In het Nationaal Onderduikmuseum kun je de sfeer uit de Tweede Wereldoorlog bijna proeven. Het museum is gehuisvest in een gewoon woonhuis met een heel bijzonder verhaal. Terwijl hier een Duitse commandant kantoor hield, zaten er onderduikers op zolder.

“Je voelt als kind de spanningen in huis” vertelt mevrouw Kempink over haar jeugd in een huis vol met onderduikers. Ze was 4 jaar toen de Tweede Wereldoorlog begon en al snel kwam een Duitse commandant in hun voorkamer kantoor houden. Dat weerhield haar ouders er niet van om onderduikers binnen te laten. Die werden op zolder verstopt; in het hol van de leeuw! “Misschien had hij het wel door” vertelt mevrouw Kempink, “maar besteedde hij er geen aandacht aan.”

Geen enkele onderduiker is er ooit gevonden door de Duitse soldaten.

Het verhaal uit de eerste hand

Dit is het bijzondere verhaal van mevrouw Kempink:

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is videoproducent en drone-piloot en ze heeft een brede interesse in alles wat er te doen is op toeristisch vlak in Nederland. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van activiteiten, musea, steden, hotels en horecagelegenheden in Nederland. Dus volg de Nederlandse Toerist op social media! Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

7 Comments

  1. prachtige foto’s Mirre wat vond je er zelf van om door dat gat te kruipen en het idee wat er achter gezeten heeft ik vind het indrukwekkend dit hebben veel Veluwenaren mee gemaakt

    • Ja ik hoor veel oorlogsverhalen hier in Gelderland, maar het lag dan ook precies in de vuurlinie.. Veel mensen die het meegemaakt hebben willen er nu graag over praten zodat de verhalen niet verloren gaan.

Laat een reactie achter