Vandaag gaan we mountainbiken op het Aekingerzand, op het grensgebied van Friesland en Drenthe. Er zijn uitgestrekte zandvlaktes die afgewisseld worden met eindeloze bossen. Hier kun je als enthousiaste mountainbiker je hart ophalen.

De Jongens van Outdoor

Tijdens ons sportieve winter-weekend in Drenthe verblijven we in een boshuisje vlakbij Appelscha. Vandaag melden we ons in het kenmerkende gebouw van De Jongens van Outdoor wacht de sportieve gids Tycho ons op. Hij vertelt dat ze hier veel leuke outdoor-activiteiten organiseren, er is ook een klimbos. We stappen op de fiets voor een route van zo’n 17 kilometer.

Dit is de eerste keer dat ik in Nederland op een mountainbike zit. Eerder heb ik wel gemountainbiked in Italië, Oostenrijk en Duitsland, maar nog niet zó dichtbij huis. De eerste meters zijn dus even wennen. Hoe modderig is het hier? Hoe schuin zijn de bochten? Hoe steil de afdalingen?

Na een klein stukje warm-trappen over de weg, komen we aan bij de start van het mountainbike-pad door het bos. Al snel krijg ik het in de vingers en zoef ik als een pro achter de anderen aan. De afdalingen zijn soms flink steil waardoor je behoorlijk hard kunt gaan. Onze harten gaan tekeer bij de zoveelste steile afdaling op het mountainbike-parcours. Diepe modderpoelen veroorzaken spetters op mijn gezicht. Wohoo! Wat is dit gaaf!

We fietsen door bossen en over het duinlandschap van het Aekingerzand. Modder spat omhoog en de heerlijke geur van dennennaalden prikt in mijn neus. Buiten adem komen we tot stilstand, een flinke teug water en dan weer verder over een verhard pad. Een klein stukje, want daarna gaan we snel weer de single track op.

Moe en voldaan komen we terug bij De Jongens van Outdoor. Wat was dit leuk!

Meer weten over activiteiten in deze buurt? Bekijk dan het artikel over een sportieve winter-vakantie in Friesland en zie ook onze andere fietsroutes in Friesland en fietsroutes in Drenthe. In Appelscha vind je ook de Bosbergtoren, die wij tijdens onze camper trip door Noord-Nederland bezochten.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren