In het Nationaal Onderduikmuseum kun je de sfeer uit de Tweede Wereldoorlog bijna proeven. Het museum is gehuisvest in een gewoon woonhuis met een heel bijzonder verhaal. Terwijl hier een Duitse commandant kantoor hield, zaten er onderduikers op zolder.

“Je voelt als kind de spanningen in huis” vertelt mevrouw Kempink over haar jeugd in een huis vol met onderduikers. Ze was 4 jaar toen de Tweede Wereldoorlog begon en al snel kwam een Duitse commandant in hun voorkamer kantoor houden. Dat weerhield haar ouders er niet van om onderduikers binnen te laten. Die werden op zolder verstopt; in het hol van de leeuw! “Misschien had hij het wel door” vertelt mevrouw Kempink, “maar besteedde hij er geen aandacht aan.”

Geen enkele onderduiker is er ooit gevonden door de Duitse soldaten.

Het verhaal uit de eerste hand

Dit is het bijzondere verhaal van mevrouw Kempink:

Verder lezen over de Tweede Wereldoorlog

Het Airborne museum in Oosterbeek
Airborne fietsroute rondom de Ginkelse heide
De Airborne wandeltocht in Oosterbeek
De Liberation Tour in Groesbeek
Bridge to Liberation experience in Arnhem

Dit artikel werd geschreven op dag 62 van mijn fietstocht: 5000km fietsen door de Gelderse Streken.

The following two tabs change content below.

Mirre

Mirre is journalist, videoproducent en drone piloot. Al fietsend door Nederland verzamelt ze verhalen en beeldmateriaal van toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Volg jij ons al op social media?

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

7 Comments

  1. prachtige foto’s Mirre wat vond je er zelf van om door dat gat te kruipen en het idee wat er achter gezeten heeft ik vind het indrukwekkend dit hebben veel Veluwenaren mee gemaakt

    • Ja ik hoor veel oorlogsverhalen hier in Gelderland, maar het lag dan ook precies in de vuurlinie.. Veel mensen die het meegemaakt hebben willen er nu graag over praten zodat de verhalen niet verloren gaan.

Write A Comment