Op 15 april dit jaar ging een heel bijzonder museum open: Museum No Hero. Het museum bevat de kunstcollectie van Hartman-eigenaar Geert Steinmeijer. Hij verzamelde dertig jaar lang kunst uit alle hoeken van de wereld en nu wil hij deze kunst graag aan iedereen tentoonstellen. In het museum vind je schilderijen en kunststukken van Nederlandse tot Amerikaanse en ook Chinese kunstenaars. Een zeer gevarieerde collectie dus!
“No Hero,” zeg ik “is wel een opvallende naam.” De toelichting komt van Moos, Kunsthistorica bij museum No Hero: “De naam gaat over de eigenaar. Hij wil zelf niet centraal staan in het museum, maar juist andere mensen laten genieten van de kunst.” Ze gaat verder: “Het doel is om mensen die hier langskomen er gelukkiger vandaan te laten komen.” De kunstcollectie is een startpunt van een dialoog. “Zo maken we de wereld een klein beetje beter.”
Een interactief museum
Het leuke aan dit museum is het feit dat alles interactief gemaakt is. Voor het museum werken 125 vrijwilligers, waarvan er altijd drie in het museum rondlopen. Door middel van een audiotour (er zijn er 4, 1 voor kinderen en drie met verschillende invalshoeken, ik koos ‘de filosoof’) krijg je aan de hand van de schilderijen en kunstvoorwerpen een aantal vragen voorgeschoteld en de vrijwilligers in het museum werpen zich dan ook op als discussiepartner.
Praten wordt aangemoedigd in dit museum, dus je hoeft hier absoluut niet stil te zijn.
Ik houd de podcatcher aan mijn oor. Aan de hand van een oude mythe over de verbondenheid tussen mannen en vrouwen wordt een diepe levensvraag gesteld. In dit geval: ‘Hoe zou het komen dat zoveel mensen graag door het leven gaan in paren?’
De volgende: Als dit schilderij een echte vertoning was en jij een personage uit dit schilderij zou zijn, welk personage zou je dan kiezen?
Het museum heeft sinds april al meer dan 10.000 bezoekers mogen verwelkomen en verwacht er nog volgend jaar nog veel meer, wanneer de nieuwe tentoonstelling “Women of Japan” er is. Er komen dan ook stukken in bruikleen uit andere musea. Ook hier willen de beheerders en vrijwilligers weer de dialoog stimuleren. “Zo willen we de wereld een beetje beter leren kennen.” zegt Moos.
In deze ruimte mag je schilderijen aanraken. Tenminste – niet de echte schilderijen, maar een remake die ernaast ligt. Zo krijg je toch nog een indruk van de structuur.
Het meest opvallende schilderij in deze ruimte is er ééntje met felle kleuren. De podcaster vertelt mij dat lichtinval en de kleur van de muur achter het schilderij heel veel invloed hebben op hoe je de kleuren ziet die op het schilderij zijn afgebeeld. “De kans is groot dat wij de kleuren anders zien dan toen de kunstenaar het maakte.” Ik maak een foto en realiseer me precies hetzelfde: De kleuren op de foto zijn niet exact dezelfde kleuren als die mijn hersenen bereiken.
Schilderijen en podcasts. Op deze manier wordt het wel een héél fascinerende zoektocht.
Wil je museum No Hero bezoeken?
Website: https://museumnohero.nl/
Adres: Hengelosestraat 2/4, 7491 BR Delden
Lees verder over Hof van Twente
Mirre
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- De Turfroute fietsen [231km] - 1 juli 2024
- Fietsroute Vlieland: Uitwaaien op het Wad - 29 mei 2024
- Fietsroute Maarssen langs kastelen [42km] - 20 mei 2024