Ik bracht een bezoek aan museumpark Oriëntalis in de plaats met de curieuze naam “Heilig Landstichting”.

Dag 78_037

Het is vandaag een regenachtige vandaag. Ik ben blij dat ik even binnen mag zitten. Een Irakese mevrouw biedt me een kopje zelfgemaakte thee aan. Het geurt heerlijk en er zit volgens echt Iraaks gebruik van alles in zoals kaneel en cardamon Ze woont al 15 jaar in Nederland en nu wil ze de Nederlanders iets teruggeven door te laten zien hoe men in haar land woont en leeft.

Dag 78_015 Dag 78_029

In het museumpark Oriëntalis kom je allerlei culturen tegen. Er is een Joods dorp, een Karavanserai, een Romeinse straat en tegenwoordig ook een Arabisch dorp. Overal kom je acteurs tegen (soms met vergelijkbare achtergrond als de rol die ze spelen) en kun je activiteiten doen zoals henna tatoeëren, Arabisch schrijven of gezellig een kopje thee drinken met de “bewoners”.

Dag 78_026

Oriëntalis begon in 1911 als “De Heilig Landstichting”. Een pelgrimsoord voor Christenen die fysiek niet in staat waren om op pelgrimstocht naar Israël te gaan. Daarom werd hier een replica gemaakt van het dorpje Nazareth. Bij de ingang stond vroeg er een pater te vertellen over het heilige land. Na 1950 werd Nederland steeds welvarender en konden de meeste mensen wel naar Israël toe. Er is toen besloten om van Oriëntalis een park te maken waar je meer te weten kunt komen over verschillende culturen. Het oude gedeelte staat er nog steeds.

Dag 78_021 Dag 78_024

“We vieren hier ook kerst” zegt Linda, die me rondleidt. “Met kerst willen twee Somalische jongens steeds koning zijn.” Zij vergeten dan gewoon hoe koud het is “dus hebben we ieder jaar twee zwarte koningen. Leuk, hè?”

Museumpark Orientalis bezoeken?

Website: www.museumparkorientalis.nl/

Dit artikel verscheen voor het eerst op 16 september 2015.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

1 Comment

  1. Mirre je hebt een pracht stukje geschiedenis op je blog staan zeker de moeite waard om dit eens te bezichtigen voor straks de rust en hopen dat je nog een tijdje van het zonnetje mag genieten dan krijgen wij er licht een zonnestraaltje van mee houd de moed er nog even in

Write A Comment