Museum Schokland is hèt symbool voor de Nederlandse strijd tegen het water. Dit museum vind je op het voormalige eiland Schokland, middenin de Noordoostpolder. Vandaag de dag is het eiland niet meer omringd door water, maar kun je er zomaar naartoe rijden.

Werelderfgoed Schokland

In 1995 is Schokland als eerste monument in Nederland op de lijst gekomen als Werelderfgoed. Wat het zo uniek maakt, is het verhaal van het ontstaan en de ondergang van Schokland. Zo was Schokland vroeger verbonden met het vasteland. Er hebben boeren gewoond en gewerkt. Maar de onstuimige Zuiderzee sloeg stukken van het land af, waardoor het langzaam maar zeker een eiland werd.

Museum-Schokland-014b

De mensen die hier woonden, hadden hun eigen gewoontes en tradities. Ze wilden niet van het eiland af. Toch nam de Nederlandse regering in 1859 een rigoureuze beslissing: Het eiland werd ontruimd. Het was niet meer veilig om er te wonen.

De enige die achterbleef op Schokland, dat was de Lichtwachter. Hij bediende de vuurtoren om ervoor te zorgen dat de schepen niet tegen het eiland aan zouden varen. Helaas werd hij gek van de eenzaamheid en moest hij van het eiland worden afgehaald.

In 1942 werd de Zuiderzee drooggelegd en sindsdien maakt Schokland onderdeel uit van het vasteland.

Museum Schokland

Op Schokland staan een aantal gebouwen, een kerkje en een museum. Het museum is echter maar een heel klein stukje van Schokland. Buiten liggen boten en er staan kanonnen en andere voorwerpen uit die tijd. Bovendien zitten er nog veel archeologische vondsten in de grond.

Museum-Schokland-013

Permanente expositie

In de permanente expositie in het museum Schokland maak je een reis door de tijd. Die reis begint in de IJstijd. Je ziet hoe het land er toen uitzag en de botten en de voorwerpen die gevonden zijn uit die tijd. Er staat zelfs een indrukwekkende holenbeer op zijn achterpoten, van bijna 2 meter hoog!

Museum-Schokland-012

Tijdens de reis door de tijd merk je dat het eiland Schokland steeds kleiner wordt. In een bak met zand en interactieve projecties erop, kun je zelf het eiland Schokland bouwen en zie je de grootte van het eiland door de jaren heen.

Aan het einde van de expositie wordt nog een indrukwekkende film vertoond, met daarin ook beelden uit de tijd dat hier nog mensen woonden.

Trouwen op Schokland

Vandaag de dag komen zo’n zo’n 40.000-50.000 toeristen per jaar naar Schokland. Het kerkje van Schokland is een populaire plek om te trouwen, dankzij de unieke ligging van Schokland. In de zomer zijn er kunstroutes en is er live muziek.

Museum-Schokland-001b

Wil je Schokland bezoeken?

Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

EWR-banner
The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Reageren