Museum Het Valkhof staat in het gelijknamige park hoog boven de oevers van de Waal. Voor de Romeinen die hier vroeger woonden, was dit een strategische plek. Je bent er veilig voor overstromingen en je kunt er ver over de omliggende landerijen uitkijken. De Romeinen hadden dat al snel in de gaten en stichtten er om die reden hun eerste Nederlandse stad: Noviomagus, oftewel Nijmegen.

Slimme jongens, die Romeinen

De Romeinen waren niet alleen rare jongens (volgens Asterix & Obelix) maar ook slimme jongens. Ze brachten de nieuwste technieken naar het land van de “barbaren” en civiliseerden onze gebieden ten zuiden van de Waal (en verderop de Nederrijn).

Valkhof-Nijmegen-82_032

De Romeinen bouwden er aquaducten om schoon drinkwater over te vervoeren, prachtige gebouwen, fonteinen en badhuizen. Alle informatie werd door deze bureaucraten bijgehouden en ze maakten zelfs landkaarten. Daarop stond natuurlijk de hoofdstad Rome centraal!

Valkhof-Nijmegen-82_026
Valkhof-Nijmegen-82_028

Interactief museum

In en rondom museum Het Valkhof in Nijmegen vind je nog veel sporen van de vroegere Romeinse aanwezigheid en je kunt er zelfs een wandeltocht langs de ruïnes maken. 

Museum Het Valkhof heeft nu een speciale tentoonstelling over de technieken die de Romeinen gebruikten om steden te bouwen. Je mag een heleboel dingen zelf uitproberen, zoals het leggen van een mozaïekvloer of het bouwen van een aquaduct. Je probeert er zelf uit of het hijsen van blokken het makkelijkst gaat met een enkele of dubbele katrol of je belegert een stad met een katapult.

Museum het Valkhof in Nijmegen
Valkhof-Nijmegen-82_049

Een Romeinse erfenis

De Romeinen waren slimme jongens en we mogen blij zijn dat ze ons zoveel nieuwe technieken hebben geleerd. Kijk maar eens naar die analoge klok die aan de muur hangt, staan daar niet toevallig Romeinse cijfers op?

Museum het Valkhof bezoeken?

Adres: Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen
Website: http://www.museumhetvalkhof.nl

Dit artikel werd geschreven op dag 82 van mijn fietstocht: 5000km door de Gelderse Streken.

Beoordeel deze activiteit:
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Erop klikken en iets bestellen kost jou niets extra, maar de verkoper deelt een deel van de winst met De Nederlandse Toerist, waardoor deze website kan blijven bestaan. Volg jij ons trouwens al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

14 Reacties

  1. Mirre wat zie ji veel onderweg nooit geweten dat ons Gelderland zo mooi en groot is heb weer genoten van je mooie foto’s voor aankomende week fijne en gezonde kilometers gewenst

  2. Gezellige hoek van Nijmegen ken het alleen van de vierdaagse dan is er veel theater en muziek. Voor deze week veel leuke en vooral droge kilometers.

  3. Wat een mooie foto, we hebben in april vanuit Berg en Dal de omgeving van Nijmegen gefietst Lent Beuningen Gennep Mook Malden Groesbeek het was super. Morgen wordt het weer een prima fietsdag we hebben vrij en nemen het er een dag van we gaan fietsen in de grensstreek Aalten Winterswijk Groenlo. Jij ook veel fiets plezier.

  4. Novio Magus betekende letterlijk ‘nieuwe markt’, namelijk het (veld)kampement van de Romeinen langs de Waal. Het oude kampement was verlaten door garnizoenen die elders moesten ingezet worden.

Reageren