen Sint Joriskerk heeft een mooie voorgevel met beelden van de 12 apostelen en van Sint Joris, die volgens een legende een draak versloeg. De kerk vanbinnen schijnt ook de moeite waard te zijn.
Het Eilandje
Een hippe topper van Antwerpen (en Europa!) is het Eilandje, aan de noordkant van het stadscentrum. Het wordt omsloten wordt door de Schelde en de oude haven. Onderweg daar naartoe maken we nog even een pitstop bij café Bezemsteeltje, een bruine kroeg waar heksen op hun bezem aan het plafond hangen. Het Eilandje is een superleuke wijk, vol met horeca. In de zomer worden hier op en rond het centrum van de wijk, het Willemdok, allerlei evenementen georganiseerd. Relaxen is mogelijk op het naastgelegen Museum aan de Stroom (MAS) dat, behalve objecten en info over Antwerpen en de wereld, een geweldig gratis panoramaterras heeft met uitzicht op de Schelde en de stad. Bezienswaardig op het Eilandje is onder meer het door architect Zaha Hadid ontworpen Havenhuis, dat er een beetje uitziet als een schip en dat deels bekleed is met diamantvormen, als verwijzing naar Antwerpen als diamantstad van de wereld.
Helaas moet mijn fietsmaatje terug naar huis. Ik zwaai haar uit op het treinstation Antwerpen-Centraal, een mooie gelegenheid de monumentale voorgevel en het binnenwerk van deze ‘Spoorwegkathedraal’ te bekijken.
Antwerpen is een bezoek van meerdere dagen waard, maar ik moet verder.
Overnachten in Antwerpen: Botanic Sanctuary of Hotel Julien.
Fietsen van Antwerpen naar Zoersel
Om Antwerpen uit te komen fiets ik langs een paar drukke wegen, door een park met sportende scholieren en over een landgoed. Ik fiets een stuk langs een kanaal en vind dan mijn rust weer in het bos bij kasteel Vrieselhof. Daar staat het Fort van Oelegem, een indrukwekkende bunker die deel uitmaakte van de op één na grootste vesting van Europa (Antwerpen. De grootste was Parijs).
Na 3 dagen fietsen begin ik te voelen dat ik veel op het zadel heb gezeten. Zoals de Belgen zouden zeggen: “Ik heb pijn aan mijn poep” (achterwerk). Gelukkig heb ik een goed fietsbroekje aan, dus ik maak me niet al teveel zorgen.
Langs kasteel Hallehof fiets ik naar Zoersel, waar ik logeer in Hotel De Heidebloem. Op het terras rondom het hotel kun je dineren in een beschutte omgeving en ook hier is de (Belgische) chocolademousse niet te versmaden!
Overnachten in Zoersel: Hotel de Heidebloem of Under Oaks.
Na het diner besluit ik nog even te gaan kijken bij de beroemde Westmalle brouwerij, 3 kilometer verderop. Je kunt er een wandeling maken om de abdij heen, waarbij bordjes of een app informatie geven over de abdij en het proces van bierbrouwen.
Zaterdag: Fietsen naar Lommel
Het laatste stuk van de route voert door de Belgische Kempen, het gebied ten oosten van Antwerpen tot aan de Maas die België van Nederlands Limburg scheidt. Hier wisselen dorpen, weiden, bossen, vennen, veengebieden en vennen elkaar af. Het is bovendien een toptijd om de paarse heide te bewonderen!
Ik fiets door een coulissenlandschap en ik word na elke bomenrij weer verrast door het achterliggende landschap. Langs de weg wordt van alles verkocht zoals verse sapjes, bloemen, ijs en jam. Het is hier echt schitterend en de mensen lijken er tevreden. Er wordt meerdere keren vrolijk gezwaaid.
Uitbundige natuur
Voor de prachtige steden moet je naar west-Vlaanderen. Brugge, Gent en Antwerpen zijn stuk voor stuk een bezoek waard. Maar qua natuur zou ik zeggen dat dit het mooiste stuk van Vlaanderen is. Ik fiets door bossen en over diverse landgoederen en langs het middeleeuwse kasteel Tielenhof. Er moeten hier rijke mensen gewoond hebben, gezien de oppervlakte en de grandeur van de landhuizen.
De Visbeekvallei is een aaneenschakeling van moerassen, bossen, heide, gagelstruwelen, ruigte en graslanden en hier leven zeldzame planten en dieren. Het gebied is een wandeling waard, je kunt ze vinden op Natuurpunt.be.
Kasterlee
Ik strijk neer bij taverne Netherust in Kasterlee voor een kopje koffie in de tuin, waar je ook kunt midgetgolfen of een kajak kunt huren om over de rivier de Nete te varen.
Overnachten in Kasterlee: De Watermolen of Guesthouse De Casteleer.
Over bospaadjes fiets ik richting Dessel, waar een indrukwekkend gemeentehuis staat. Ik fiets door bloemenvelden vol met afrikaantjes. Waar het eerste deel van deze tocht bosrijk was, is het nu landelijk.
Verderop loopt de Vlaanderen fietsroute voor zo’n 15 kilometer langs een paar saaie kanalen. Je kunt bij het kruispunt van de kanalen wel een leuke uitkijktoren beklimmen.
De Lommelse Sahara
Lommel ligt in Belgisch Limburg tegen de Nederlandse grens. Bij Lommel vind je de Lommelse Sahara, een zandwoestijn omringd door heide, meertjes en dichte naald- en loofbossen in de heuvels. Bij een kopje koffie past de Saharataart, die gevuld is met abrikozen. En ’s avonds is het tijd voor een diner bij Brasserie het Onderwerp met een Loemelaer biertje of het klotsenboslikeurtje. Heerlijk.
Zondag: Fietsen naar Zonhoven
Als je Lommel uit fietst, passeer je de grootste Duitse militaire begraafplaats buiten Duitsland, middenin het bos. Hier liggen meer dan 39000 soldaten, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog, begraven. Ze zijn vanuit andere verzamelbegraafplaatsen hier naartoe gebracht. Op afspraak worden hier rondleidingen gegeven.
Fietsen door de bomen
Vandaag is er weer een fietsdag door de rijke natuur van Belgisch Limburg. Hier heb je onder andere de Vlindervallei, waar zeldzame soorten leven zoals de veldparelmoervlinder. Er is hier veel naaldbos en hier kun je een speciale route fietsen door de bomen. Een bord waarschuwt voor overstekende reeën en zwijntjes. De naaldbossen doen me denken aan de Veluwe.
Verderop ligt de Vallei van de Zwarte Beek, een mooie plek voor vele wandelingen, waar je een paar dagen kunt overnachten in een gezellig Natuurhuisje. Hier vind je ook pop-up bar Hemelbrug met echte alpaca’s, een relaxte plek om even uit te rusten!
Om de hoek vind je de Blueberry fields, waar je informatieve wandelingen door de eetbare tuinen kunt maken. Er is ook een winkeltje waar ze van alles verkopen zoals bosbessenjam, bosbessenzeep en bosbessenchocola (vooral de chocola was niet te versmaden!).
Dan is er nog het prachtige Matthiasven, vervolgens een industrieel gebied en daarna een tramroute die omgetoverd is tot fietssnelweg. België heeft een ontzettend goed netwerk van fietspaden, dat moet gezegd worden. De wegen zijn goed en de routes zijn afwisselend.
Het laatste stukje Vlaanderen fietsroute van vandaag leidt door een sprookjesachtig bos richting Zonhoven.
Zonhoven
Zonhoven is beroemd om zijn archeologische vindplaatsen. Er zijn er vijf! 11000 jaar geleden trokken hier de prehistorische rendierjagers rond, later kwamen de eerste boeren. Er is een tentoonstelling over. Je kunt ook een prehistorische natuurwandeling door heide en bos maken. Die voert langs overblijfselen uit de oude tijd, zoals de Holsteen, een vaste slijpsteen uit de prehistorie! Je leert dan over eetbare planten, medicijnen, gereedschappen en het wonen in de oertijd. En om het oergevoel compleet te maken, kun je een korte cursus boogschieten en speerwerpen boeken!
Overnachten in Zonhoven: B&B Casa Roman of B&B 1001 nacht.
Ik overnacht bij B&B Casa Roman in Zonhoven, een klein Italiaans paradijsje middenin Belgisch Limburg. De zon is gaan schijnen, dus het is tijd voor een duik in het zwembad! Daarna geniet ik van de Frans-Belgische keuken van Cuisine d’été.
Maandag: Fietsen naar eindpunt Maasmechelen
Mijn dag begint goed bij B&B Casa Roman in Zonhoven, waar ik met mijn ontbijtmand een zonnig plekje mag zoeken in de riante tuin of aan het zwembad. Ik pak de ontbijtmand uit en voel me als een klein kind zo blij met alles wat ik daarin vind. Niet veel later komt de gastvrouw ook nog eens langs met een schaal zelfgebakken cake. De dag kan nu al niet meer stuk!
Het is tijd om op de fiets te stappen voor de laatste etappe van mijn reis over het noordelijk deel van de Vlaanderen fietsroute. Het is qua natuur één van de mooiste etappes, want vandaag fiets ik onder andere door natuurreservaat de Teut, waar je veel prachtige wandelingen over heide, zandverstuivingen en door de bossen kunt maken.
Daarna fiets ik langs Genk en de Klaverberg. Waar het kan, probeert de route de verbouwing te vermijden. Desondanks is het vandaag een zeer lawaaiige route door bewoond gebied en langs een drukke weg, terwijl je wéét dat achter de bomen een heel mooi natuurgebied ligt.
Nationaal park de Hoge Kempen
Dat natuurgebied is Nationaal Park De Hoge Kempen, het enige Nationaal Park van België. Via diverse toegangspoorten kun je erin, om gebruik te maken van de diverse fiets- en wandelpaden. Het park is enorm, maar omdat ik verder moet, heb ik amper tijd om te kijken. Het is de moeite waard om hier een extra dag voor uit te trekken en dit natuurgebied te verkennen.
Maasmechelen
Het slotstuk van mijn route is Maasmechelen aan de Maas. Hier zijn fietsers overduidelijk welkom: Overal in het dorp staan geschilderde en versierde fietsen. Er is ook een bezoekerscentrum met informatie over het Nationaal Park.
Overnachten in Maasmechelen: Terhills Hotel of Porta Cité.
Ik sluit het noordelijk deel van de Vlaanderen fietsroute af door van hier naar het station in Sittard te fietsen. Je kunt ook kiezen voor Maastricht, het is bijna even ver en dan fiets je het laatste stuk langs de Maas.
In de trein terug naar huis, en nog vele dagen daarna, geniet ik na van deze tocht en alle avonturen die we beleefd hebben!
Overnachten langs de Vlaanderenroute
- Nieuwpoort: The CORNR Hotel of Boutique Hotel ‘Hof ter Duinen’.
- Brugge: B&B De Vossenbarm, Hotel Biskajer (adults only) of Grand Hotel Casselbergh
- Damme: Hotel Ter Polders (10 minuten fietsen van Damme)
- Gent: B&B Hier en Nu, 1898 The Post of Hotel Harmony.
- Tielrode: B&B Logieslogees of B&B Arck.
- Antwerpen: Botanic Sanctuary of Hotel Julien.
- Zoersel: Hotel de Heidebloem of Under Oaks.
- Kasterlee: De Watermolen of Guesthouse De Casteleer.
- Zonhoven: B&B Casa Roman of B&B 1001 nacht.
- Maasmechelen: Terhills Hotel of Porta Cité.
Praktische tips
- Vervoer: Je kunt deze route op elk gewenst punt beginnen. Start de Vlaanderen fietsroute bij een groot station dat makkelijk te bereiken is. De fiets mag in België mee in de trein, je betaalt hiervoor een klein bedrag. Als je de hele route doet (noord én zuid) en je komt vanuit Nederland, dan kun je ervoor kiezen om in Antwerpen te starten en te eindigen. Dan hoef je minder ver te reizen. Plan de reis zo, dat je terugreist op een zaterdag of zondag. Doordeweeks mag de fiets niet mee in de Nederlandse treinen tijdens spitstijden, maar in het weekend mag dat wel.
- Als je alleen het noordelijke deel van Vlaanderen fietsroute doet, dan kun je het beste van oost naar west fietsen. Zo heb je ’s ochtends altijd de zon in de rug.
- Als je doorfietst, dan kun je deze fietsroute van 400 km in 6 dagen voltooien (plus 2 reisdagen). Ervaring leert echter dat als je af en toe wilt stilstaan bij een leuk kasteeltje, of om even een kop koffie te drinken op het centrale plein van een mooie stad, je het best een paar dagen extra kunt inplannen.
- Zet een telefoonhouder op het stuur, dan heb je de digitale route altijd bij de hand.
- Volg de bordjes LF5 Vlaanderen fietsroute en/of download de gpx.
- Bekijk ook deze handige paklijst voor jouw fietsvakantie.
Georganiseerde fietsvakantie
Wil je op fietsvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie fietsvakanties in Nederland en fietsvakanties in Europa voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige fietsreizen en geniet van al het moois dat Europa te bieden heeft.
Fietsvakanties met vroegboekkorting:
• Fietsvakanties in Europa
• Fietsvakanties in Nederland
Mirre
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- Götakanaal: Het blauwe lint van Zweden [220km] - 3 december 2024
- De Turfroute fietsen [231km] - 1 juli 2024
- Fietsroute Vlieland: Uitwaaien op het Wad - 29 mei 2024