Middenin het Markermeer zijn zeven bijzondere eilanden aangelegd, met het doel om de biodiversiteit terug te brengen naar dit gebied. Een project met succes, want er bloeit van alles en er broeden veel vogels op de eilanden. En het mooiste is: Je kunt het hoofdeiland zelf bezoeken.
Tip: Bekijk ook de georganiseerde wandelvakanties en fietsvakanties in Nederland.
Oversteken met de MS Waddenzee
Het is nog vroeg als we de oversteek maken met de MS Waddenzee. We zijn vertrokken uit Lelystad Haven en vandaag brengt deze wel héél speciale postboot ons naar de overkant. De boot heeft in het verleden vele mensen overgezet van Holwerd naar Ameland, waaronder koningin Wilhelmina. In het ruim is een klein museum met allerlei spullen en filmfragmenten uit die tijd.
De overtocht duurt iets meer dan een half uur, en dan kunnen we voet aan land zetten op een heel nieuw stukje Nederland.
De aanleg van de Marker Wadden
De Marker Wadden zijn een enorm project om ervoor te zorgen dat de biodiversiteit terugkeert naar het Markermeer. Het Markermeer is ontstaan doordat we in 1976 een enorme dijk dwars door het IJsselmeer hebben gelegd. De bedoeling was om de hele waterpartij rondom Flevoland droog te pompen. Op het nieuwe land zou gewoond en gewerkt kunnen worden.
Maar de meerderheid wilde niet dat het gebied drooggelegd zou worden. Daar waren verschillende redenen voor, zoals het behoud van biodiversiteit, een plek om te recreëren en varen en niet als minste reden dat het vasteland erdoor zou uitdrogen. Maar de dijk was al gelegd en helaas verdwenen veel diersoorten doordat het Markermeer niet meer aangesloten was op de zee.
Het weghalen van de dijk zou teveel geld kosten en daarom is gekozen voor het aanleggen van eilanden waarop vogels kunnen broeden. Het eerste eiland werd aangelegd in 2017 en daarna volgden er nog zes eilanden. Het project had succes, want er zijn nu al veel diersoorten te vinden op de Marker Wadden. Bovendien is het een prachtige plek om te bezoeken!
Bezoekerscentrum Marker Wadden
Meteen bij aankomst valt het houten gebouw van het Bezoekerscentrum op. Hier kun je aanschuiven voor een lekker kopje koffie en gebak om de dag goed te beginnen. Ook is er een winkeltje met wat meer informatie over de eilanden.
Overnachten op de Marker Wadden
We worden vandaag rondgeleid door boswachter Elsa Pater en door Jeannette ten Kate van Landal. Zij hebben een bijzondere samenwerking. Landal wil namelijk dat meer mensen de natuur in trekken. Samen met Natuurmonumenten bouwden zij op het hoofdeiland een aantal huisjes waarin je kunt overnachten. 100% van de opbrengst van die huisjes gaat naar Natuurmonumenten, voor het onderhoud van de Marker Wadden. Win-win!
De lente is één van de mooiste periodes om de Marker Wadden te bezoeken. De bloemen staan in bloei en de vogels hebben jongen. Zij kunnen hier redelijk veilig broeden, aangezien er geen roofdieren op het land zijn (wel roofvogels).
De eilanden zijn aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Het hele eiland is circulair, wat betekent dat de stroom uit zonne-energie opgewekt wordt, het water wordt ter plekke opgepompt en het riool wordt natuurlijk gezuiverd door een veld vol met riet.
Bij het opgraven van zand zijn trouwens bijzondere archeologische vondsten gedaan. Bij het opspuiten kwamen wisenthoorns naar boven en ook botten van een grottenleeuw die hier duizenden jaren geleden leefde.
Uitbundige natuur
We worden omringd door helmgras, gele lisdodde met rietsigaren en moeras-andijvie. Uit het water klinken de geluiden van kikkers. Bijzonder, want de Marker Wadden zijn te ver voor ze om hier helemaal naartoe te zwemmen. Volgens een theorie zijn de eitjes aan de voeten van vogels blijven kleven en op die manier hiernaartoe gekomen.
Met het terugbrengen van de soortenrijkdom naar de Marker Wadden zijn ze dus al een heel eind gekomen. Zelfs de flamingo is hier regelmatig te zien.
Vijf jaar geleden was hier alleen nog maar water. Nu hebben veel dieren hier een plek gevonden om te rusten, eten en om te broeden.
Praktische tips
Je kunt met de veerboot vanuit Lelystad Haven naar de Marker Wadden. Op de website kun je een kaartje reserveren. Op het hoofdeiland is ook een haven waar je met een eigen boot naartoe kan. Grote boten moeten reserveren. Met een klein bootje kun je gewoon aan komen varen, maar vol is vol. Je hebt alleen toegang tot het hoofdeiland. De andere zes eilanden zijn voor de dieren.
Op het hoofdeiland is een bezoekerscentrum waar je meer te weten komt over de eilanden en de dieren die er leven. Er lopen diverse wandelpaden en er zijn een aantal huisjes op de Marker Wadden waarin je kunt overnachten. Wil je meer weten over dit bijzondere gebied? Bekijk dan de website van Natuurmonumenten over de Marker Wadden.
Heb je de smaak te pakken en wil je ook eens naar de Waddeneilanden? Wij leggen je uit hoe je kunt eilandhoppen met de fiets, een avontuur om nooit te vergeten. Gek op uitkijktorens en vogelkijkhutten, zoals De Steltloper op de Marker Wadden? Bekijk dan ook eens het artikel met de mooiste uitkijktorens en vogelkijkhutten.
Georganiseerde fiets- en wandelvakanties
Wil je op fiets- of wandelvakantie, maar niet teveel tijd besteden aan het organiseren ervan? Specialisten hebben mooie wandelvakanties en fietsvakanties voor je uitgestippeld. Bekijk deze prachtige reizen en geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft.
Boek nú een vakantie met korting:
• Wandelvakanties in Nederland
• Fietsvakanties in Nederland
Mirre
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- De Turfroute fietsen [231km] - 1 juli 2024
- Fietsroute Vlieland: Uitwaaien op het Wad - 29 mei 2024
- Fietsroute Maarssen langs kastelen [42km] - 20 mei 2024